Administrația de Stat a Drumurilor, reorganizată ca SA

DCIM100MEDIADJI_0230.JPG

Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) din Republica Moldova va fi reorganizată în societate pe acțiuni.

Administrația de Stat a Drumurilor devine societate pe acțiuni, deținută integral de stat

Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat, miercuri, o decizie în acest sens. Potrivit oficialilor din Cabinetul Dorin Recean, Administrația de Stat a Drumurilor SA va avea capital integral de stat.

Un comunicat al Executivului mai precizează că, în urma reorganizării ADS, resursele fondului rutier vor fi utilizate mai eficient, iar capacitatea de a absorbi mijloacelor financiare alocate din surse externe va crește.

Guvernul vrea o mai bună capacitate de absorbție a fondurilor externe

De asemenea, guvernul a promis că va fi îmbunătățit sistemul de construire, modernizare, reabilitare și întreținere periodică a drumurilor publice naționale din Republica Moldova.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, în cadrul ședinței de Guvern, că reorganizarea întreprinderii va crește eficiența utilizării resurselor Fondului rutier și va spori capacitățile de absorbție a fondurilor financiare alocate din surse externe.

Andrei Spînu / Sursa foto: Facebook

Acțiunile Administrației de Stat a Drumurilor, care este acum întreprindere de stat, vor fi deținute de Agenția Proprietății Publice, care va asigura reorganizarea întreprinderii în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Ce urmează pentru Administrația de Stat a Drumurilor

Următoarea etapă a restructurării presupune consolidarea pachetelor de acțiuni ale statului în cadrul societăților pe acțiuni, specializate în întreținerea drumurilor publice. Ulterior, va avea loc absorbția celorlalte 10 societăți pe acțiuni care activează în același domeniu.

Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” a fost fondată în anul 2002.

Decizia Cabinetului Dorin Recean de a reorganiza ADS vine în contextul în care, la sfârșitul acestei luni, Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Iar acest proces ar putea aduce, prin fondurile de preaderare, sume semnificative pentru infrastructura din Republica Moldova.