Șeful Televiziunii Române, Dan Cristian Turturică este solicitat să dea explicații Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții a Camerei Deputaților. Parlamentarii i-au cerut răspunsul la o serie de întrebări, legate de aspecte ale activității Studioului Teritorial Cluj. Este vorba despre o serie de acuzații referitoare la un potențial act de cenzură exercitat de conducerea Studioului. În funcție de răspunsurile primite, parlamentarii vor stabili dacă este cazul ca Turturică să fie audiat la comisie.
Evenimentul zilei a fost prima publicație care a sesizat problema apărută la TVR Cluj. Simona Ionescu, redactorul șef, a dat toate detaliile despre caz, și în ziua în care trebuia să fie difuzată emisiunea „Va reuşi Viktor Orbán în noul mandat să îngenuncheze Transilvania?” și după, când au apărut motivațiile producătoarei de la studioul teritorial.
Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții a Camerei Deputaților cere explicații președinte-Director General al Societății Române de Televiziune, Dan Cristian Turturică, în legătură cu o serie de aspecte legate de activitatea Studioului Teritorial din Cluj Napoca. Astfel, conform unui document transmis de reprezentanții Comisiei, se fac cercetări cu privire la un posibil act de cenzură care s-ar fi produs la Studioul Teritorial Cluj.
„În ședința din dată de 15 iunie 2022, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții a Camerei Deputaților a decis să solicite, în prima instanța, domnului Dan Cristian Turturică- Președinte-Director General al Societății Române de Televiziune, mai multe informații și clarificări referitoare la memoriul adresat Comisiei de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR Cluj, cu privire la o situație deja devenită publică, referitoare la un prezumtiv act de cenzură exercitat abuziv de conducerea temporară a Studiolui Teritorial Cluj în privința unui produs jurnalistic oprit de la difuzare”, se arată în documentul emis de Comisia pentru cercetarea abuzurilor.
Ce doresc să știe parlamentarii
Potrivit sursei citate, parlamentarii au cerut să li se răspundă la mai multe întrebări menite să clarifice situația de la Cluj Napoca:
„Conducerea TVR are în vedere cercetarea directă, la fața locului, a situației reclamate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR Cluj? Dacă da, vă rugăm să ne aduceți la cunoștință, cât mai curând posibil, constatările și concluziile respective;
Care sunt atribuțiile stabilite pentru conducerea studioului teritorial TVR Cluj în privința opririi de la difuzare a unor produse jurnalistice?
Care sunt procedurile, termenele și criteriile stabilite de SRTv în privința opririi de la difuzare?
Jurnaliștii TVR cărora le sunt oprite de la difuzare produsele jurnalistice dispun de o cale de apel la decizie?
Care sunt garanțiile, stabilite la nivelul TVR, în privința obiectivității măsurilor de oprire de la difuzare, astfel încât să nu se aducă atingere libertății de exprimare a jurnaliștilor?”, au fost întrebările formulate de parlamentari pentru Cristian Turturică.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR Cluj s-a adresat și lui Michael Gahler, eurodeputat purtător de cuvânt al Partidului Popular European.
Dan Cristian Turturică ar putea fi audiat la comisie
Materialul concluzionează că este nevoie de clarificarea acestei situații, iar în cazul în care răspunsurile nu vor fi suficient de explicite, membrii comisiei îl vor chema la audieri pe președintele director general al Societății Române de Televiziune.
„Dată fiind importanța asigurării libertății presei și a libertății de exprimare în România, Comisia a decis că, ulterior primirii răspunsurilor legal fundamentate, și a documentelor care au fost solicitate, își rezervă dreptul de a invită Conducerea Societății Române de Televiziune să facă precizări suplimentare în cadrul unei audieri”, se mai arată în documentul semnat de deputatul Steluța Cătăniciu, președintele comisiei.
Acuzații de cenzură la TVR
Romeo Couți, jurnalist al Studioului Teritorial TVR Cluj, a sesizat situația îngrijorătoare care a apărut la TVR Cluj. Aceasta riscă să afecteze practicarea jurnalismului independent, obligatoriu în Televiziunea Publică. El a cerut conducerii Studioului de la Cluj să precizeze dacă Laura Pașca, producător interimar executiv, are atribuții să oprească de la difuzare o producție asumată de titularul de convenție de producție.
Emisiunea interzisă trata o temă dezbătută în presa internațională și prezenta un interes major pentru publicul din România: Viktor Orban, produsul reformei politice ungare şi exponent al națiunii maghiare, ofensiva Budapestei asupra Transilvaniei.
În studioul TVR Cluj au participat la discuție istoricul Alexandru Ghișa şi analistul și istoricul Tudor Păcuraru, fost colonel SRI.