Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la New Delhi, Raveesh Kumar, a declarat presei că forțele de securitate indiene sunt pregătite să facă față oricăror eventuale atacuri.

El a reacționat la relatările apărute în mass-media din India care citează surse anonime din serviciile de  informații indiene, potrivit cărora unități de comando instruite în Pakistan au intrat în apele indiene pentru a ataca instalațiile portuare din statul Gujarat, aflat în vestul Indiei.

Potrivit  purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la New Delhi, Pakistanul încearcă să infiltreze teroriști cu scopul de a crea tensiuni după ce guvernul de la New Delhi a impus o blocadă și a pus capăt autonomiei Kashmirului indian la începutul acestei luni.

În Pakistan, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asif Ghafoor, a respins afirmațiile guvernului indian, afirmând că Pakistanul este un stat responsabil și „ar trebui să  fim nebuni să permitem infiltrarea” de-a lungul liniei de control care împarte Kașmirul între cele două țări.

India acuză Pakistanul că antrenează și înarmează grupările armate insurgente care luptă din 1989 pentru independența Kashmirului indian și alipirea acestei regiuni la Pakistan, o acuzație pe care guvernul de la Islamabad o neagă.

Pakistanul afirmă că oferă doar sprijin moral și diplomatic acestor grupări.

Kashmirul a fost împărțit între India și Pakistan odată cu obținerea independenței celor două state  față de Marea Britanie în 1947. Cele două state au purtat două războaie pentru controlul asupra acestei regiuni.