Acxtriţa şi regizoarea Carmen Lidia Vidu: "Gala a fost gândită ca un eveniment pentru televiziune. Acest lucru s-a vazut prin lipsa publicului în sală, s-a pus accent pe oficialităţi şi atât"

Acxtriţa şi regizoarea Carmen Lidia Vidu: "Gala a fost gândită ca un eveniment pentru televiziune. Acest lucru s-a vazut prin lipsa publicului în sală, s-a pus accent pe oficialităţi şi atât"

Carmen Lidia Vidu, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru multimedia din România, a povestit pentru EVZ.RO despre experienţa pe care a avut-o la Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediţia a II - a, de la Iaşi. Deşi se aştepta ca evenimentul să fie impunător, actriţa a fost dezamăgită din acest punct de vedere.

Capitala Moldovei a găzduit, duminică, Gala Premiilor Operelor Naţionale, unde printre personalităţile prezente la fastuosul eveniment s-a numărat şi regizoarea Carmen Lidia Vidu.

"Drumul de la aeroport până la hotel a fost împânzit de bannere cu Gala Premiilor Operelor Naţionale şi am avut impresia că este evenimentul major al oraşului. Nu a fost chiar aşa. În Iaşi se desfăşoară în această perioadă un Festival Internaţional al Educaţiei, care include şi Gala şi festivalul Perform. Daca Gala şi-a facut simtita prezenţa prin bannere, Festivalul Educatiei şi Perform-ul şi-au facut simtiţă prezenta prin evenimente diverse, stradale, expoziţii, muzică, teatru.

M-aş fi bucurat ca măcar un specatcol de operă să fi avut loc pe una din multele scene care impanzeau Iaşiul. Gala a fost gândită ca un eveniment pentru televiziune (transmisiune directa TVR). Acest lucru s-a văzut prin lipsa publicului în sală, s-a pus accent pe oficialităţi şi atât"

Carmen Lidia Vidu a declarat că a fost frapată de momentele artistice care au avut loc.

"Gala a fost bine şi energic condusă. A avut un ritm tonic, discursuri emoţionante, momente artistice plăcute. Marea surpriză a fost pentru mine faptul că această Gala se numeşte a Premiilor Operelor Naţionale, dar treaba nu stă chiar aşa. Se pare că există un conflict între directorii operelor nationale, asa ca, singurele orase nominalizate si premiate au fost: Iasiul, Clujul si Timisoara. Atat, doar 3 orase. Neplacut a mai fost faptul ca aproape niciun castigator ( in afara celor din Iasi ) nu au venit sa-si ridice premiul: fie erau la repetitii, fie aveau spectacole in orasele lor.

"Atmosfera in sala a fost placuta, calda, cei din Iasi ( caci mai mult ei erau in sala) sunt tineri. A fost o mare bucurie pentru tineri sa se vada premiati, mai ales in asistenta oficialitatiilor invitate la Gala.

Regizoarea a mărturisit că au fost momente în care a fost plăcut impresionată.

Discursul lui Andrei Serban a fost deosebit: a invitat la pace, a subliniat ca teatrul si opera nu apartin institutiilor, ci muzei, artei si oamenilor. A spus ca si-ar dona premiul numai sa se faca pace intre Opera si Teatru ( ambele institutii imparta acelasi spatiu: Teatrul din Iasi).

Lumea artistica e plina de orgolii si tensiuni, asa ca, astfel de gale aduc bucurie in lumea celor care chiar isi dedica viata specatcolului de arta. Publicul din sala si organizatorii au dat dovada de eleganta neafisata, naturala si foarte placuta. Teatrul e cel mai frumos din tara, Iasi-ul e un oras cu tinuta si opera i se potriveste de minune", a conchis actriţa pentru evz.ro.

Carmen Lidia Vidu a lansat , anul trecut, primul film din cariera sa de regizor. Actriţa a mărturisit că a muncit opt luni pentru realizarea primei sale producţii, care se numeşte "O scurta istorie Astra Film".

"E un film in toata regula, sunt foarte mândra de el", a declarat Carmen, într-un interviu pentru hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News