Adevărul despre folosirea telefonului mobil în exces. Un pacient vorbea până când telefonul se încingea. Medic: „A dezvoltat o tumoră”
- Antonia Hendrik
- 26 octombrie 2022, 11:08
Prof. dr. Vlad Ciurea a tras un semnal de alarmă cu privire la folosirea telefonului mobil mai multe ore pe zi. Medicul a descris un caz pe care l-a avut cu un bărbat care vorbea câte cinci chiar șase ore pe zi şi a ajuns să facă o tumoră cerebrală.
Preocuparea principală a medicilor cu privire la telefoanele mobile pare să fie dezvoltarea tumorilor cerebrale, care sunt în creștere, din cauza folosirii lor în exces. Deocamdată nimeni nu știe clar dacă telefoanele mobile sunt capabile să provoace cancer, şi totuşi, cercetătorii sunt îngrijorați că ar putea exista o posibilă legătură.
Pentru început, sfatul lor este de a folosi dispozitivul hands-free pentru a putea ţine telefonul mobil departe de cap. Potrivit unor cercetători, câmpurile electromagnetice cu radiofrecvență ar putea fi cancerigene pentru oameni.
Există vreo legătură între telefoane mobile și cancer?
Prof. dr. Vlad Ciurea a descris un caz pe care l-a avut cu un bărbat care vorbea câte cinci chiar șase ore pe zi şi a ajuns să facă o tumoră cerebrală. Mai exact, medicul susține că folosirea în exces a telefonului mobil crește riscul de apariție a tumorilor.
„Nu numai că s-a publicat, nu numai că au fost studii, că s-au făcut loturi întregi, n-are rost să spunem datele statistice. Există și am văzut asemenea situație.
Un domn, n-am să-l uit, l-am întrebat câte ore a vorbit la telefon. Câte 5-6 ore, până când telefonul se încingea, lua alt telefon și vorbea încontinuu și, într-adevăr, a dezvoltat o tumoră. Eu am văzut cazul, nu că mi-a spus cineva”, a relatat prof. dr. Vlad Ciurea.
Bărbatul a făcut o tumoră cerebrală
Şi continuă: „Știu că a plecat în Germania să se opereze după aceea. A făcut o tumoră cerebrală. Dacă a făcut-o de la telefon, nu știu, dar sigur a fost un factor telefonul.
Toată literatura medicală spune acest lucru, este și normal, e dovedit. Deci dacă se poate vorbi cu căști, dacă ai terminat de vorbit, pui telefonul jos, te duci în altă parte. Nu trebuie continuu să-l ții lângă tine.
S-au găsit o serie întreagă de mijloace de a vorbi la distanță pe telefon. Iar toate celelalte lucruri care te atrag din telefon, SMS-uri, Facebook, Instagram îți fură din timp, îți fură din atenție. Este o adicție, ca un drog. Un mare drog”, a mai spus medicul.
Dr. Vlad Ciurea a mai atenționat și cu privire la distanța la care trebuie lăsat telefonul în timpul somnului, spunând că și acesta este un obicei care ne poate pune sănătatea în pericol.
„E greșit. Țin telefonul în cameră pentru că totuși lucrez într-un spital la care trebuie să răspund, dar la 4-5 metri de mine”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.