Nici Samsung, nici Apple n-au inventat smartphone-ul sau tableta. Procesele dintre cele două companii par a fi pe viaţă şi pe moarte, însă motivele disputei sunt încălcări a unor patente mărunte, fără prea mare valoare tehnologică: copierea unor iconiţe din sistemul de operare, butonul de start sau design- ul.
Apple are 1-0
La sfârşitul săptămânii trecute, Apple a reuşit o victorie împotriva Samsung. O curte de justiţie din Statele Unite a decis că firma coreeană trebuie să le plătească americanilor 1 miliard de dolari pentru că au copiat iPhone-ul şi iPad-ul.
Pentru Apple contează mai puţin banii, e o lovitură de imagine. De fapt, procesele dintre Samsung şi Apple fac parte din strategia de marketing. Televizoarele de ultimă generaţie au design asemănător, însă nu am auzit vreo dispută pe acest subiect.
Tableta
Cât de importană e promovarea? Ei bine, putem da ca exemplu faptul că, datorită unui marketing agresiv, toată lumea crede că Apple a inventat tableta. Total fals. În 2002, Microsoft anunţa o tabletă PC. Au mai fost şi alte modele în anii ’90, însă cea prezentată de Bill Gates poate fi considerată de referinţă pentru popularul gadget de astăzi. Apple a preluat ideea, a reîmpachetat totul şi integrând tehnologia anului 2010 a lansat-o pe piaţă.
Smartphone-ul
La jumătatea anului 2003, HP anunţa iPAQ 2210, un aparat care funcţiona cu Windows. Nu era primul telefon inteligent, însă era primul model cu touchescreen, ecran color, un model pentru smartphone-urile care au urmat. În 2007, Steve Jobs prezenta iPhone, iar apoi, odată cu apariţia Samsung Galaxy S, smartphone-urile au devenit printre cele mai populare gadgeturi. Marketingul a făcut diferenţa