Acuzații de corupție la spitalul din Caracal. Conducerea instituției este vizată de o anchetă DNA

Conducerea spitalului din municipiul Caracal, județul Olt, este vizată de o anchetă penală pentru fapte de corupție. Anunțul a fost făcut de procurorii DNA care fac cercetări cu privire la acordarea ilegală a unor stimulente financiare în contextul pandemiei de COVID-19. Mai multe persoane implicate în tratarea pacienților infectați cu coronavirus nu au primit drepturile financiare care li se cuveneau.

Procurorii DNA au anunțat că mai multe persoane din conducerea Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, sunt vizate de o anchetă de corupție legată de posibile fapte de corupție. Este vorba de managerul spitalului, directorul financiar și directorul medical al instituției. Conform procurorilor, în acest caz se fac cercetări cu privire la acordarea ilegală a unor stimulente în contextul pandemiei de Covid.

Cercetările sunt efectuate de procurorii DNA din Craiova care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Radu Dumitru-Liviu, la data faptelor manager al Spitalului Municipal Caracal. Controlul judiciar va fi valabil pentru o perioadă de 60 de zile, timp în care suspectul va trebui să respecte o serie de interdicții și restricții.

Procurorii susțin că Radu Dumitru-Liviu ar fi responsabil pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Alături de acesta mai este cercetat, în anchetă, așa cum arătam, Marian Mitran, la data faptelor director financiar-contabil în același spital. La rândul său este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Procurorii au adus acuzații similare și Mihaelei Ionescu, la data faptelor director medical în cadrul Spitalului Municipal Caracal. Ea este cercetată pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Conducerea spitalului a acordat stimulentele ilegal

Din cercetările procurorilor rezultă, potrivit comunicatului, date și probe care conturează faptul că, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19, cei trei ar fi întreprins demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene. Ulterior, aceștia ar fi dispus, în mod abuziv, de sumele pe care le-au obținut sub titlu de stimulent de risc.

Dispozițiile legale în vigoare la momentul respectiv prevedeau că avea dreptul la aceste stimulente personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate cu condiția să fi activat în timpul stării de urgenţă și să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19.

„Concret, în contextul de mai sus, cei trei inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-au înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 lei din fonduri europene. Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei”, au arătat procurorii, potrivit comunicatului de presă.

Astfel, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi acordat stimulentele de risc, în valoare de 45.000 lei, unui număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor.