Adevărul despre clanurile interlope din România. Ipoteză năucitoare

Adevărul despre clanurile interlope din România. Ipoteză năucitoare

Sociologul Alfred Bulai a afirmat, marți, că existența clanurilor de interlopi este în strânsă legătură cu poliția, serviciile justiție și politica

„Clanurile există tocmai pentru că există o relaţie cu serviciile secrete, poliţia şi cu o parte din clasa politică. Să fim serioşi. Poliţia şi serviciile secrete din România au moştenit o cultură instituţională: aşa au funcţionat ele şi în comunism. Îşi cultivă informatorii sau oamenii de care au nevoie în asemenea medii. Între altele, faţă de perioada mai veche, nu doar că îi cultivă, dar probabil că pentru mulţi mai este şi un mic business, adică îşi mai rezolvă şi ei una-alta. Gândiţi-vă că în cazul Caracal de care lumea a uitat, şeful poliţiei a sunat un interlop pentru a afla unde se află maşina lui Dincă.

Dacă luăm telefoanele a o sută de interlopi, fiţi sigur că în agenda acestora se află, cu siguranţă, numerele unor şefi din poliţie, de la diverse structuri dar şi din viaţa politică. La nivel politic foarte mulţi au cochetat cu asemenea clanuri. Drept urmare, nu mai are rost să ne întrebăm de ce nu se întâmplă nimic pentru destructurarea acestora", a explicat Alfred Bulai.

De asemenea, sociologul mai spune că sitemul este complicat, iar ceea ce se vede nu sunt cei mai importanți oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vorbind despre acest fenomen, trebuie spus că e o struţocămilă, ceva foarte greu de distins între zona interlopă şi a foştilor securişti. Într-o campanie electorală, cu vreo zece ani în urmă, nişte băieţi despre care se ştia clar că sunt foşti securişti intimidau la modul serios diferite notabilităţi locale ca să nu participe la evenimentul unui alt candidat. E o cârdăşie mai largă. Prin urmare, trebuie să înţelegem că e complicat sistemul, iar ceea ce vedem noi e doar la suprafaţă şi de regulă nu sunt cei mai importanţi dintre ei", afirmă Alfred Bulai.

De ce nu se face nimic pentru destructurarea acestor clanuri?

„Tocmai din motivele pe care le-am enumerat mai devreme: pentru că este o ţesătură care face ca factorul politic şi cel legat de justiţie să nu funcţioneze normal. Noi am discutat doar marea corupţie din România. Acest fenomen creează probleme şi la nivelul individului. Tocmai asta este problema: justiţia, în ultimii ani, a rezolvat probleme care nu priveau cetăţenii direct. Justiţia s-a centrat pe problemele mici ale oamenilor mari şi nu pe problemele mari ale oamenilor mici. E mult mai grav decât un politician care nu ştiu ce a semnat. Chiar nu sunt importante la nivel social faţă de problemele multe, mici, ale oamenilor simpli, unde vorbim de o cârdăşie, de o graniţă foarte subţire între zona infracţională şi cea a celor care trebuie să apere societatea de acest fenomen", a declarat, sociologul Alfred Bulai, potrivit dcnews.ro