George Scripcaru, primarul Braşovului, a fost achitat, la începutul acestei luni, de magistrații Tribunalului Braşov, într-un dosar în care a fost judecat pentru fapte de corupție. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Pornind de la acest caz, jurnaliștii de la Lumea Justiției au dezvăluit o serie de ilegalități comise de către DNA Brașov în dosarul primarului Scripcaru. Referindu-se la acest caz ei susțin că procuroarea Monica Munteanu de la DNA Brașov și fostul ei șef Cornel David Deca s-au făcut de râs în acest dosar în care primarului George Scripcaru a fost acuzat că a condus o Skoda: ,,În întreg rechizitoriul se susține că autoturismele ce ar fi fost date în folosința Primariei Brașov ar fi avut sistem de navigație performant sau sistem audio. Or, ne aflăm în secolul XXI și aproximativ toate mașinile care sunt fabricate la acest moment au astfel de dotări” .

Acuzațiile pe care DNA i le-a adus edilului din Brașov sunt însă cât se poate de ridicole. Mai exact, prin rechizitoriul marca Monica Munteanu și Cornel David Deca, George Scripcaru a fost acuzat că ar fi intervenit pe lângă directorul Regiei Autonome de Transport Brașov astfel încât acesta să își încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze mașini Skoda Superb, care ulterior au fost puse la dispoziția Primăriei Brașov:

,,Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă  a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru intreținerea/utilizarea acestora (vinieta, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații). (…) În același context, în perioada 2013-2015, în scopul facilitării utilizării de către primarul Scripcaru George a unuia dintre autoturisme, inculpatul Radu Cristian, în calitate de director al Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Brașov, exercitându-și defectuos atribuțiile de serviciu, a dispus întocmirea și semnarea unei convenții prin care s-a acordat folosința gratuită a mașinii în interesul personal al edilului și ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreținerea acesteia.” au afirmat procurorii DNA.

Și nu doar atât, căci Scripcaru a fost acuzat și că ar fi ordonat ca altcineva să fie amendat în locul său pentru contravențiile rutiere: ,,Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosința Primăriei Brașov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiași persoane din conducerea R.A.T. Brașov ca, în cazul în care pe adresa societății vor veni solicitări din partea Poliției Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancționat contravențional în locul edilului.

Ca urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces verbal prin care o altă persoană a fost sancționată contravențional cu amenda în valoare de 120 lei si 2 puncte penalizare, menționâdu-se că a depășit viteza maxim admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective. În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obținerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidențele Poliției cu sancțiuni contravenționale și nu a plătit amenda respective.”

Aceste aspecte sunt confirmate și în decizia de achitare a lui Scripcaru: „(…) achită inculpatul Scripcaru George – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (…) achită inculpatul Scripcaru George – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit, (…) lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RATBV SA Braşov împotriva inculpatului Scripcaru George”.