Acuzații grave la adresa Pfizer. ”Nu este interesat de sănătatea oamenilor, face totul pentru bani ”. Cifre de afaceri record cu vânzarea vaccinului anti-Covid-19

Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Compania Pfizer a fost acuzată că pune profiturile mai presus de viața oamenilor, după ce gigantul farmaceutic din SUA și-a estimat vânzările vaccinului împotriva coronavirusului la cifra de 36 de miliarde de dolari.

”Setea de profit a marilor companii farmaceutice, precum Pfizer, alimentează o criză fără precedent a drepturilor omului.”

Compania a fost acuzată de lipsă de umanitate după ce a refuzat vânzarea vaccinurilor către țările sărace devastate de pandemie.

„Faptul că Pfizer a reușit să câștige venituri de miliarde de dolari numai în ultimele trei luni, deși nu a reușit să furnizeze vaccinurile către întreaga populație a lumii, reprezintă un eșec catastrofal”, a declarat Patrick Wilcken, șeful Departamentului de afaceri și drepturile omului al Amnesty International. „Nu numai că majoritatea vaccinurilor au fost oferite țărilor cu venituri mari, dar Pfizer a și refuzat să renunțe la drepturile sale pentru a împărtăși tehnologia folosită.”

Pfizer a anunțat marți că a înregistrat venituri totale de 24,1 miliarde de dolari în al treilea trimestru, din care 13 miliarde de dolari au fost atribuite Comirnaty, vaccinul împotriva Covid-19 pe care compania îl face împreună cu partenerul său german BioNTech, cu ajutorul finanțării publice și a tehnologiei guvernamentale americane.

Corporația cu sediul central la New York a declarat că se așteaptă să genereze 29 de miliarde de dolari din vânzările de vaccinuri. Pentru a îndepărta criticile care i se atribuie companiei, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat marți că gigantul farmaceutic este „pe cale să-și atingă obiectivul de a livra cel puțin două miliarde de doze țărilor cu venituri medii până la sfârșitul anului 2022, cel puțin un miliard urmând să fie livrat anul acesta.”

Monopolizarea pieței

Nick Dearden, directorul grupului Global Justice Now din Marea Britanie, a remarcat că „doar 1% din vaccinurile Pfizer au fost vândute către compania internațională de distribuție COVAX, deoarece compania a plasat vânzările celei de-a treia și a patra doză pe piețele bogate, înaintea vânzării dozelor în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele.”

„ Pfizer se bazează pe cel mai profitabil medicament produs vreodată, cea mai mare parte a lumii fiind blocată de acest vaccin, deoarece Pfizer a urmărit să facă mai întâi profit și abia după aceea să salveze vieți”, a spus Dearden. „Mai rău, aceste profituri nu sunt suficiente pentru Pfizer: corporația este hotărâtă să împiedice orice altă companie să producă un vaccin, astfel încât să poată monopoliza piața pentru următorii ani. Încă de la început, Pfizer a încercat să discrediteze încercările Organizației Mondiale a Sănătății de a împărtăși cunoștințele sale privind vaccinurile”, a adăugat el.

În septembrie, Amnesty International a estimat că Pfizer și BioNTech „au livrat de nouă ori mai multe vaccinuri Suediei decât tuturor țărilor cu venituri mici la un loc”. Alături de alți directori din domeniul farmaceutic, Bourla a fost un oponent deschis al unei propuneri conduse de India și Africa de Sud de a renunța temporar la protecția proprietății intelectuale legate de vaccin pentru a permite națiunilor sărace să producă vaccinuri pentru populațiile lor.

Administrația Biden a aprobat renunțarea la brevet, propusă în mai, dar aceasta a rămas blocată la Organizația Mondială a Comerțului din cauza opoziției mai multor națiuni bogate, inclusiv Germania și Regatul Unit. „Nu este prea târziu pentru Pfizer și concurenții săi din Big Pharma să facă ceea ce este corect pentru umanitate și să își îndeplinească obligațiile privind drepturile omului”, a spus Wilcken. „Big Pharma trebuie să înceteze să facă lobby împotriva derogării, astfel încât producția mondială să poată fi stimulată și diversificată, iar fiecare persoană de pe planetă să poată avea o șansă la aceste vaccinuri.”

Națiunile Unite susțin că nu există solidaritate globală

New York Times a raportat luna trecută că „în ciuda presiunii crescute, directorii executivi ai Moderna și Pfizer au refuzat să licențieze tehnologia lor ARNm în țările în curs de dezvoltare, argumentând că nu are sens să facă acest lucru. Ei spun că procesul este prea complex, că ar necesita prea mult timp și forță de muncă pentru a stabili facilități care ar putea face acest lucru și că nu pot provoca probleme personalului din cauza nevoii urgente de a maximiza producția la propria lor rețea de unități. ”, a notat Times.

„Experții atât în ​​dezvoltarea, cât și în producția de vaccinuri spun că vaccinurile ARNm implică mai puține etape, mai puține ingrediente și o capacitate fizică mai mică decât vaccinurile tradiționale”, a continuat Times. „Companiile din Africa, America de Sud și părți ale Asiei au deja multe elemente din ceea ce ar avea nevoie pentru a le produce, spun ei; tehnologia specifică procesului de producție ARNm poate fi livrată ca un kit modular gata de utilizare.”

În timp ce Pfizer și alți producători de medicamente refuză să-și împărtășească secretele, administrația Biden se confruntă cu cerințe tot mai mari de a împărtăși tehnologia folosită. Conform celor mai recente date, doar 3,7% dintre oamenii din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului. Doar 5% din populația de 1,3 miliarde a Africii a fost complet vaccinată împotriva Covid-19.

Într-un discurs ținut luni, după ce numărul oficial al deceselor cauzate de coronavirus la nivel mondial a depășit cifra de 5 milioane, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a spus că „această piatră de hotar ne reamintește că eșuăm la nivel mondial. Este o rușine globală. Cinci milioane de decese ar trebui să fie un avertisment clar: nu putem lăsa garda jos. Încă avem foarte mulți morți”, a continuat Guterres. „În același timp, alte amenințări continuă să permită Covid-19 să prospere, precum dezinformarea, tezaurizarea vaccinurilor și lipsa de solidaritate globală.”