El a adăugat că acest lucru nu va duce la creșterea tarifelor finale pentru consumatori, întrucât gazele din import deja au ajuns la nivelul celor din producţia internă.

“În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a instituit două modificări la Legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziția pieței reglementate, deci pentru consumatorii casnici și pentru cei din zona termiei (termocentrale — n.r.) cantitățile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare și a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziție cu prioritate. Acest lucru înseamnă piață liberă și, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune prețuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce privește achiziția gazelor de la producător”, a declarat Havrileț, în cadrul conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie din România.

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, așa cum prevede legea, întrucât ANRE va continua să regelementeze costurile de furnizare şi tarifele de transport şi distribuţie. 

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta prețul plătit de populație. "Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali — n.r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, prețul gazelor domestice s-a aliniat la prețul internațional, este chiar un pic mai mare, deci  nu vedem o creștere de preț", a adăugat Havrileț.

Potrivit acestuia, din ce în ce mai mulți consumatori vor prefera să își schimbe furnizorul. “Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce privește tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-și aleagă orice furnizor și orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi prețuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a arătat oficialul ANRE.

El a amintit că o altă modificare adusă de aceeași ordonanță de urgență Legii gazelor se referă la obligativitatea tranzacționării pe bursă a unei anumite cantități de către producătorii și furnizorii de gaze. “Astfel că, până în momentul în care vor fi evacuate masiv gazele din Marea Neagră să avem o piață lichidă și cât de cât matură în zona de trading a gazelor naturale, după modelul și succesul de pe piața energiei electrice”, a adăugat președintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezentă la același eveniment, a ținut să sublinieze că prețurile finale vor rămâne reglementate până în 2021.

“Ca să fie o bună înțelegere: rămâne în continuare prețul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer prețul la consumatorul final. Am încercat să mergem treptat către liberalizare, încercăm să creăm mecanisme de piață care să creeze lichiditate și să permită și furnizorilor de pe partea de gaze naturale – așa cum au furnizorii pe piața de energie – posibilitatea să achiziționeze gaze la prețuri competitive și sper că aceste economii se vor transmite către consumatorii finali, unde trebuie să ajungă în fond și la urma urmei. Deci lucrurile vor fi tot controlate și ne-am dorit să dăm și o direcție pieței de gaze naturale, așa cum am construit-o și pe cea de energie electrică”, a susținut Corina Popescu.

Consiliul Concurenţei: Vom interveni în cazuri excepţionale, ca la RCA

Totodată, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că statul va continua să țină lucrurile sub control chiar și după liberalizarea totală a pieței, așa cum se întâmplă în această perioadă cu tarifele RCA.

“Noi genetic suntem construiți să preferăm liberalizarea, competiția, față de reglementare, deci oricând se poate introduce competiție într-un domeniu suntem favorabili, dacă ne spun ministerul și reglementatorul că lucrurile sunt ținute sub control și nu avem un risc pentru populație. Și țineți cont că și după ce ajungem la liberalizarea finală, statul păstrează pârghii pentru intervenții în cazuri cu totul excepționale, cum am făcut la RCA”, a precizat Chirițoiu.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER – a organizat, astăzi, conferința anuală, cu tema “10 ani de implicare în energie. Ce ne rezervă următorii 10 ani?”.