Adrian Georgescu: "In existenta multor sisteme revolutionare exista o etapa penibila".
Prima. Va amintiti de cele dintai telefoane mobile, acele caramizi cu antena pe care nu era bine sa le scapi pe picior? Cat de mandri erau posesorii lor de ele!
Castile cu sistem Bluetooth pentru telefoane mobile sunt in acea etapa. Ati vazut oameni a caror ureche e parca inghitita de o scoica argintie pe care sclipeste un led? Inseamna ca le stiti. Cum vor parea pionierii acestui sistem peste cativa ani, cand dimensiunile vor scadea si tehnologia isi va dobandi discretia, astazi absenta? Niste extraterestri teleportati care transmit navei coordonatele de unde sa-i recupereze.
In acest moment al evolutiei lor, nu sunt dispozitive pentru ureche, ci pentru ochi. Pentru ochii altora. Ma mir ca n-am vazut oameni cu casti Bluetooth in ambele urechi, ca vocile din stanga sa joace ping-pong pe creier cu cele din dreapta, dar ei sa poata fi remarcati din orice unghi.
Homo Tehnologicus e cetateanul care vrea sa se doteze cu cel mai nou sistem aparut pe piata, platind de zece ori mai mult decat face. E cel care a dormit nopti in sir in fata magazinelor Apple sa-si ia primul noul obiect de cult iPhone. Si nu pentru ca ar avea neaparata nevoie de el, ci pentru a-l putea scoate degajat din buzunar in carciuma, sa-l aseze pe masa si sa astepte intrebarea: „Ce-i asta?”. Homo Tehnologicus e bancul de proba al tuturor inventiilor.
Nu se innoieste, ci se updateaza pentru a transmite un mesaj celor din jur: „Nu sunt ca voi, sunt cu un pas in ziua de maine. Priviti-ma cat sunt de liber! Cand vorbesc la mobil, nu trebuie sa stau langa el, ci la maximum 20 de metri”. Va avea primul pantofi zburatori, senzor pentru semnalizarea schimbarilor de vreme, ochelari pe lentilele carora va putea vedea filme in timp ce merge pe strada, telefon mobil cu aparat de ras si telecomanda incorporate.
Tehnologia ajuta la dezvoltarea comunicatiilor, nu a comunicarii, ea poate micsora distantele fizice dintre oameni, nu insa si pe cele sufletesti. Masurandu-si evolutia doar in hertzi, megabiti si in efectul produs asupra celorlalti, Homo Tehnologicus nu este, in fond, decat primul dintre insinguratii viitorului.
Comentati pe www.adriangeorgescu.ro