Evenimentul Zilei > International > ADOLF HITLER a scris o biografie SECRETĂ, care l-a propulsat la putere, conform unei descoperiri a istoricilor
ADOLF HITLER a scris o biografie SECRETĂ, care l-a propulsat la putere, conform unei descoperiri a istoricilor

ADOLF HITLER a scris o biografie SECRETĂ, care l-a propulsat la putere, conform unei descoperiri a istoricilor

O carte care a fost considerată un act „nerușinat, dar inteligent” de promovare, despre Hilter, se pare că îi aparține. Un istoric a dezvăluit că biografia lui Adolf Hitler - care s-a crezut inițial că a fost scrisă de un aristocrat german - este, de fapt, autobiografie, fiind scrisă de Hitler însuși.

Cartea, scrisă în 1923 și intitualtă „Adolf. Hilter: Viața sa și discursurile sale”, l-a ajutat pe cel care avea să devină dictator să urce pe scara politică prezentându-l drept „salvatorul Germaniei” și asemănându-l cu Iisus.

Biografia i-a fost atribuită lui Victor von Koerber, un erou militar și scriitor, până de curând, când istoricul Thomas Weber de la Universitatea din Aberdeen (Scoția) a dezvăluit noi dovezi referitoare la faptul că Hitler ar fi scris el însuși volumul.

Istoricul a explicat pentru CNN că este aproape sigur că a reușit să dovedească implicarea dictatorului nazist.

Într-o declaratție, Weber explică: „Faptul că am descoperit că a scris el însuși cartea nu doar demonstrează că Hilter era un politician cu o extraordinară înțelegere a procesului politic, cu mult înainte de a redacta ceea ce se considera a fi prima sa autobiografie „Mein Kampf”, dar și pune sub semnul întrebării viziunea general acceptată că în acea etapă a vieții sale el nu se considera ca bărbatul care va conduce revoluția în Germania”.

Cartea este o încercare de a deveni „noua Biblie de azi, prin compararea a acelui moment politic cu învierea lui Iisus”.

„Faptul că Hitler a scris biografia și a pus cap la cap discursurile, sub un nume diferit, arată că el s-a văzut cu mult timp înainte în rolul de salvator și a început într-un fel foarte manipulator să-și construiască drumul spre vârf”, a explicat  Weber.

Profesorul a declarat pentru CNN că descoperirea este importantă, pentru că „ne schimbă ideile pe care le avem despre Hitler, despre modul în care a devenit ceea ce a fost și despre începuturile sale, ascensiunea spre vârful politicii germane”.

Nu doar că Hitler avea în plan să manipuleze opinia publică pentru a câștiga puterea, dar a jucat un rol crucial în crearea unui profil al său în societatea germană.

De asemenea, descoperirea arată că Hitler a fost „un operator politic oribil, un manipulator”, care a știut cum să folosească discursurile politice pentru a ieși în evidență, dar și pentru a crea așteptări privind un nou model de lider, care să se potrivească perfect profilului său.

Descoperirea a fost făcută în timp ce Weber se documenta pentru o nouă carte a sa: „Metamorfoza: Cum a devenit Hitler nazist”, când a găsit documente private ale lui Koerber în Johannesburg, Africa de Sud, documente care sugerează că acesta ar fi fost doar de fațadă autor, nu în realitate.

Weber a găsit mai multe declarații și scrisori ale lui Koerber, dar și documente din 1938, care arătau că Hitler, nu Koeber, ar fi scris cartea, la inițiativa și cu participarea activă a liderului nazist.