Evenimentul Zilei > Justitie > ADEVĂRUL din spatele FLAGRANTULUI lui DRAGNEA. Schimburile de INFORMAȚII despre TEL DRUM dintre SRI și DNA
ADEVĂRUL din spatele FLAGRANTULUI lui DRAGNEA. Schimburile de INFORMAȚII despre TEL DRUM dintre SRI și DNA

ADEVĂRUL din spatele FLAGRANTULUI lui DRAGNEA. Schimburile de INFORMAȚII despre TEL DRUM dintre SRI și DNA

Victor Ponta a declarat că DNA a organizat în 2013 un flagrant în care ţinta era Liviu Dragnea. Potrivit fostului premier, Dragnea avea oameni în DNA, iar unul dintre aceştia, prin intermediul fostului secretar de stat Valentin Preda, a sustras o informație trimisă de SRI la DNA, despre Tel Drum.

Acest flagrant a fost un eșec, deoarece Liviu Dragnea ar fi fost informat de către o persoană importantă din SRI cu privire la ceea ce i se pregățește. Dosarul penal a continuat doar cu privire la intermediari, care au fost deja condamnaţi în primă instanţă.

Rechizitoriul DNA:

„În săptămâna  11 – 15 februarie 2013, inculpatul Manolachi Dan Emil a avut o discuţie de caz cu procurorul care instrumenta dosarul 67/P/2012 (dosar în care era vizată firma Tel Drum şi Liviu Dragnea – n.r.). În cadrul acestor discuţii, procurorul i-a solicitat inculpatului Manolachi Dan Emil să continue verificările în dosarul anterior amintit, sens în care i-a înmânat acestuia un alt document al S.R.I. înregistrat la această unitate sub nr. 0012176 din 25.01.2013.

Documentul a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în temeiul dispozițiilor art.11, lit. d din Legea 51/1991, fiind înregistrat sub numărul 0097 din 04.02.2013.

După ce a primit documentul anterior amintit, inculpatul Manolachi Dan Emil a mers la birou, l-a lecturat, constatând că înscrisul cuprinde date referitoare la societatea Tel Drum.

După ce a primit nota şi a văzut despre ce este vorba, la data de 13.02.2013, la orele 16:24, inculpatul Manolachi Dan Emil i-a transmis un SMS inculpatului Preda Răducu Valentin prin care-l anunţă că este la bancă şi că ar vrea să se întâlnească. Inculpatul Preda Răducu Valentin a fost de acord, astfel că inculpaţii s-au întâlnit în după-amiaza zilei de 13.02.2013 la sediul Bancpost, situat lângă Ministerul Transporturilor, partea din spate.

În contextul acestei discuţii, inculpatul Manolachi Dan Emil l-a informat pe inculpatul Preda Răducu Valentin că are date noi din dosarul care îl priveşte pe martorul Dragnea Liviu.

Spre finalul discuţiei, inculpatul Manolachi Dan Emil a convenit să se întâlnească cu inculpatul Preda Răducu Valentin la sfârşitul săptămânii, în municipiul Constanţa pentru a-i furniza acestuia din urmă datele  cuprinse în documentul S.R.I. transmis D.N.A..

Audiat în legătură cu această întâlnire, inculpatul Preda Răducu Valentin a declarat că la data de 13.02.2013, s-a întâlnit cu inculpatul Manolachi Dan Emil la sediul Bancpost Bucureşti, context în care i-a spus că are date noi cu privire la nişte societăţi care au legătură cu spectrul politic.

Potrivit celor convenite, la data de 16.02.2013, între inculpaţii Manolachi Dan Emil şi Preda Răducu Valentin a avut loc un schimb de SMS prin care au stabilit locul şi ora la care să se întâlnească, de această dată în municipiul Constanţa.

Aşa cum rezultă din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice, inculpaţii au hotărât să se întâlnească la Mall Maritimo din municipiul Constanţa.

Astfel, la orele 13:40, inculpatul Preda Răducu Valentin l-a anunţat pe inculpatul Manolachi Dan Emil că se află deja la Mall Maritimo şi să-i comunice când ajunge, acesta din urmă transmiţându-i că ajunge şi el în 20 de minute.

La orele 14:05, inculpatul Preda Răducu Valentin îi transmite un ultim SMS inculpatului Manolachi Dan Emil prin care-i transmite să se întâlnească la intrarea principală.

Inculpaţii s-au întâlnit în parcarea mall-ului la care am făcut referire şi au hotărât să poarte discuţiile în autovehiculul cu care venise inculpatul Preda Răducu Valentin.

Cu prilejul acestei întâlniri, inculpatul Manolachi Dan Emil l-a informat pe inculpatul Preda Răducu Valentin că are un document emis de Serviciul Român de Informaţii care vizează dosarul în care este cercetat martorul Dragnea Liviu.

Auzind conţinutul acestei informări, inculpatul Preda Răducu Valentin a cerut mai multe amănunte cu privire la persoanele şi societăţile care figurau în documentul emis de Serviciul Român de Informaţii. În acest context, au convenit ca inculpatul Preda Răducu Valentin să-i dea un aparat de fotografiat inculpatului Manolachi Dan Emil pentru a fotografia documentul urmând să-l restituie după ce realiza această activitate.

Inculpaţii au mai stabilit să se întâlnească luni, 18.02.2013, tot la sediul Bancpost – Sucursala C.F.R. pentru ca inculpatul Preda Răducu Valentin să-i înmâneze aparatul de fotografiat.

Audiat în legătură cu această împrejurare, inculpatul Preda Răducu Valentin a declarat că, la data de 16.02.2013, în jurul prânzului, s-a întâlnit cu inculpatul Manolachi Dan Emil în parcarea mall-ului Center Maritimo din Constanţa; că inculpatul Manolachi Dan Emil l-a informat că are documente noi care privesc nişte societăţi comerciale; că ar vrea să pună datele pe un suport electronic, dar nu are un telefon performant pentru a le fotocopia; că inculpatul Manolachi Dan Emil i-a propus să-i facă rost de un aparat foto; că a fost de acord să-i dea acestuia un aparat de fotografiat şi au convenit să se întâlnească în data de 18.02.2013, tot la sediul Bancpost – Sucursala CFR pentru a-i remite bunul.

La data de 18.02.2013, orele 09:25:25, inculpatul Preda Răducu Valentin i-a transmis un SMS inculpatului Manolachi Dan Emil cu următorul conţinut: „La ce oră puteţi să ne vedem în locul stabilit?” Conform înţelegerii din data de 16.02.2013, inculpaţii urmau să se întâlnească la sediul Bancpost – Sucursala C.F.R.

La orele 09:52:41, inculpatul Manolachi Dan Emil a răspuns tot printr-un SMS, stabilind ora 10.30, oră cu care inculpatul Preda Răducu Valentin a fost de acord.

De fapt, inculpaţii şi de această dată, potrivit înţelegerilor dintre ei, stabilesc ultimele detalii în vederea întâlnirii.

În baza celor convenite, inculpatul Manolachi Dan Emil a părăsit biroul aflat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a mers să se întâlnească cu inculpatul Preda Răducu Valentin.

Inculpaţii s-au întâlnit la sediul Bancpost – Sucursala C.F.R., loc în care inculpatul Preda Răducu Valentin i-a dat inculpatului Manolachi Dan Emil un aparat foto, marca Olympus FE-300 de culoare neagră cu seria L962 50394EXO, un încărcător aferent acestuia, precum şi un cablu de date. Toate obiectele anterior amintite erau puse într-o sacoşă de culoare roşu cu albastru inscripţionată pe ambele feţe „Travel Free”.

După ce a luat aparatul fotografic de la inculpatul Preda Răducu Valentin, inculpatul Manolachi Dan Emil a revenit la birou.

La sfârşitul programului, după ce colegii au plecat acasă, inculpatul Manolachi Dan Emil a rămas la birou.

Rămas singur, inculpatul Manolachi Dan Emil a scos documentul secret de stat din fişetul metalic, poziţionat în spatele său, și l-a pus pe biroul la care lucra. Documentul secret de stat se afla într-o mapă pe a cărei copertă este inscripționată cu sigla S.R.I.

După câteva momente, inculpatul Manolachi Dan Emil a scos documentul secret de stat aflat în mapă şi l-a pus jos pe mochetă, în dreptul scaunului pe care stătea inculpatul. Din această poziţie inculpatul Manolachi Dan Emil a fotografiat fiecare pagină a documentului secret de stat.

După ce a fotografiat paginile documentului secret de stat, inculpatul Manolachi Dan Emil l-a pus în mapă şi l-a introdus în fişetul metalic.

Odată ce a finalizat operaţiunea, inculpatul Manolachi Dan Emil a pus aparatul foto în punga de plastic şi a părăsit biroul.

Ajuns la reşedinţa sa din municipiul Bucureşti, inculpatul Manolachi Dan Emil, la orele 16:38 i-a trimis inculpatului Preda Răducu Valentin un SMS prin care-i solicita să se întâlnească: „Ne vedem azi

Inculpatul Preda Răducu Valentin i-a răspuns afirmativ, tot printr-un SMS, la orelor 18.30.43.

La orele 18.31.26 inculpatul Manolachi Dan Emil îi trimite un nou SMS inculpatului Preda Răducu Valentin prin care îl întreabă când să se vadă.

Imediat, la orele 18.31.34, inculpatul Preda Răducu Valentin îi răspunde, tot printr-un mesaj SMS că poate veni, la stația de metrou. ”Pot acum să vin în stație”.

Inculpatul Manolachi Dan Emil, la orele18.32.21, confirmă că vine în punctul fixat de inculpatul Preda Răducu Valentin.

La orele 18.32.54, inculpatul Preda Răducu Valentin, localizat în mun. București, strada Vasile Pîrvan, nr.2-4, îl anunță pe inculpatul Manolachi Dan Emil că este în drum, spre punctul de întâlnire.

Așa cum rezultă din procesul verbal de redare a materialului  de supraveghere video și prin fotografiere, tot în seara zile de 18.02.2013, la orele 18.42.08, inculpatul Manolachi Dan Emil i-a înmânat inculpatului Preda Răducu Valentin o pungă în două culori și după o scurtă discuție s-au despărțit, la orele 18.45.07.

Din declarațiile inculpaților Preda Răducu Valentin și Manolachi Dan Emil rezultă că, în seara zilei de 18.02.2013, în jurul orelor 18,00, s-au întâlnit în apropierea staţiei de metrou Politehnica, situată în aproprierea complexului studențesc Leu, loc în care acesta din urmă i-a restituit aparatul fotografic, alături de accesorii, bunuri aflate într-o sacoșă.

După ce a luat aparatul foto, la orele 18.48.25, la aproximativ trei minute, după ce s-a despărțit de inculpatul inculpatul Manolachi Dan Emil, inculpatul Preda Răducu Valentin i-a transmis martorului Dragnea Liviu Nicolae un SMS prin care îi solicita să se întâlnească în seara respectivă, motivând că vrea să-i prezinte”ultimele documente din Strategia Dunării”.

Este mai mult decât evident, faptul că, în raport de împrejurările în care transmite acest mesaj – având asupra sa aparatul foto conținând un document secret de stat –motivul invocat de inculpatul Preda Răducu Valentin este unul menit a masca adevăratul scop pentru care acesta vroia să se întâlnească cu martorul Dragnea Nicolae Liviu.

Tot în seara zilei de 18.02.2013, orele 20:32:51, inculpatul Preda Răducu Valentin a fost contactat telefonic de martorul Dragnea Liviu Nicolae.

La începutul discuţiei telefonice, martorul Dragnea Liviu Nicolae i-a transmis inculpatului Preda Răducu Valentin că nu se mai pot întâlni în seara respectivă, deoarece tocmai plecase de la Parlament şi urma să meargă la o altă întâlnire. „Vali, n-avem cum să ne mai întâlnim, că acum am scăpat de la Parlament şi merg la altă întâlnire”.

După ce a primit acest răspuns de la martorul Dragnea Nicolae Liviu, inculpatul Preda Răducu Valentin l-a întrebat dacă se pot întâlni a doua zi până la ora 10.00.

Martorul Dragnea Liviu Nicolae a fost de acord cu propunerea inculpatului Preda Răducu Valentin şi a acceptat ca acesta din urmă să vină a doua zi dimineaţă pe la biroul său.

„Dă-mi un telefon pe la opt jumătate şi poate dai pe la minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”.

Subliniem faptul că, aşa cum rezultă din convorbirea telefonică, martorul Dragnea Liviu Nicolae a stabilit că inculpatul Preda Răducu Valentin să treacă pe la biroul său „… şi poate dai pe la minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”.

Inculpatul Preda Răducu Valentin a acceptat invitaţia martorului Dragnea Liviu Nicolae răspunzându-i în acest sens.

Audiat în legătură cu aceste aspecte, inculpatul Preda Răducu Valentin a declarat că după ce a luat aparatul foto de la inculpatul Manolachi Dan Emil a plecat acasă şi că la aproximativ o oră şi jumătate, două, a luat legătura cu martora Zobuian Iuliana-Mihaela; că în jurul orelor 22,00 a fost sunat de martorul Dragnea Liviu Nicolae căruia i-a comunicat că ar vrea să se întâlnească a doua zi, jurul orelor 10.00. Declarația inculpatului Preda Răducu Valentin este una nesinceră. Declaraţia inculpatului Preda Răducu Valentin nu corespunde adevărului  fiind contrazisă de probele administrate in cauza.

A doua zi, în data de 19.02.2013, în jurul orelor 8,30, inculpatul Preda Răducu Valentin a plecat de la reşedinţa sa din municipiul Bucureşti către biroul său, la Ministerul Transporturilor. Când a plecat de acasă inculpatul Preda Răducu Valentin a luat cu el sacoşa în care avea aparatul foto împreună cu accesoriile la care am făcut referire mai sus.

Subliniem faptul că, după ce a luat aparatul foto împreună cu accesoriile de la inculpatul Manolachi Dan Emil, acestea au rămas în permanenţă la inculpatul Preda Răducu Valentin.

Inculpatul Preda Răducu Valentin a mers la birou pentru a rezolva problemele curente şi pentru a lua materiale pe marginea cărora urma să discute în Plenul Parlamentului.

După o scurtă şedere la birou, inculpatul Preda Răducu Valentin a părăsit clădirea Ministerului de Transporturi, îndreptându-se cu autovehiculul marca Volskwagen Passat, înmatriculat sub nr. B-97-MKW aparţinând Registrului Auto Român, pe care îl folosea în mod curent.

În jurul orelor 09:25, autoturismul menţionat a staţionat în parcarea din faţa clădirii în care funcţionează Ministerul Dezvoltării Regionale, din autoturism  coborând inculpatul Preda Răducu Valentin, care avea în mână sacoşa cu aparatul foto, la care am făcut referire mai sus.

După ce inculpatul Preda Răducu Valentin a coborât din autoturism, au intervenit organele de urmărire penală, care după ce s-au legitimat au procedat la percheziţia corporală a inculpatului, asupra căruia au fost găsite următoarele: o sacoşă de culoare roşu cu albastru inscripţionată pe ambele feţe „Travel Free” în care se aflau un aparat foto marca Olympus FE-300 de culoare neagră cu seria L962 50394EXO, un încărcător aferent acestuia, marca Olympus, precum şi un cablu de date.

De asemenea, asupra inculpatului au mai fost găsite două telefoane marca „Iphone 5” de culoare albă, legitimaţia de serviciu, un card de salariu Visa Electron de culoare albastră, mai multe cărţi de vizită şi suma de 1.031 lei care au fost restituite integral inculpatului.

Subliniem faptul că asupra inculpatului Preda Răducu Valentin a mai fost găsită o foaie de hârtie tip A4 ce conţinea un tabel cu şase rânduri, având denumirea marginală : „Ponderea Bugetului pe Moduri de Transport la MTI”.

Bunurile care au fost găsite asupra inculpatului Preda Răducu Valentin au fost introduse în plicul nr.1, inscripţionat „ obiecte găsite la percheziţia corporală consemnate în procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, încheiat la data de 19.02.2013”.

În continuare organele de urmărire penală au trecut la percheziţionarea autoturismului din care a coborât inculpatul Preda Răducu Valentin.

Cu ocazia acestei percheziţii, în autoturismul cu care se deplasa inculpatul Preda Răducu Valentin au fost identificate mai multe înscrisuri reprezentând facturi de utilizatori şi servicii, precum şi mai multe înscrisuri printate pe coli A4.

Înscrisurile identificate în autovehiculul percheziţionat au fost introduse în plicul cu nr.2.

În vederea identificării înregistrărilor informatice existente în mediile de stocare şi sistemele informatice ce conţin imagini (fotografii), video-filmări referitoare la existenţa unor documente cu caracter clasificat, la data de 25.02.2013, s-a dispus efectuarea în cauză a unei constatări tehnico-ştiinţifice de natură informatică.

În prealabil, la data de 22.02.2013, în baza autorizaţiei nr. 5/19.02.2003, emisă de Curtea de Apel Bucureşti a fost efectuată o percheziţie informatică asupra aparatului foto marca Olympus FE-300 de culoare neagră cu seria L962-5034EXO.

În fapt, percheziţia informatică a constat în copierea cardului de memorie XD aflat în aparatul fotografic ridicat de la inculpatul Preda Răducu Valentin.

Modalitatea în care a fost realizată această procedură a fost consemnată în procesul-verbal întocmit cu ocazia efectuării acestei percheziţii informatice. Tot în cadrul acestei proceduri, organele de urmărire penală au restituit inculpatului Preda Răducu Valentin înscrisul reprezentând un tabel privind „Ponderea bugetului pe moduri de transport la M.T.I.”, document care a fost identificat asupra inculpatului anterior amintit.

Potrivit punctului 6 din Raportul de constatare tehnico-ştiinţific, în urma cercetărilor efectuate asupra imaginii identificate au rezultat cinci fişiere tip fotografie ce reprezenta un document clasificat secret de serviciu – nivelul – strict secret.

Aşa cum rezultă din Anexa 7.6 la raportul de constatare tehnico-ştiinţifică este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de Serviciul Român de Informaţii, înregistrat sub nr. 0012176 din data de 25.01.2013, având nivelul strict secret.

Documentul în discuţie era adresat  Procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la momentul respectiv, în temeiul disp. art. 11 lit. d din Legea 51/1991 cu scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin în domeniul securităţii naţionale.

Documentul secret de stat era înaintat în completarea altor astfel de înscrisuri trimise anterior de Serviciul Român de Informaţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Din acest motiv, Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a rezoluţionat în data de 31.01.2013 cu menţiunea „se repartizează de urmare”

În baza acestei rezoluţii, documentul secret de stat a urmat circuitul prevăzut pentru astfel de înscrisuri, astfel că, prin intermediul Serviciului informaţiilor clasificate şi de centralizare a datelor privind corupţia a fost repartizat procurorului de caz.

În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum S.A., entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare urmare a unor activități frauduloase.

Având în vedere că informațiile cuprinse în documentul secret de stat cu nivelul strict secret, erau compromise la data de 03.06.2013. D.N.A. a solicitat S.R.I. în calitate de emitent al înscrisului anterior amintit, declasificarea acestuia.

La data de 22.07.2013, Serviciul Român de Informații a restituit D.N.A. documentul înregistrat sub nr. 12176/25.01.2013 cu mențiunea că a fost declasificat", se arată în rechizitoriu.