Când a spus adevărul șefa DNA?

Când a spus adevărul șefa DNA?

Pusă în fața unor acuzații fără precedent, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu Ziare.com în care încearcă să își „spele” imaginea. Ea a vorbit atât despre dosarul Tel Drum, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este vizat de către procurorii anticorupție, ca urmare a relatărilor Rise Project, cât, mai ales, despre reproșurile din sânul instituției pe care o conduce.

Unele dintre afirmații contravin fl agrant de cele spuse de alți magistrați, precum Doru Țuluș, Mihaela Moraru-Iorga și Marin Nicolae care s-au adresat Inspecției Judiciare după ce au fost revocați din funcții și catalogați drept „infractori și că trebuie pedepsiți”. Pe de altă parte, Kovesi recunoaște că o înregistrare poate fi trucată, deși DNA a negat vehement acest lucru în dosare prin care mai mulți oameni au fost acuzați de fapte de corupție. Kovesi a făcut mai multe afi rmații care sunt contrazise de înregistrările și declarațiile făcute în mass-media. Pentru o informare corectă, „Evenimentul zilei” vă prezintă atât cele spuse de șefaDNA, cât și cele expuse, în ultima perioadă.

În interviul acordat Ziare.com, Laura Codruța Kovesi face referire, mai întâi,la Dosarul Tel Drum, societatea despre care s-a scris, de-a lungul timpului, că ar fi controlată, din umbră, de președintele PSD, Liviu Dragnea. Șefa DNA a recunoscut că a mai existat un dosar, închis de către DNA, în anul 2010, dar că a fost redeschis un al doilea, cercetat în prezent, după cele publicate de Rise Project. „Fiind o investigaţie jurnalistică şi sesizându-ne din ce a apărut în spaţiul public, am comunicat, la cererea jurnaliştilor, că este deschis acest dosar, dar nu pot face comentarii despre ce avem sau nu în dosar (…) Nu am citit în mod special acel dosar.„ Nu pot să vă confirm sau să vă infirm dacă exista o legătura cu Liviu Dragnea”, a spus Kovesi. Întrebată despre acţiunile la purtător, modalitate prin care Liviu Dragnea ar controla firma Tel Drum, Kovesi a adăugat că DNA poate verifica orice informaţie legată de bani şi circuite financiare.

„Nu alegem ținte, investigăm fapte”

Ne puteți urmări și pe Google News

nă pentru că are cinci vile, pentru că e primministru sau ministru. Noi investigăm fapte”, a mai precizat Kovesi. Rise Project a publicat un raport atribuit DGIPI, fosta „Doi șiun sfert”, care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ” prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În replică, Liviu Dragnea a afirmat că este o ţintă a Laurei Kovesi şi că se aşteaptă să fie audiat pentru orice „şi dacă plouă”, iar investigaţiile Rise Project nu ar fi un produs jurnalistic, ci o scurgere de informaţii care să justifice acţiuni ulterioare ale DNA împotriva sa.

În a doua parte a interviului, Laura Codruța Kovesi vorbește despre înregistrări, revocarea procurorilor şi situaţia din DNA. Postul România TV a dat publicității, pe 18 iunie, o serie de înregistrări audio atribuite Laurei Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar cere procurorului Uncheşelu, în cadrul unei ședințe de la sediul DNA, să „decapeze instituţional” în dosarul „cu casele” pentru a ajunge la „domnu’ premier”. Despre acele înregistrări, Kovesi susține că nu sunt autentice, că sunt pasaje prelucrate dintr-o şedinţa operativă referitoare la dosare penale care nu sunt în faza publică. „Noi anchetăm modul în care informaţii care nu au fost destinate publicului au ajuns în afară instituţiei”, a precizat Kovesi. Șefa DNA susține că „au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o partea şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte”. „Există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit. Înregistrarea a fost expertizată. Nu am cerut niciunui procuror să facă o anchetă cu privire la o anumită persoană. Nu am cerut niciodată procurorilor să dispună anumite măsuri sau soluţii. Nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. Martorii care au fost audiaţi şiau dat consimțământul”, a mai adăugat Kovesi.

„E foarte simplu să prelucrezi o înregistrare”

Despre revocarea din funcție a celor procurori, Doru Țuluș și Mihaela Moraru-Iorga, după izbucnirea scandalului, șefa DNA susține că nu există nicio legătură între înregistrări şi revocarea celor doi magistrați: „Am dispus nişte controale în care au fost implicaţi cei doi procurori încă din martie. Revocarea este efectul verificărilor”. Kovesi recunoaște, însă, căşedinţa a avut loc a fost înregistrată dar că, apoi, conţinutul ar fi fost prelucrat pentru a i se pune „vorbe în gură”. De asemenea, e susține că nu a folosit expresii precum: „mânacaţi-aş”, „curul pe dosare”, „decapaţi”. Întrebată, totuși, cu de se aud acele expresii în înregistrări, șefa DNA a recunoscut: „E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte.

Există softuri comerciale disponibile şi pe Internet cu ajutorul cărora poţi să faci aşa ceva”. De asemenea, Kovesi recunoaște că „în cadrul dosarului penal s-a dispus o expertiză tehnică”. Șefa DNA a mai adăugat că nu exclude ca înregistrarea să fi fost realizată din afara clădirii. „Este o pistă de anchetă şi această.cEa va fi eliminată sau confirmată la finalul urmăririi. Urmează să fie verificată”, a explicat Kovesi. 

Plecările din DNA sunt „ceva obișnuit”

Despre faptul că i-ar fi cerut procurorului Uncheșelu să îl ia ţintă pe premierul de atunci, Sorin Grindeanu, șefa DNA a negat: „Nu am cerut niciunui procuror să facă o anchetă cu privire la o anumită persoană. Am discutat dosarele care erau deja în lucru”. Kovesi a negat și faptul că i-ar fi cerut procurorului Moraru  Iorga să ia măsuri în dosare pentru a o reţine pe Elena Udrea, așa cum a fost acuzată și că „niciodată nu am cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluţie”. Laura Kovesi a mai adăugat că plecările procurorilor din DNA că „este o situație relativ obișnuită”, iar despre cazul magistratului Negulescu susține „că nu toți sunt așa”. Despre achitările şi restituirile de dosare in instanţa, șefa DNA susține că nu este un număr mult mai mare decât anul trecut. Întrebată dacă a vorbit cu preşedintele Iohannis de la începutul acestui scandal, Kovesi a negat. De asemenea, ea adeclarat nici Carmen ohannis și nici alt membru al familiei prezidențiale nu este anchetat de DNA. 

Procurorii revocați acuză:„ Am fost tratați ca infractorii”​

Precizările făcute de șefa DNA în interviul acordat Ziare.com vin la capătul unor acuzații grave care o vizează pe Laura Codruța Kovesi. Cele mai recente au fost prezentate de jurnalistul Victor Ciutacu, la România TV, dar și de „Evenimentul Zilei”, la sfârșitul acestei săptămâni. În primă fază, jurnalistul Victor Ciutacu a prezentat fragmentul-lipsă din e-mailul trimis în 22 iunie 2017 de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorilor din subordine, la trei zile după  dezvăluirile înregistrărilor bombă din şedinţele DNA, în care aceasta le-ar fi cerut procurorilor să „decapeze” un prim-ministru al României. În fragmentul prezentat de Ciutacu, şefa DNA le cere procurorilor din subordine să se mobilizeze, să strângă probe şi să obţină informaţiile necesare pentru demascarea infractorului” din DNA care „s-a vândut unor politicieni şi jurnalişti”.

De asemenea, Kovesi avertizează că, asemenea altor procurori şi poliţişti „infractori” din DNA, nici cel/cea care a furnizat presei înregistrările nu poate scăpa de răspundere penală”. Jurnaliștii site-ului luju.ro au prezentat fragmentul în care Kovesi aminteşte: „Nu contează conţinutul înregistrării pentru că ştiţi bine ce discutăm noi la şedinţe. Contează că un laş şi un infractor a fă cut publice discuţiile noastre profesionale, strategiile noastre, ideile noastre şi a expus un număr mare de procurori la diferite atacuri. (…) Şi cel mai mare rău este că unul dintre procurorii DNA a făcut asta şi este infractor”. 

Revolta magistraților

Pe de altă parte, „Evenimentul zilei” a prezentat, vineri, un fragment din sesizarea adresată Inspecției Judiciare, la sfârșitul lunii iunie, de trei procurori, Doru Țuluș (foto), Mihaela MoraruIorga și Marin Nicolae, după ce aceștia au fost revocați din funcție de Laura Kovesi. În document, cei trei magistraţi susțin că procurorul şef al DNA se implică în anchete şi că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor din şedinţa a DNA, care a avut loc în luna martie, la Grădiștea. În cadrul anchetei interne li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni (poligraf). Cei trei magistrați arată că au refuzat, considerând procedura umilitoare, în condiţiile în care n-ar fi avut calitatea de suspect şi de martor la data la care li s-a cerut să facă testul.

Ei susțin că s-a decis de la început, de către șefa DNA și colaboratorii săi, că „sunt infractori și că trebuie pedepsiți”. În sesizarea adresată Inspectorului șef al CSM consemnează: „Toate aceste afirmații făcute în condițiile în care nici măcar nu s-a stabilit existența unei infracțiuni denotă pe de o parte reaua credință în efectuarea anchetei, iar pe de altă parte imixtiunea procurorului șef în activitatea procurorului de caz. (…) Nu există nicio garanție că în viitor, un alt procuror sau un alt judecător nu va fi pus în situația de a fi testat poligraf pentru o faptă imaginară. Nu există nicio garanție că, în această modalitate, demnitatea magistratului nu va fi lezată ori de câte ori cineva va fi supărat, va dori să îl discrediteze sau să îl îndepărteze dintr-o anumită funcție”. Doru Țuluș, fostul șef al procurorilor sectiei a II-a din DNA a instrumentat dosare „grele, printre care „Dosarul transferurilor” , Trofeul Calităţii şi Zambaccian, Poşta Română sau ICA Dan Voiculescu.