Adevărul despre laptele din magazine. În jurul laptelui care se găsește pe rafturile magazinelor din România s-au țesut, de-a lungul vremii, tot felul de povești și legende. Că ar fi făcut din altceva decât lapte muls de la vacă sau că ar fi, în marea lui majoritate, importat.
Adevărul despre laptele din magazine
Dar nimic mai neadevărat! În realitate, laptele care se găsește pe rafturile magazilenlor românești este, în proporție de 90%, din România.
Doar 10% din laptele prezent în rețelele comerciale provine din import, potrivit unei analize publicate de News.ro. Care se bazează pe cifrele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), nu pe impresii sau teorii.
La această cifră se adaugă, bineînțeles, laptele de autoconsum, produs de gospodăriile țărănești și, adesea, trimis și rudelor, piețelor și cunoscuților sau chiar vândut nefiscalizat. Așa că ponderea laptelui produs în România în total e, în realitate, și mai mare.
Un alt aspect care s-ar putea să mire la prima vedere este că zootehnia poate fi un domeniu profitabil și în România.
Laptele din magazine și miturile din jurul lui
Și atunci, de unde apar mereu tot felul de văicăreli de tipul „Noi, Românii, mâncăm jumătate de lapte din import!” sau „Firmele de procesare nu găsesc destul lapte intern şi atunci cumpără jumătate din import”. Ar putea fi parte din narațiunea euroscepticilor care ne spun că „UE ne vrea răul” și că „România e colonia economică a Bruxelles-ului, care ne vrea doar consumatori”.
De fapt, totul s-ar putea să fi pornit de la scăderea numărului de vite față de 1989. Atunci, dacă ar fi să dăm crezare raportărilor comuniste - deși nu prea avem motive, știm toți cât de bine ne era în societatea „multilateral dezvoltată” cu alimentare goale și cozi la pâine - România avea 7,5 milioane de bovine, în timp ce în 2006 aveam 3 milioane, iar azi avem sub 2 milioane de capete.
Cât de productivă e zootehnia românească
România are, de fapt, 0,2% din şeptelul lumii, respectiv 2% din şeptelul UE. Pentru că la nivel mondial există 987,5 milioane de capete de bovine, iar în UE sunt 86 de milioane de capete.
Mai mult, țara noastră s-a situat pe locul 10 în UE, după Franţa, Germania, Irlanda, Spania, Polonia, Italia, Olanda, Belgia şi Austria la producție, iar la densitatea de bovine pe 100 de hectare de teren, suntem pe locul 21, fiind urmaţi de Bulgaria.
Dar mai importantă e productivitatea. Statisticile spun că avem productivitate de circa 4.000-5.000 litri pe an, la o lactaţie de 305 zile, adică 13 – 16 litri pe zi pe cap de animal. Ceea ce e de două ori mai puţin ca media UE, de 8 mii de litri, şi de 3 ori sub statele aflate la vârful clasamentului european, cu 11.000 de litri. Adică mai avem loc de creștere intensivă.