Administratorii de bloc, obligați să se certifice până în septembrie

Administratorii de bloc, obligați să se certifice până în septembrie Sursa foto: EVZ

În urma modificării legislației care reglementează activitatea administratorilor de bloc, acestia sunt obligați să îndeplinească o serie de condiții pentru a-și continua activitatea.

În acest sens, administratorii de bloc au nevoie, pe lângă un atestat și cazierul judiciar care să arate că nu au fost condamnați pentru infracțiuni financiare, și de un certificat de calificare profesională. Termenul limită pentru obținerea certificatul de calificare este de 28 septembrie 2019, iar cursurile se țin la școli acreditate.

După obținerea acestui document, viitorii administratori trebuie să se prezinte la primăria în evidența căreia se află pentru a obține atestatul.

„În calitate de președinte nu îți trebuie acest document. Certificatul este un document prin care se arată că ai urmat cursuri de 2-3 luni de zile, de-a lungul cărora ai învățat să umbli cu bani, să faci actele administrației. În prezent, sunt administratori care nu au certificate. Toată lumea trebuie să aibă, doar lucrează cu bani, cu tot felul de programe, trebuie să dea explicații. Nu poate veni unul care habar n-are pe ce lume e!”, ne-a declarat președintele unei asociații de locatari din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atestatul este valabil o perioadă de 4 ani, iar administratorul are obligația de a folosi un cont al asociației pentru plăți și încasări, la care au acces, în vederea informării, toți proprietarii. Toate sumele primite trebuie depuse, în cel mult 24 de ore de la primirea acestora, în contul asociației. Totuși, pentru cheltuielile neprevăzute, administratorul poate păstra cel mult 1.000 de lei/lunar în casierie.