Evenimentul Zilei > Actualitate > Admiterea de toamnă. VEZI ce facultăţi mai au locuri libere
Admiterea de toamnă. VEZI ce facultăţi mai au locuri libere

Admiterea de toamnă. VEZI ce facultăţi mai au locuri libere

În această sesiune de examen, universităţi de stat pun la bătaie chiar şi locuri la buget. Oferta cea mai mare vine totuşi de la facultăţile private.

Absolvenţii de liceu care au luat examenul de Bacalaureat în a doua sesiune au şanse mari să prindă un loc la facultate, chiar şi la buget. Datorită numărului mare de candidaţi care nu au trecut de examen în prima sesiune, multe locuri au rămas neocupate, atât în universităţile de stat, cât şi în cele private.
La unele facultăţi se intră doar pe bază de dosar, în timp ce alte unităţi organizează concurs de admitere. Dacă vă gândiţi la o facultate de stat, trebuie să scoateţi din buzunar mai mulţi bani, pentru că, în general, taxele de şcolarizare sunt mai mari decât la privat.
Oferta Universităţii din Bucureşti
Universitatea din Bucureşti scoate la concurs 481 de locuri la buget şi 1629 de locuri la taxă. Înscrierile au început deja în 1 septembrie şi continuă până în 10 sepetembrie.
Examenele (la facultăţile unde se organizează concurs de admitere) se ţin în perioada 12-16 septembrie, iar rezultatatele se afişează pe 21 septembrie. Există locuri la buget după cum urmează: la Facultatea de Fizică – 139, la Facultatea de Matematică şi Informatică – 51, 12 locuri la Facultatea de Chimie, 74 de locuri la Facultatea de Teologie Ortodoxă, 40 la Filosofie, 36 la Facultatea de Geografie, 30 la Istorie şi 27 la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
La Facultatea de Litere au mai rămas şase locuri la buget, la specializarea Literatură Universală şi comparată-limbă şi literatură stră­ină. La celelalte specializări, mai sunt doar locuri la taxă, după cum urmează: Limba şi literatura română – limba şi literatura străină – 105 locuri, Comunicare şi Re­la­ţii Publice – 56, Studii europene – 44, Asistenţă managerială şi secretariat – 19, Biblioteconomie – 39.
Examen scris doar la Geografie şi Teologie
La Facultatea de Admi­nis­traţie şi Afaceri, una din cele mai căutate facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, mai sunt doar 80 de locuri, la taxă. La Facultatea de Geografie au rămas în total neocupate 295 de locuri la taxă.
Doar la Facultatea de Geografie şi la cea de Teologie, candidaţii vor susţine un examen scris. Taxele de studiu sunt de 3.100 de lei la toate facultăţile, cu excepţia Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde costurile sunt de 2.500 de lei.
Aproape 200 de locuri bugetate la Construcţii
Şi Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează o a doua sesiune de admitere. Aici au rămas neocupate 170 de locuri la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor. Studenţii se pot înscrie la sediul facultăţii până pe data de 15 septembrie. Se intră pe bază de dosar, în funcţie de nota de la Bacalaureat (20%), nota din liceu la chimie sau matematică (40%) şi cea de la chimie/fizică/economie (40%).
Şi la Universitatea de Con­strucţii din Bucureşti au rămas 804 locuri la buget şi 400 de locuri cu taxă. Înscrieri se fac începând cu 5 septembrie, iar taxele de şcola­rizare ajung la 4.200 de lei. În funcţie de programul de studii, admiterea se face prin concurs de dosare sau prin susţinerea unei probe scrise, tip grilă, la matematică-fizică.
Iaşi: În căutare de studenţi la Fizică şi Matematică
La Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, absolvenţii pot prinde unul din cele 12 locuri bugetate la specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului, din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie. Şi la Facultatea de Geografie au rămas 27 de locuri bugetate şi peste 600 cu taxă, iar la Facultatea de Litere au rămas 31 de locuri la buget şi aproximativ 300 la taxă.
Oferta e generoasă şi la Iaşi, unde majoritatea facultăţilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" organizează concurs de admitere în perioada 12-15 septembrie. Sunt 391 de locuri la buget şi 1.770 la taxă.
Cele mai multe din cele bugetate sunt la Facultatea de Fizică – 97, Matematică – 53, la Facultatea de Litere – 49, la Facultatea de Geografie – 42, la Istorie – 24 de locuri. Rezultatele vor fi afişate în perioada 16-18 septembrie. Taxele de şcolarizare variază între 800-1500 de lei pe semestru.
La Facultatea Politehnica din Timişoara , o treime din locuri au rămas neocupate după sesiunea din vară (dintr-un total de 2900). Perioada de înscriere este între 8 şi 13 septembrie. Taxele de şcolarizare sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 5.500 de lei.
Facultăţi la universităţile private
La Universitatea Hyperion din Bucureşti, au rămas libere câte 20 de locuri la fiecare facultate. Înscrierile continuă aici până pe 25 septembrie. Se organizează concurs de dosare la toate facultăţile, cu excepţia Facultăţii de Arte Cinematografice, unde se dă un test. Taxele de studiu sunt cuprinse între 1.500 de lei şi 4.100 de lei (Facultatea de Arte Cinematografice), şi se pot plăti în patru rate.
La Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, înscrierile la facultăţi continuă până pe 30 septembrie. Aici au rămas neocupate 200 de locuri la Facultatea de Litere, 350 de locuri la Facultatea de Drept, 450 de locuri la Finanaţe Bănci, 160 de locuri la Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, 200 de locuri la Facultatea de Geografie, 150 de locuri la Facultatea de Matematică şi 300 de locuri la Educaţie fizică şi Sport.
La filiala din Craiova au mai rămas 375 de locuri la Facultatea de Management Financiar-Contabil, 200 de locuri la Drept, iar la filiala din Constanţa au mai rămas 475 de locuri la Facultatea de Management şi 200 de locuri la Drept. Admiterea se face, în principal, pe baza diplomei de Bacalureat, a fişei chestionar şi a a unui interviu.
Taxele sunt cuprinse între 1.680 de lei şi 3.060 de lei şi se pot plăti în trei rate.
La Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", din 3.200 de locuri, s-au ocupat 2.700. Înscrierile continuă până în data de 25 septembrie, iar afişarea rezultatelor are loc pe 26 septembrie.
Se intră pe bază de dosar (calculându-se media aritmetică a notei de la Bac şi a mediei de absolvire a liceului). Taxele de studiu sunt cuprinse între 200 de euro (Facultatea de Istorie) şi 550 de euro (Facultatea de Limbi şi literaturi străine), şi se pot plăti în patru rate.
Test scris şi la privat
Şi la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti au mai rămas locuri libere în sesiunea din septembrie. Înscrierile continuă până pe 17 septembrie , iar concursul de admitere constă într-un test scris de tip grilă la şapte materii la alegere, dintre care matematică, economie, geografie şi limba enegleză.
Taxa de şcolarizare este de 500 de euro şi poate fi plătită în trei rate.

7.000
de locuri sunt disponibile în total la Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti şi la filialele din ţară. 500 au rămas neocupate şi la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", iar la Universitatea din Bucureşti au rămas 481 la buget, cele mai multe la Facultatea de Fizică şi Matematică

IDEI DE CRIZĂ

Tablete şi reduceri de taxe pentru soacre

Tablete electronice cadou şi reduceri susbtanţiale de taxe pentru rude şi pentru persoanele de peste 40 de ani, aşa îşi ademenesc unele universităţi candidaţii.
De exemplu, conducerea Universităţii "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, unde mai sunt 250 de locuri la Drept şi 100 de locuri la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, a anunţat că studenţii care se înscriu la Comunicare şi Relaţii Publice vor fi răsplătiţi cu câte o tabletă electronică, pe care vor fi stocate suporturile de curs. Tinerii primesc tableta după ce vor fi declaraţi admişi şi vor vira prima rată din taxa de şcolarizare, adică 900 de lei.
La Universitatea "Alma Mater" din Sibiu, persoanele de peste 40 de ani au reducere de 40% la taxele de studiu, cele peste 50 de ani au reducere de 50%. De taxe reduse la jumătate beneficiază şi soacrele studenţilor. Rudele de sânge au o reducere de 15%. Şi la Universitatea "George Bacovia" din Bacău, taxele au fost reduse cu 700 de lei.

PRUDENŢĂ 
Analizează Topul universităţilor înainte de înscriere

Zilele trecute, Ministerul Educaţiei a făcut publică clasificarea universităţile pe categorii, în funcţie de programele de studiu oferite, de oportunităţile de angajare la absolvire, de calitatea cercetării, resurse etc. Clasificarea, precum şi categoria în care au fost încadrate facultăţile, sunt foarte importante pentru viitorii studenţi, ei putând alege programele de studiu în funcţie de interesul lor.
Cele trei categorii
Spre exemplu, un tânăr care ştie de pe acum că îşi doreşte să facă masterat şi, eventual, doctorat, trebuie să ştie că va avea mai multe opţiuni la una din cele 12 universităţi încadrate în categoria "Universităţi de cercetare avansată şi educaţie".
Cea de-a doua categorie, "Universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică", este alcătuită din universităţile de artă, cele militare, şi altele 15. Restul, sunt încadrate în categoria "universităţi centrate pe educaţie".
În funcţie de performanţă
Prima consecinţă a acestei clasificări va fi resimţită chiar din această toamnă, şi o reprezintă repartizarea în funcţie de performanţă a locurilor pentru programele de masterat şi doctorat.
Astfel, universităţile din prima categorie au primit cu 20% mai multe locuri de masterat şi doctorat. Instituţiile încadrate în categoria a doua au primit, pentru masterat, un numar de locuri aproximativ egal cu cel de anul trecut, iar pentru doctorat, un număr diminuat.
În funcţie de necesităţi
Universităţile încadrate în cea de-a treia categorie primesc, la rândul lor, un număr diminuat de locuri pentru masterat şi doctorat.
CITIŢI AICI lista completă a universităţilor, categoriile în care au fost încadrate şi modul în care s-a făcut evaluarea. 
"Studenţii, părinţii lor şi angajatorii pot să evalueze acum mult mai bine oferta universităţilor şi a programelor de studii, în functie de necesităţile fiecăruia", a spus Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, într-un interviu acordat EVZ.

"Studenţii, părinţii şi angajatorii pot să evalueze acum mai bine oferta universităţilor şi a programelor de studii, în funcţie de necesităţile fiecăruia.”
Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei

CITIŢI ŞI:

  • Birocraţia cu care te confrunţi înainte să devii student
  • O lună de studenţie "costă" cât salariul minim pe economie
  • Cum câştigi experienţă de muncă, fără a neglija facultatea
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: