Actorul si cataretul Florian Pittis a murit azi la Institutul Oncologic Fundeni, unde fusese internat in stare grava la inceputul acestei saptamani, suferind de cancer la prostata. VIDEO
Medicii de la Institutul Oncologic Fundeni au declarat ca Florian Pittis a incetat din viata azi dupa-amiaza, la ora 15.15, si a fost constient pana aproape in ultimele clipe de viata. Conform medicilor, Florian Pittis a fost diagnosticat cu cancer la prostata, in urma cu peste un an de zile, "putin prea tarziu", iar starea acestuia s-a agravat acum o luna - o luna si jumatate.
Medicii au prezentat si declaratie scrisa de Florian Pittis, joi, 2 august, prin care cere personalului medical ca in afara familiei sale sa nu fie comunicat niciunei persoane, inclusiv presei, vreo informatie sau detaliu privind suferinta sa.
Medicii de la Institutul Oncologic Fundeni, unde actorul a fost internat luni, in stare grava, spun ca toata lumea a facut tot ce este omeneste posibil pentru amelioarea starii lui de sanatate si pentru a-i face ultima perioada de viata cat mai usoara.
A infruntat moartea cu curaj si demnitate
In ultimele zile, Florian Pittis a fost "curajos" si a aratat "mult umor si foarte multa demnitate", au mai precizat reprezentantii Institutului Oncologic Fundeni. Doctorul Madalina Draganescu, cea care l-a supravegheat pe Pittis in perioada in care a fost internat, a precizat ca fostul muzician a stat intr-o rezerva pana azi dimineata, cand a fost mutat la sectia de Terapie Intensiva.
"Dupa descoperirea bolii venea in mod regulat si-si facea tratamentul, insa ultima perioada a fost teribil de grea", a declarat managerul Institutului Oncologic, Nicoleta Manu. Potrivit acesteia, trupul neinsufletit al lui Florian Pittis va fi ridicat de morga spitalului cel mai devreme luni, la ora 15.00.
Un artist complet
Actorul, cantaretul de folk si producatorul radio s-a nascut in octombrie 1943. A facut parte, in perioada 1992-2000, din grupul Pasarea Colibri, dupa ce se facuse cunoscut la Cenaclul Flacara si impreuna cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru.
Interpret de muzica folk, actor de teatru si film, compozitor si producator de radio, Motu' Pittis si-a castigat un nume inca din perioada comunista. El a devenit de-a lungul timpul vocea emblematica a popularei emisiuni Teleenciclopedia, difuzata de postul national de televiziune.
Sub conducerea lui Ceausescu, el a jucat scene cu puternic substrat anticomunist in piesele Teatrului Lucia Sturza-Bulandra, unde a colaborat cu unii dintre cei mai reputati regizori romani, precum Liviu Ciulei, Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu.
În martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, in noiembrie 2004, s-a transformat in “Radio 3net”, primul radio romanesc care a emis exclusiv pe internet
Rockul, pasiunea intregii vieti
Pasionat de rock, Pittis a popularizat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice, auditii si cronici in mai multe publicatii.
Purta par lung din 1971 si a declarat intotdeauna ca nu are de gind sa renunte la el. A fost marcat de filmul “Hair” si de Woodstock-ul din 1969, pe vremea cind se afla la Paris cu o bursa.
Întilnirea sa cu muzica a avut loc in timpul scolii generale. În 1956 a inceput sa indrageasca rock-ul, pe cind mergea la restaurantul Ceahlaul, unde o formatie cinta piesa “Rock Around the Clock” a lui Bill Haley, la acordeon, tambal si nai.
Primele spectacole de muzica si poezie le-a sustinut in anii ‘70, la Teatrul Bulandra, alaturi de actorul Ion Caramitru si de formatia Sfinx. Dupa ce au fost interzise, a inceput, in septembrie 1981, seria „Poezia muzicii tinere”, spectacol in care prezenta marile succese ale Beatles din anii ‘62-’66, prelungite seara cu recitari de poezii si cu multa muzica. Dupa ce si acestea au fost interzise, a urmat „Cintec despre mine insumi”, tot la Bulandra.
Succes urias cu "Pasarea Colibri"
In 1992 a fondat, la Rimnicu Vilcea, grupul de muzica folk-pop “Pasarea Colibri”, impreuna cu Mircea Baniciu. Actul de nastere al trupei a fost semnat, practic, odata cu aparitia albumului „Nu trintiti usa!” al lui Mircea Vintila si Florian Pittis, la care au colaborat cu aranjamentul orchestral Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici.
In2000, Florian Pittis a renuntat sa participe la spectacole. Printre albumele imprimate cu “Pasarea Colibri” se afla “In cautarea cuibului pierdut” (mai 1995), “Ciripituri” (august 1996), “Cintece de bivuac” (1999).
Mircea Diaconu: "Imi vine sa plang"
Directorul Teatrului Nottara, actorul Mircea Diaconu, a declarat pentru Rompres ca aflarea vestii despre moartea colegului sau este un soc.
"Se duce totul, Dumnezeule... Sunt pur si simplu socat... Am fost colegi de cabina... Imi vine sa plang. O sa-l regret, am fost ca fratii", a spus Mircea Diaconu.
Actorul si-a exprimat regretul ca nu a mai avut ocazia sa vorbeasca prea des cu Florian Pittis in ultimii ani.
"Din pacate in ultimii ani am stat prea putin de vorba si ne-am intalnit mai rar. Important e sa stam mai mult unii cu altii, mai ales cand imbatranim", a mai spus actorul.
SRR, in doliu
Radioul public este in acest moment indoliat, a declarat Maria Toghina, presedinte director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.
''Radioul public este in acest moment indoliat. Am pierdut un coleg devotat, pe care noi l-am respectat si iubit. Pentru SRR, Florian Pittis a fost motorul schimbarii si reformei, pentru ca a condus un post al tinerilor in radioul public, Radio3net".
"Plecarea lui este o pierdere grea pentru cei care lucrau in radio, deoarece pentru noi el insemna cu mult mai mult decat pentru altii. Pentru ca putina lume stie cat a iubit el radioul'', a spus Maria toghina.
Ea a adaugat ca Pittis a fost un simbol al tuturor generatiilor din Romania.
Radio Romania Actualitati va transmite maine o editie speciala a emisiunii K-DRANE realizata de Paul Grigoriu in memoria lui Florian Pittis.
De asemenea, Radio Romania va deschide de la ora 10,00, la sediul din str. Gral Berthelot nr.62-64, o carte de condoleante tuturor celor care doresc sa-si exprime gandurile si sentimentele fata de cel care a fost Florian Pittis.
Rapidul va evolua in doliu pe gazon
Fotbalistii clubului Rapid vor evolua in aceasta seara, in meciul cu Gloria Bistrita, cu banderole negre in memoria actorului Florian Pittis, mare om de cultura si la fel de mare suporter al Rapidului.
Indragostit pe viata de Beatles si de Rapid, Motu' a lansat celebra maxima "Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci sunt rapidist!", facand un titlu de mandrie din faptul ca era suporter al "alb-visiniilor", anunta site-ul clubului giulestean.
Florian Pittis s fost membru al Clubului Aristocratic Rapid, in cadrul caruia a fost desemnat presedinte al Senatului (organism compus din sapte personalitati rapidiste, alese pe viata).
Mesaj de condoleante din partea presedintelui
Presedintele Traian Basescu a primit cu adanca tristete vestea disparitiei marelui artist Florian Pittis, se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale.
"Actor de teatru si film, interpret de muzica folk, compozitor, precum si realizator de emisiuni de radio si de televiziune, Florian Pittis a fost un artist complex, o personalitate remarcabila a vietii culturale romanesti. Spirit vesnic tanar, el a adus in inimile noastre bucuria artei si a cuvantului rostit cu inegalabila expresivitate", adauga sursa citata.
Presedintele Traian Basescu transmite sincere condoleante familiei lui Florian Pittis pentru pierderea suferita.
Cititi si: Florian Pittis, internat in stare grava la Oncologic!