Adio Huawei şi ZTE, în SUA. Bani pentru înlocuirea echipamentelor, aprobați de Congres
- Teodora Vitan
- 9 decembrie 2024, 11:16
Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să voteze un proiect de lege major privind apărarea, care include alocarea a peste 3 miliarde de dolari pentru înlocuirea echipamentelor Huawei şi ZTE din reţelele de telecomunicaţii americane.
Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de a aborda riscurile de securitate naţională asociate cu tehnologia chineză. Proiectul de lege cuprinde și măsuri suplimentare vizând securitatea națională, inclusiv evaluarea influenței Chinei asupra reglementărilor americane și a sectorului biotehnologic.
Planul de eliminare a echipamentelor chinezeşti
Camera Reprezentanţilor din SUA urmează să voteze în această săptămână un proiect de lege major privind apărarea, care include alocarea a peste 3 miliarde de dolari pentru înlăturarea echipamentelor produse de Huawei şi ZTE din reţelele wireless americane.
Această măsură vizează reducerea riscurilor de securitate naţională legate de echipamentele celor două companii chineze, în contextul îngrijorărilor de spionaj şi influenţă tehnologică din partea Chinei.
Proiectul de lege de 1.800 de pagini include şi alte prevederi care se concentrează pe securitatea naţională, cum ar fi evaluarea activităţilor chineze în biotehnologie şi măsurile de ocolire a reglementărilor americane de securitate.
Costurile şi finanţarea înlocuirii echipamentelor
Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) estimează că eliminarea echipamentelor nesigure va costa aproximativ 4,98 miliarde de dolari, însă Congresul a aprobat anterior doar 1,9 miliarde de dolari pentru acest program.
Proiectul de lege prevede un supliment de fonduri, parţial acoperite de o licitaţie unică pentru spectru organizată de FCC, estimată să aducă până la 500 de milioane de dolari.
Aceste fonduri vor fi folosite atât pentru înlocuirea echipamentelor, cât şi pentru dezvoltarea unor centre regionale de tehnologie.
Impactul asupra reţelelor rurale şi securitatea naţională
Preşedinta FCC, Jessica Rosenworcel, a avertizat că lipsa finanţării pentru acest proiect ar putea pune în pericol reţelele din zonele rurale ale SUA, care riscă să rămână fără un singur furnizor de servicii, afectând inclusiv accesul la servicii de urgenţă, precum 911. Tim Donovan, CEO-ul Competitive Carriers Association, a subliniat că finanţarea este crucială pentru menţinerea conectivităţii, mai ales în regiunile izolate ale ţării. Proiectul reflectă preocupările de lungă durată ale SUA privind securitatea naţională, dependenţa de tehnologia chineză şi protejarea infrastructurii critice, conform News.ro