Statele Unite ale Americii sunt revoltate de „părtinirea antisemită” dovedită de Curtea Penală Internațională (CPI), prin emiterea de mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallant, iar noua administrație Trump ar putea aplica sancțiuni dure membrilor instanței de la Haga.
SUA, reacție dură la „părtinirea antisemită” dovedită de CPI)
După ce președintele în funcție, Joe Biden, a numit decizia CPI „revoltătoare”, Mike Waltz, alegerea lui Trump pentru NSA a promis o reacție puternică la „prejudecățile antisemite” ale instanței de la Haga. Walz a mai anunțat că Israelul lucrează cu administrația Trump la măsuri punitive împotriva curții, iar un senator Republican a sugerat chiar că SUA ar trebui să invadeze Haga după emiterea acestor mandate.
Unii parlamentari cer sancțiuni contra membrilor acestei instituții, iar Casa Albă a declarat că „respinge în mod fundamental” decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării Yoav Gallant pentru așa-zise „crime de război” în Gaza.
„Permiteți-mi să fiu clar încă o dată: orice ar implica ICC, nu există nicio echivalență între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”, a spus președintele american Joe Biden în prima sa declarație după anunțarea deciziei „revoltătoare” a CPI.
Iar secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că SUA nu vor executa mandatele de arestare și a numit activitatea CPI un „proces viciat”.
Dublul standard al CPI
„Spre deosebire de modul în care procurorul șef al CPI Karim Kahn i-a tratat pe alții, inclusiv pe președintele venezuelean Nicolas Maduro și pe asociații săi, procurorul nu a oferit Israelului o oportunitate semnificativă de a se implica în mod constructiv și de a lua în considerare în mod corespunzător procesele sale interne”, a spus Karine Jean-Pierre.
„Acest lucru pune sub semnul întrebării credibilitatea procurorului și a anchetei sale”, a adăugat ea.
Singura opinie divergentă a fost exprimată de deputata de Michigan Rashida Tlaib, membră a „Squad”, un grup de extrema stângă radicală din Partidul Republican și singurul membru al Congresului de origine palestiniană, care a salutat „decizia de mult așteptată” a ICC, spunând că „semnalează că zilele de impunitate ale guvernului israelian de apartheid se termină”.
Nici SUA, nici Israel nu sunt membre CPI
Mandatele de arestare cerute de Karim Khan, un jurist britanic cu origini pakistaneze, de religie islamică, fost asistent al secretarului general al ONU, politicianul portughez de extremă stânga Antonio Guterres, la interzic lui Netanyahu și Gallant să intre în cele 124 de state membre ale CPI.
Israelul și SUA, care nu sunt membri ai curții, au respins mandatele de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant.
Până acum, administrația Biden a respins apelurile parlamentarilor Republicani de a sancționa instanța, așa cum a făcut Trump în primul său mandat.
Dar joi, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a Casei Albe a declarat pentru The Times of Israel că Washingtonul este „profund îngrijorat de graba procurorului de a solicita mandate de arestare și de erorile tulburătoare ale procesului care au dus la această decizie”.
„Statele Unite au fost clare că ICC nu are jurisdicție asupra acestei chestiuni”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „În coordonare cu partenerii, inclusiv cu Israelul, discutăm următorii pași.”
Administrația Trump va impune sancțiuni Curții de la Haga
Radiodifuzorul public Kan a raportat joi că Israelul a întocmit o listă de sancțiuni pe care administrația Trump le-ar putea impune instanței de la Haga. S-a spus că lista include persoane specifice din CPI care ar putea fi vizate.
Reamintim că, în iunie, Casa SUA a adoptat un proiect de lege care ar anula vizele americane ale oficialilor ICC, ar restricționa intrarea și ar impune restricții financiare oricăruia dintre oficialii curții de la Haga care încearcă să rețină sau să pună în judecată aliații Statelor Unite.
Biden a spus că s-a „împotrivit ferm” legislației, care a fost adoptată cu o majoritate de 247-155, inclusiv cu sprijinul a 42 de democrați.
Totuși, legea nu a fost preluată de Senatul SUA, deși liderul majorității Chuck Schumer, un democrat din New York, a numit cererea inițială de mandate de arestare „condamnabilă”.
Făcând aluzie la direcția următoarei Case Albe, consilierul pentru securitate națională propus de Trump, deputatul Republican Mike Waltz din Florida, a scris pe X: „Vă puteți aștepta la un răspuns puternic la părtinirea antisemită a CPI și ONU, din luna ianuarie”, când Trump preia mandatul.
„CPI nu are credibilitate și aceste acuzații au fost respinse de guvernul SUA”, a scris Waltz, adăugând că „Israelul și-a apărat în mod legal poporul și granițele de teroriștii genocidari”.
Până în prezent, nu au existat comentarii de la Trump însuși sau de la alți politicieni aleși de el pentru instituțiile de politică externă, cum ar fi deputatul de New York Elise Stefanik, care urmează să fie ambasador al Washingtonului la ONU, și senatorul Florida Marco Rubio, pe care Trump l-a ales pentru funcția de secretar de stat al SUA.
„SUA ar trebui să invedeze Haga”
Cu toate acestea, senatorul Republican Tom Cotton, din Arkansas, pe care Trump l-a luat în considerare ca secretar al Apărării, a sugerat că SUA ar trebui să invadeze Haga din cauza mandatelor împotriva lui Netanyahu și Gallant.
„CPI este un tribunal de tip cangur, iar Karim Khan este un fanatic „deranjat”. Vai de el și de oricine încearcă să pună în aplicare aceste mandate ilegale”, a scris Cotton pe X.
„Permiteți-mi să le dau tuturor un memento prietenesc: legea americană privind CPI este cunoscută drept „Actul de invazie a orașului Haga” (The Hague Invasion Act) pentru un motiv. Gândiți-vă la asta!”
Karim Khan, un personaj controversat, acuzat de agresiune sexuală
Iar senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud, a făcut aluzie la scandalul de agresiune sexuală care îl vizează pe Karim Khan. „A cere o investigație independentă a abaterii procurorului într-o zi și a emite un mandat bazat pe produsul muncii sale a doua zi este un afront la adresa oricărui sentiment de corectitudine și pentru statul de drept”, a scris Graham pe X.
„Curtea de la Haga este o glumă periculoasă. Acum este timpul ca Senatul SUA să acționeze și să sancționeze acest organism iresponsabil”, a mai scris Graham.
La rândul său, senatorul John Thune, din Dakota de Sud, proaspăt ales lider al Republicanilor din Senatul SUA, a criticat CPI, declarând că acțiunile sale „revoltătoare, ilegale și periculoase” „amenință Israelul, dar, lăsate necontrolate, ar putea reprezenta o amenințare pentru Statele Unite în viitor”.
Dacă Democrații ezită să sancționeze CPI, Trump o va face
El l-a îndemnat pe omologul său democrat, Schumer, să aducă în fața Senatului SUA proiectul de lege care va sancționa CPI.
„Dacă alege să nu acționeze, noua majoritate Republicană din Senat o va face anul viitor”, a spus Thune, al cărui partid a câștigat controlul Senatului la alegerile din 5 noiembrie.
Senatorul Jim Risch din Idaho, principalul Republican din Comisia de Relații Externe a Senatului SUA, a atacat, de asemenea, decizia CPI, calificând-o drept „o rușine completă” și adăugând că Israelul nu se află sub jurisdicția curții.
„SUA trebuie să avanseze cu sancțiuni împotriva acestei organizații corupte”, a scris Risch pe X.
Omologul său din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, deputatul Michael McCaul, din Texas, a condamnat, de asemenea, „vânătoarea de vrăjitoare anti-israeliană a ICC”, care „ignoră în mod flagrant faptele reale ale acestui conflict”.
„Israelul, ca și Statele Unite, nu este membru al CPI și a demonstrat că poate investiga și trage propriii cetățeni la răspundere atunci când este necesar”, a spus McCaul. „Senatul trebuie să acționeze imediat pentru a adopta proiectul nostru de lege și pentru a proteja militarii și oficialii americani, precum și pe aliații noștri.”
Teroriștii Hamas au construit un câmp de luptă pentru a maximiza pierderea de vieți de civili
Iar deputatul Ritchie Torres – un Democrat ferm pro-israelian, al cărui district din New York include marea comunitate evreiască Riverdale din Bronx – s-a alăturat apelului pentru sancțiuni împotriva „curții cangur” (Kangaroo court - termen care desemnează o instanță ce nu respectă normele de drept), o poziție mult mai dură față de cea a administrației Biden.
„Nu numai că Hamas a purtat război împotriva Israelului, provocând cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust, ci a construit cu grijă un câmp de luptă conceput pentru a maximiza pierderea de vieți de civili”, a scris el.
„CPI ar trebui să fie sancționată nu pentru aplicarea legii, ci pentru denaturarea acesteia dincolo de recunoaștere”.
Un alt Democrat pro-israelian, senatorul John Fetterman din Pennsylvania, a criticat CPI, dar nu a cerut sancțiuni. Fetterman a scris: „Fără statut, fără relevanță sau capacitate de a acționa”.
Teroriștii palestinieni au ucis peste 1.200 de civili israelieni
Reamintim că războiul antiterorist din Gaza a fost declanșat după 7 octombrie 2023, când mii de teroriști conduși de Hamas au luat cu asalt sudul Israelului unde au ucis aproximativ 1.200 de oameni și au luat 251 de ostatici.
Contraofensiva Israelului ar fi ucis peste 44.000 de oameni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de teroriștii Hamas.
Cifra însă nu poate fi verificată independent și, mai ales, nu face distincție între „civili” și „combatanți”. Israelul spune că a ucis cel puțin 17.000 de teroriști în Gaza, pe lângă aproximativ 1.000 în interiorul Israelului, în timpul atacului.