Un film de desene animate despre care se spune că ar fi făcut în anii 1920 sau 1930 a început să circule și printre utilizatorii români de Whatsapp. Se cheamă ”The Plan – An Early Warning Cartoon”.
Pe scurt, desenul animat spune, în puțin peste două minute, povestea celei mai vehiculate teorii a conspirației din ultimii doi ani, cea a controlului lumii prin gripă și vaccin.
Deși, potrivit celor care îl pun în circulație, filmul ar trebui să aibă în jur de 100 de ani, mai multe site-uri specializate în demontarea fake-news susțin că filmul este făcut în zilele noastre, după declararea pandemiei de COVID-19, și că este pus în circulație pentru a susține teoria conspirației privind controlul prin medicină.
Ce ”spune” filmul? Făcut clar după tipicul desenelor din era de început a lui Max Fleischer și Walt Disney, cu figurine lungi, parcă bidimensionale, cu mișcări unduite, folosind inserturile cu scris, asemenea filmelor mute, desenul înfățișează un diavol (”fratele” celui care-i dădea bătăi de cap diafanei Betty Boop) care împrăștie un virus în oraș. Apoi urmează o rețetă simplă de control, frică prin ziare și radio, represiunea rebelilor, obligarea la purtarea măștii și, în sfârșit, vaccinul, pe care doar diavolul știe să îl administreze.
Cei care l-au distribuit primii, în luna mai a acestui an, spun că este din anii 1930, justificând astfel muzica de fond și (singura voce care se aude) glasul radioului care repetă obsesiv ”Țineți minte să purtați masca de câte ori ieșiți din casă!”. La versiunea românească, pusă în circulație acum o săptămână, se spune că e din 1920.
Oricum, filmul este atribuit perioadei de după Pandemia cu gripă spaniolă din 1918.
Ce spun, însă, vânătorii de fake-news, după ce au văzut filmul? În primul rând s-a spus că expresia ”weaponized influenza” a atras atenția, pentru că, susțin ei, termenul a apărut abia după anii 1950, când s-a vorbit de armele biologice. Prima utilizare a expresiei ar fi din 1957.
Apoi secvența cu radioul care transmite obsedantul mesaj ar fi realizată prin tehnica ”mesh wraping” / ”împachetare în plasă”, metodă ce ține de anii computerelor.
Muzica suprapusă desenului animat este ”St James Infirmary Blues”, în versiunea lui Cab Calloway, folosită la un desen cu Betty Boop din 1933.
Lista argumentelor e mai lungă, legate de fontul folosit, de exemplu, ca să susțină ideea că videoclipul este realizat în ultimii ani și că nu ar fi rodul premoniției unui desenator marcat acum 100 de ani de pericolul gripei spaniole.
Dacă știi să discerni, perioada asta are mult farmec. Și mult rău.
PS Nu postăm filmul, cine vrea să îl vadă nu are decât să îl caute, Postăm una dintre încercările de a demonstra că e un fake.