Adio turismului "joint-ului". De ce va fi Amsterdamul plin de turişti pe 31 decembrie

Adio turismului "joint-ului". De ce va fi Amsterdamul plin de turişti pe 31 decembrie

Pentru mulţi, va fi un moment istoric, aşa că nu doresc să îl rateze. Oraşul olandez Amsterdam se aşteaptă ca turiştii străini care vor vizita metropola la 31 decembrie să fie mai numeroşi decât în anii trecuţi. Şi nu pentru a admira în muzee tablourile lui Van Gogh sau a vedea iluminarea celebrelor canale, ci a fuma, pentru ultima dată într-o cafenea, o ţigară cu marijuana. De anul viitor, legea le va interzice acest lucru.

Începând cu ianuarie 2012, Amsterdam nu va mai fi la fel de mult "patria beedoogbeleid" (politicii toleranţei", întrucât nu va mai permite numărului mare de turişti care vizitează anual Olanda să poată în fuma în coffee-shop-uri o ţigară cu marijuana, scrie ziarul italian "La Repubblica". Noua lege, aprobată după numeroase polemici şi confruntări între guvern şi administraţia locală a oraşului, va transforma cele 220 de localuri unde se permite comercializarea cannabisului în cluburi private. Aşa că cei care vor dori să fumeze o ţigară cu marijuana vor trebui să fie membri ai localului, însă o legitimaţie de acest gen nu vor putea obţine decât cei care demonstrează că locuiesc legal în Olanda.   Printre motivele aplicării acestor restricţii se află necesitatea de a pune capăt "turismului joint-ului", pe care o parte a Amsterdamului vrea să îl descurajeze, în vreme ce o alta nu vrea să-l piardă, temându-se de vremurile dure ale crizei şi recesiunii.

Acest gen de turism, mai ales în contextul crizei actuale, aduce venituri semnificative, iar precedentele sperie Amsterdamul. Maastricht, oraşul olandez care a interzis ''turismul joint-ului'' la 1 octombrie 2010, a pierdut 16% dintre turişti şi a evaluat la 26 de milioane de euro pierderile într-un an.

Ne puteți urmări și pe Google News