Acuzațiile de plagiat au umplut de ziariști standul Humanitas | Bookfest , ultima zi

Acuzațiile de plagiat au umplut de ziariști standul Humanitas | Bookfest , ultima zi

A căzut cortina peste cel mai important salon de carte din România, Bookfest, eveniment ajuns la a XII-a ediție. La rampă au ieșit, ieri, și jurnaliști, interesul media fiind captat în ultima zi de cartea Emiliei Șercan, „Fabrica de Doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații”

Înghesuială mare, ieri, în jurul prânzului. Lansările se derulează ritmic. În paralel, pasionații de carte se uită minuțios la fiecare titlu, răsfoiesc atent volumele care îi tentează. După ce se hotărăsc, se aliniază răbdător la coada formată la casă. Chiar dacă atmosfera este înăbușitoare, se pare că pe nimeni nu este deranjat de acest lucru.

Am fost atrași de abundența reprezentanților massmedia, sosiți cu mare interes în zona rezervată Editurii Humanitas.

Dezvăluirile jurnalistice în prim-plan

Ne puteți urmări și pe Google News

Două ziariste scot pe piață titluri incitante. Prima este Ramona Ursu, cu o carte consacrată protestelor din februarie - „Noaptea ca hoții”. Tensiunea sporește când vine rândul Emiliei Șercan, cunoscută pentru anchetele referitoare la plagiatele de care au fost acuzați unii dintre cei mai importanți lideri politici din România - „Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații”.

Interesul este augmentat de faptul că, la rândul ei, Emilia Şercan a fost învinuită, vineri, în publicaţia „Turnul Sfatului”, că a plagiat lucrarea de licenţă. Jurnalista nu a vrut să comenteze informația. Cu o zi înainte, însă, ea a publicat pe Facebook un mesaj în care afirma că nu mai are lucrarea de licenţă şi nu poate confirma dacă documentul publicat este autentic. „Am cerut deja informaţii facultăţii, iar marţi voi merge la Sibiu în acest scop”.

În speech-ul de ieri, Emilia Șercan a arătat că: „Sunt mărturii personale despre încercările de intimidare, de cumpărare, de compromitere, capcanele care mi-au fost întinse, despre încercările de a mi se închide gura sau de a mi se explică cu frumosul că este bine să susţinem o anumită parte a statului şi o parte dintre reprezentanţii acestuia, cum ar fi bine să nu scriu despre Gabriel Oprea sau despre generalul Florian Coldea”.

Doctorate pe bandă rulantă

„În România, de la doar 1.500 de titluri de doctori în ştiinţe acordate timp de aproape 100 de ani, între 1900 şi 1990, în 90 de ani – 1.500 de titluri, s-a ajuns la 67.000 de titluri de doctori în ştiinţe în nici 30 de ani, din 1990 până în 2017, cele mai multe, peste 30.000, în ultimii şase ani”, a declarat scriitorul Gabriel Liiceanu.