Adrenalină pe Litoralul Mării Negre, pentru toate buzunarele românilor

Dacă în urmă cu zece ani atracția litoralului românesc era hidrobicicleta, în ultimii ani, românii au la dispoziție multe alte metode de distracție în vacanța de vară, ce pot transforma un banal concediu într-o experiență inedită

Chiar dacă nu ești o fire sportivă, totul poate începe doar ca o curiozitate, ajungând apoi să devină un adevărat obicei. Sporturile ce pot fi încadrate în categoria „extrem” au ajuns și pe litoralul Mării Negre, de ani buni și își găsesc an de an tot mai mulți clienți, care vor să încerce și altceva decât înot, stat la plajă și cluburi, atunci când merg în concediu pe Litoral.

Și când vorbim de sporturi ceva mai solicitante, nu vă gândiți că ne referim doar la plimbare cu yola sau deja banalul scuba diving, care pot fi încadrate în categoria activităților devenite clasice. Nici de plimbarea cu hidrobicicleta.

Un skijet poate atinge o viteză de  circa 135 de kilometri pe oră. Însă, dat fiind că este controlat de o singură persoană, nu este recomandat celor care nu au deloc experiență în conducerea ambarcațiunii

Noile sporturi te poartă deasupra mării, la bordul unui miniavion sau chiar beneficiind de o propulsie autonomă, îți permit să prinzi viteze incredibile, să ai o perspectivă inedită asupra mării, din unghiuri la care poate nici nu te-ai gândit până acum. Costul ar putea fi o problemă, dar, se știe, când sunt în concediu românii nu se dau în lături să scoată bani din buzunar. În plus, există variante absolut pentru toate buzunarele. Prețurile pornesc de la numai câteva zeci de lei pe oră și urcă la cateva sute sau chiar mii.

Croaziere pentru toți

Prima opțiune adresată, ce-i drept, celor care nu vor să se solicite fizic este croaziera, în care îți poți testa abilitățile de navigator. Iar litoralul românesc dispune de suficiente oferte.

O ieșire în largul Mării Negre poate costa 50 de lei pentru o jumătate de oră cu o șalupă de mici dimensiuni și poate ajunge până la 1.000 de euro pe zi, pentru a închiria un velier sau un iaht.

În acești bani aveți asigurat, alături de vas, și un capităn care să cârmuiască nava în direcția aleasă de grup. Pe cei care se tem de valuri, organizatorii îi sfătuiesc să stea liniștiți. La prima plimbare, căpitanul va avea și medicamente pentru a combate un eventual rău de mare.

Skijetul, preferatul românilor

Una dintre activitățile preferate de turiștii de la Malul Mării atunci când vine vorba de sporturi nautice este skijetul, mica ambarcațiune cu motor. Acesta poate atinge o viteză de 135 km/h însă pentru a fi controlat de o singură persoană nu este recomandat începătorilor.

O plimbare de 10 minute cu skijetul costă 100 de lei, iar dacă mergeți timp de o jumătate de ora veți plăti circa 200 de lei.

Zborul deasupra Mării Negre nu este pentru toți

În Mamaia, o nouă modă este cea a plimbărilor cu hidro-avionul. La bordul avionului poate urca un singur pasager alături de pilot. O plimbare de 20 de minute deasupra mării costă nu mai puțin de 75 de euro, adică aporape 350 de lei, așa că nu putem vorbi de o distracție pentru toate buzunarele.

Adrenalină cu zmeul

Un alt sport ce poate fi practicat aproape de suprafața mării este kitesurfingul. Doritorii de adrenalină sunt trași de un așa numit kite (zmeu), cu ajutorul căruia se pot atinge viteze de peste 50 km/h și o altitudine de peste 10 m, însă doar pentru câteva secunde. Cursurile de începători au loc pe malul Mării Negre și se desfășoară pe parcursul a 3-4 zile. Fiecare ședință durează circa 1-2 ore pentru care doritorii trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 350 de euro de persoană. Pe litoralul românesc se practică wave, freestyle sau long distance, câteva stiluri de kitesurfing.

În lumea subacvatică, cei care practică scuba diving pot face cunoștință atât cu viețuitoarele marine, cât și cu recifurile viu colorate. În Marea Neagră, personajele principale sunt căluții de mare

Senzații tari la suprafața apei

Pentru cei care vor să scadă din altitudine, însă au o condiție fizică bună, skiul nautic sau windsurfingul sunt activitățile la care apelează cel mai adesea turiștii. Pentru a practica schi nautic, amatorii au nevoie de forță în picioare și abdomen. Odată ridicată de la sol, barca va avea o viteză de peste 80 de km/h, iar majoritatea începătorilor au parte de destule căzături. Prețul pentru o sesiune de 15 minute de ski nautic este de 120 de lei. Acest sport se poate practica la Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia și pe lacul Siutghiol.

Pe de altă parte, windsurfingul este sportul în care vântul și echilibrul sunt elementele cheie. Instructorii promit că, după o jumătate de zi de antrenament, orice începător în ale sporturilor nautice va putea să practice acest sport. Un curs costă 700 de lei, iar în acești bani intră și costumul de neopren, vesta de salvare, placa și vela.

Totodată, una dintre cele mai noi atracții este flyboardingul, sportul făcut de celebrul fost primar al Constanței, Radu Mazăre. De atunci, românii se înghesuie să se încarce cu adrenalină fiind proiectați deasupra apei atunci când se află pe o placă asemănătoare celei de skateboarding. Pentru o oră de flyboarding, amatorii trebuie să achite o sumă de circa 450 de lei, echivalentul a 100 de euro.

Sportul din adâncuri: cum arată fauna Mării Negre

Unele dintre activitățile sportive marine devenite deja clasice la noi (dar asta nu înseamnă cu sunt și cele mai la îndemână) sunt scuba diving și varianta mai lejeră a acestuia, snorkeling.

Numele de snorkeling amintește de simpaticele personaje de desene animate care trăiau sub mare și respirau prin intermediul unui tub de plastic.

În lumea subacvatică, cei care practică scuba diving pot face cunoștință atât cu viețuitoarele marine, cât și cu recifurile viu colorate. În mările din întreaga lume, puteţi înota alături de broaştele ţestoase de mare, delfini sau balene. Este adevărat, aceasta este mai degrabă oferta de scuba de pe țărmurile Australiei sau cele ale Noii Zeelande. Cu toate astea, și în Marea Neagră puteți face cunoștință cu o faună interesantă. Cum ar fi...căluții demare.

Cu foarte puţin antrenament, puteţi chiar filma experiența subacvatică. Pentru a pătrunde însă în mare trebuie să încercați să vă învingeți frica de adâncuri, așa încât să aveți parte de tot ce vă poate oferi această experiență. Mai ales că nu veți coborî mai mult de 6-7 metri.

Astfel, pentru scufundările de agrement, o singură ședință costă 120 de lei, preț mai mic decât în străinătate, iar scufundătorii amatori vor avea alături un instructor specializat.

Pentru cei care nu vor să se avânte la adâncimi ceva mai mari, snorkelingul este o soluție, acest sport fiind o formă de scufundare la suprafața apei. Pentru acesta aveți nevoie doar de un vizor, labe de înot și un tub de respirat cunoscut sub denumirea de snorkel, iar, facultativ, se poate închiria și un costum de neopren.

Cele mai bune locuri pentru scufundări în Marea Neagră sunt în zonele localităților Corbu de Jos, la Cap Singol, la Cap Tuzla, în partea de nord a Portului Constanta, în zona stațiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Jupiter, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

Peștele zburător de pe Litoral

În fine, o altă formă de distracție din ce în ce mai apreciată de români este fly fish. Acesta face de veri bune senzație în cea mai celebră stațiune de pe litoralul românesc, Mamaia. Cum se practică? Este vorba despre o ambarcațiune gonflabilă, care este foarte în trend în această perioadă și în Statele Unite. Trasă de un skijet circa 150 de metri de la mal, fly fish-ul are doar trei locuri. Un astfel de zbor deasupra valurilor costă 50 de lei de persoană pentru 10 minute de adrenalină.