Valentin Rîciu este cunoscut drept consilierul penal al ministrului de Interne, pentru care s-a făcut un scandal mometru fix atunci când ministrul de Interne se certa cu premierul Tudose din cauza celui care conducea atunci Poliția Română.

 Acesta și-a dat demisia pe data de 16 ianuarie, din cauza că avea trei dosare penale. Pe 17 ianuarie, au fost clasate două dosare, iar pe 19 ianuarie a fost clasat și cel de-al treilea dosar. 

„Sunt polițist de 26 de ani, nu am avut niciodată niciun dosar penal. Nu am nicio pată în activitatea mea profesională. După patru luni de când am ajuns consilierul ministrului de Interne, am aflat din presă, că sunt anchetat în trei dosare penale. Eu nu cunoșteam despre ce e vorba și am hotărât să fac un pas în spate. Avocata pe care am angajat-o a făcut solicitări la Parchet să vedem ce calitate am. După aceste solicitări am primit clasările”, a explicat Valentin Rîciu, la Antena 3.

În ce dosare era vizat Valentin Riciu

Valentin Riciu, fost consilier al ministrului de Interne pe domeniul sindical, era vizat în trei dosare penale de înşelăciune, ultraj şi abuz în serviciu. Două dintre dosare se aflau pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în care Valentin Riciu avea calitatea de făptuitor.

Un dosar viza săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi a fost deschis după ce Valentin Riciu a fost reclamat că a participat, timp de două zile, la o conferinţă sindicală la Constanţa, însă el a figurat ca fiind prezent prin semnătură la serviciu. Al doilea dosar se referea la infracţiunea de ultraj, după ce Riciu ar fi adresat ameninţări unui alt poliţist. De asemenea, un alt dosar de abuz în serviciu se afla la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi a fost deschis după ce o persoană i-a făcut plângere lui Riciu pentru că i-ar fi reţinut abuziv permisul de conducere.

Aflat sub presiunea publică generată de cele trei dosare penale, în contextul în care exista pe agenda publică și scandalul polițistului pedofil, Valentin Rîciu a demisionat din funcția de consilier al Ministrului de Interne, pe 16 ianuarie. A doua zi, pe 17 ianuarie, două dintre cele două dosare au fost clasate, potrivit Antena 3, care a intrat în posesia ordonanțelor de clasare. Al treilea dosar a fost clasare pe 19 ianuarie, potrivit aceleiași surse.