Potrivit huffingtonpost.com, consumul repetat de afine este indicat în lupta împotriva pierderii memoriei.
Un studiu realizat în 2012 a arătat că o porţie medie de afine pe săptămână a încetinit procesul de uitare cu câţiva ani. Una dintre posibilele explicaţii a fost găsită în 2013, într-un experiment realizat cu ajutorul şoarecilor, care a arătat că afinele protejează creierul prin eliminarea proteinelor toxice care se acumulează. Totodată, cele mai bune afine sunt cele care au un aspect prăfuit, dar acestea trebuie spălate doar în momentul în care sunt consumate, în caz contrar pierzându-şi proprietăţile.
Sunt bogate în antocianină
Potrivit specialiştilor, afinele pot preveni cancerul. Afinele sunt bogate în antocianină, un antioxidant care are efecte puternice în lupta cu această maladie. În acelaşi studiu, cercetătorii au descoperit că afinele cu cea mai mare concentraţie de antocianină au stopat dezvoltarea celulelor canceroase de la ficat, dar şi creşterea în dimensiune a prostatei. Pe de altă parte, afinele pot fi folosite ca un colorant natural: primii colonişti americani ar fi fost cei care au fiert afinele împreună cu laptele pentru a obţine vopsea cenuşie, potrivit campaniei Produce for Better Health Foundation’s Fruits & Veggies More Matters.