Adevărul despre Ibuprofen și coronavirus. Ce spun cercetătării de la King's College London

Nu există dovezi că ibuprofenul face rău pacienților cu coronavirus, spun oamenii de știință de la King's College London.

Anunțul vine după ce, anterior, guvernul de la Londra i-a sfătuit pe pacienți să evite acest medicament.

În urmă cu două săptămâni, în lumea medicală și în rețelele sociale a circulat informația că ibuprofenul ar putea slăbi sistemul imunitar al bolnavilor de Covid 19. Totul a pornit de la un anunț al ministrului Sănătății din Franța, Olivier Véran, care a spus că ibuprofenul ar putea agrava infecția.

În consecință, medicii au decis atunci să recomande bolnavilor să folosească Paracetamol, o substanță cu efecte siminlare, dar care acționează în alt mod.

Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie și-a retras acum avertismentul împotriva acestei substanțe, luat mai degrabă din cauza lipsei de dovezi cu privire la efectele ibuprofenului.

Decizia a fost luată după revizuirea a 13 studii științifice, dovedindu-se că nu există dovezi că acest antiinflamator ieftin ar face rău pacienților infectați cu coronavirus.

Noul studiu a cercetat în ce mod afectează sistemul imunitar antiinflamatoarele fără steroizi. „Cercetările noastre nu au identificat dovezi clare împotriva utilizării ibuprofenului în ttratamentul Covid 19”, au declarat cercetătorii.

Ibuprofenul este un medicament ieftin folosit mai ales împotriva durerilor și febrei.

Noile descoperiri vin să confirme ipoteza celor de la Reckitt Benckiser, producătorii celei mai cunoscute mărci de medicament cu ibuprofen, Nurofen, care anunțase că așteaptă după recomandările OMS, dar au precizat clar că nu există dovezi solide care să arate o înrăutățire a stării bolnavilor de coronavirus din cauza acestei substanțe.