ANAF vine cu vești bune pentru toți românii care au datorii restante. O parte din datoriile acestora au fost anulate, în mod automat, la început de 2022. Aceasta nu este singura modificare pe care Agenția o anunță încă din primele zile ale noului an.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis să anuleze, în mod automat, „creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului 2021, mai mici de 40 lei“. Anularea este anunțată în Codului de procedură Fiscală, unde se precizează faptul că datoriile vor fi anulate anul viitor.
Plafonul de 40 de lei joacă un rol important. Acesta a fost introdus pentru fi evitate situațiile în care cheltuielile de urmărire și executare silită, exclusiv cele privind comunicarea prin poștă, să fie mai mari decât creanțele fiscale supuse executării silite.
În termenul de „creanțe fiscale” intră impozitul, taxele și contribuțiile sociale, penalități sau dobânzi.
Ordinul ANAF nr. 727/2019 prevede ștergerea datoriilor fiscale sub 40 de lei în termen de șapte zile.
Se schimbă declarația unică. ANAF a emis ordinul la început de an
Anularea datoriilor sub 40 de lei nu este singura decizie pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală o ia la început de an. Formularul pentru declararea impozitului pe veniturile extrasalariale realizate și a contribuțiilor sociale datorate în anul 2021 și 2022 va suferi modificări.
Modificările aduse declarației unice:
- capitolul I a unei secţiuni distincte, secţiunea 7, pentru stabilirea şi declararea obligaţiilor fiscale – impozit pe venit, CAS şi CASS – datorate de către persoanele fizice pentru indemnizaţiile primite în perioada suspendării activităţii ca urmare a deciziilor guvernului de limitare a efectelor provocate de îmbolnăvirile de Covid-19
- secţiunea 8 a primului capitol cu rubrici despre impozitul şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice din sfera de aplicare a OUG nr. 111/2021, reiese din ordinul ANAF nr. 2.127/2021
- contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice are un formular nou în 2022, reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.127/2021.
Când se depune declarația unică:
- până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit estimată că se se realiza în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate;
- până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancţiunea decăderii, în cazul exercitării opţiunii privind destinaţia unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil stabilit potrivit articolului 123 alineatul (3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.