Admiterea la UMF „Carol Davila”. Studenții care vor plăti taxe de studii mai mari

UMF București. Sursa foto: Facebook/ Viorel Jinga

Începerea noului an universitar ar putea aduce schimbări mari pentru studenții străini. Astfel, aceștia ar putea fi nevoiți să achite taxe de studii mai mari decât cele existente în prezent. Anunțul vine din fruntea Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Schimbări pentru studenți. Taxe mai mari la Medicină

Studenții care vin la studii în România ar putea achita taxe anuale mai mari. Este vorba despre cei care aleg Facultatea de Medicină. Mulți dintre aceștia sunt atrași de sumele mai mici pe care le au de plătit, spre deosebire de cele percepute de centrele universitare din alte state.

Conform rectorului Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, taxele facultăților din Bulgaria și ajung la 10.000 de euro.

Cerere tot mai mare

Cei care aleg să studieze medicina în țara noastră achită 8.500 de euro pe an. Potrivit rectorului Viorel Jinga, facultățile private percep taxe mai mari, iar această regulă este valabilă și pentru statele vecine.

Viore Jinga. Sursa foto: Facebook

Din acest motiv, sumele ar urma să fie majorate pentru studenții care vin din străinătate.

„Studenţii internaţionali aleg să vină în România şi pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât şi la unguri, de peste 10.000 de euro”, a spus reprezentantul Universității de Medicină.

Taxe mai mari pentru acești studenți. Când ar urma să fie aplicate măsurile

Creșterea ar putea fi aplicată în următorii ani, susține rectorul. Deciziile legate de aceste schimbări se vor lua în urma consultărilor din G6, Asociaţia Universităţilor de Farmacie din România.

Din aceasta fac parte marile centrele universitare din țară. Cererea în rândul studenților din alte state este tot mai mare. Admiterea în cazul acestora se face pe bază de dosar.

„Avem deja trei pe loc, deci este încă o mare pentru studenţii din străinătate”, a mai spus Jinga, arată Agerpres. 

Legat de absolvenții care aleg să plece din România, rectorul susține că aceștia au intenția de a profesa în alte centre medicale.