Acuzată de infanticid! Omenirea își ucide peste 100.000 de bebeluşi anual, din cauza conflictelor armate. Concluziile apar într-un raport al ONG-ului Save the Children.
Potrivit sursei citate, cel puţin 550.000 de bebeluși au murit între 2013 şi 2017 în cele zece ţări cel mai mult afectate de războaie, din cauza foametei, lipsei de igienă, accesului la îngrijiri medicale sau refuzului ajutorului.
Numărul morţilor a ajuns chiar până la 870.000 dacă includem toţi copiii sub cinci ani, estimează organizaţia care precizează că această tragedie este probabil subevaluată.
În comparaţie, aproximativ 175.000 de combatanţi au murit în aceeaşi perioadă în ţările analizate: Afganistan, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo (RDC), Siria, Irak, Mali, Nigeria şi Somalia, transmite Agerpres, care citează raportul publicat în Germania.
"În fiecare zi, copiii sunt atacaţi deoarece grupurile armate şi forţele militare nu respectă legile şi tratatele internaţionale. De la folosirea armelor chimice sau viol ca armă de război, crimele de război sunt comise cu impunitate", a declarat Helle Thorning-Schmidt, reprezentantă Save the Children.
Aceşti copii probabil că nu ar fi murit dacă nu ar fi trăit în zone afectate de conflicte, explică ONG-ul, care îşi difuzează raportul în paralel cu conferinţa anuală de securitate de la Munchen.
Această conferinţă reuneşte până duminică sute de responsabili politici, diplomatici, militari şi ştiinţifici din aproximativ 40 de ţări.
Aproximativ 420 milioane de copii, sau 18% din toţi copiii din lume, trăiau în zone afectate de conflicte în 2017, în creştere cu 30 de milioane faţă de anul precedent.
Printre recomandările adresate guvernelor şi grupurilor armate, ONG-ul cere beligeranţilor să se angajeze să nu recruteze combatanţi sub 18 ani şi să evite utilizarea de arme explozive în zonele locuite.