ACUZAT DE DARE DE MITĂ: Gigi Becali riscă 5 ani de închisoare

ACUZAT DE DARE DE MITĂ: Gigi Becali riscă 5 ani de închisoare

Gigi Becali este urmărit penal pentru dare de mită. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au formulat această acuzaţie după ce au descoperit la Cluj o valiză cu 1,7 milioane de euro, bani care-i aparţin lui Becali şi care ar fi trebuit să ajungă la jucătorii echipei Universitatea Cluj, dacă aceştia reuşeau să învingă sau să obţină măcar un scor egal în meciul cu CFR Cluj. Într-un astfel de caz, Steaua ar fi devenit campioană.

Procurorii anticorupţie l-au chemat ieri pe patronul din Ghencea ca să-i comunice acuzaţiile pentru care e cercetat, dar acesta le-a aruncat citaţia pe jos.

Avocatul lui Becali, Cătălin Dancu, a precizat ieri că în acest caz mai sunt urmăriţi penal şi vicepreş edintele Consiliului de Administraţ ie al FC Steaua, Teia Sponte (complicitate la dare de mită), dar şi preşedintele „U“ Cluj, Anton Doboş (luare de mită).

Potrivit articolului 255 din Codul Penal, infracţiunea de dare de mită se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Potrivit unor surse judiciare, valiza cu bani a fost găsită de procurori la Teia Sponte, care se afla în seara meciului pe terasa Restaurantului Aroma din Cluj, împreună cu jucătorul Universităţii Cluj, Gigel Coman (fost jucător la Steaua până în vara anului trecut) şi alte două persoane. Coman ar fi trebuit să preia banii de la Teia Sponte în cazul în care rezultatul meciului i-ar fi fost favorabil Stelei. Audierea celor patru a durat până la ora 3.00 dimineaţa. DNA a ridicat de la sediul clubului Universitatea contractele de muncă ale jucă- torilor şi ale preşedintelui Doboş.

Lotul „U“ Cluj s-a reunit la DNA

Tot ieri, mai mulţi fotbalişti şi oficiali ai echipei de fotbal Universitatea Cluj au fost audiaţi la sediul DNA Cluj. Până la închiderea ediţiei fuseseră audiaţi antrenorul clujenilor Meszaros Alpar şi fotbaliş tii Gigel Coman şi Claudiu Ră- ducanu (şi el fost jucător al Stelei), Dorin Goga, Cristian Silvăşan şi portarul Dorin Moldovan.

Audierea jucătorilor a venit după ce, cu două zile în urmă, între Silvăşan şi Goga a exista un conflict în vestiarul lui „U“ Cluj, dezvă luit de EVZ. Motivul scandalului: banii lui Gigi Becali. În timp ce Goga şi un alt jucător au refuzat categoric ideea de a primi bani de la patronul Stelei, ceilalţi jucători voiau să pună mâna pe pot. Dialogul tensionat legat de acest subiect s-a purtat în prezenţa pre- şedinteului Anton Doboş, vedeta audierilor de ieri de la DNA Cluj.

„Probele sunt foarte clare“

Procurorii DNA l-au citat şi pe Gigi Becali să se prezinte la audieri. Avocatul său a precizat însă că Becali nu se va duce la Parchet pentru că l-a supărat modul în care i s-a înmânat citaţia, după ce ar fi fost oprit în trafic de un bărbat care s-a recomandat ca reprezentant DNA. Potrivit avocatului Dancu, Gigi Becali ar fi aruncat citaţia pe stradă şi ar fi strigat că el nu este un fugar, nu este dat în urmărire şi are un domiciliu la care procurorii să-i trimită citaţia.

Procurorii DNA au precizat ieri că banii lui Gigi Becali ar fi urmat să ajungă la jucătorii lui „U“ Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un rezultat de egalitate împotriva CFR-ului. Tot ieri-dimineaţă, DNA a ridicat de la sediul clubului Universitatea contractele de muncă ale jucătorilor şi ale pre- şedintelui Doboş.

Un procuror implicat în anchetă a declarat sub protecţia anonimatului că în acest caz sunt probe foarte clare care demonstrează că banii lui Gigi Becali ar fi urmat să ajungă la jucătorii de la Universitatea Cluj. „Poate să spună domnul Becali ce doreşte: că a cumpărat teren sau că a făcut altceva. Probele sunt însă foarte clare şi indică cu totul altceva. Şi anume că banii ar fi trebuit să le fie daţi jucătorilor de la «U» Cluj“, a spus procurorul.

FILMUL DESCINDERII

„Aroma“ legăturilor primejdioase

„Echipa“ lui Gigi Becali, condusă de Teia Sponte, a ajuns la Restaurantul Aroma din Cluj cu puţin timp înainte de începerea meciului „U“-CFR. În timpul primei reprize, la masa lui Teia Sponte şi a celor doi bodyguarzi care îl însoţeau a ajuns şi fotbalistul de la U Gigel Coman, fost jucător la Steaua. Procurorii spun că el a fost omul de legătură cu echipa clujeană.

În timpul meciului, susţin angajaţi ai restaurantului, Teia Sponte a fost foarte agitat şi a vorbit continuu la telefon. Procurorii au interceptat, la un moment dat, o convorbire cu preşedintele clujenilor, Toni Doboş (foto). La finalul meciului, cei patru, cărora parcă li se înecaseră corăbiile, au fost luaţi prin surprindere de mascaţii de la DIAS, însoţiţi de un procuror de la DNA Bucureşti. Acţiunea a fost considerată un succes deoarece oamenii lui Gigi Becali nu şi-au mai putut pune de comun acord versiunea în legă- tură cu vizita lor la Cluj, spun procurorii. În timp ce Gigi Becali declara că viza o tranzacţie imobiliară, bodyguarzii susţineau că au venit la Cluj pentru a cumpăra bomboane, respectiv ca să se plimbe.

Din greşeală, procurorii l-au ridicat miercuri seară şi pe directorul economic de la Restaurantul Aroma, Sorin Bidean, care tocmai ieşea din local, crezând că este şi el implicat în acest caz. Ulterior, el a fost folosit ca martor la descindere. Interesant este că la Aroma lucrează Lucica Coldea, prietena căpitanului de la CFR, portughezul Cadu, iar naşul patronului de la Aroma, Călin Aşchilean, lucrează la poliţia judiciară de la DNA Bucureşti. (Mihai Şoica)

Procurorii DNA au continuat în această dimineaţă audierile în acest caz. La sediul instituţiei s-au prezentat antrenorul secund al echipei U Cluj, Marius Popescu, şi directorul executiv Sorin Vădana. Cei doi au stat în faţa procurorilor mai puţin de o oră şi nu au oferit, la ieşirea din sediul DNA, nicio declaraţie. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 10:23 CODUL PENAL

Pot fi considerate stimulentele din fotbal mită?

Infracţiunea de dare de mită este definită de Codul Penal ca fiind acea faptă prin care o persoană, indiferent cine, promite, oferă sau dă bani ori alte foloase unui „funcţionar (...) în scopul de a îndeplini, ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri“. Această definiţie este destul de largă pentru a le permite procurorilor să includă la „dare de mită“ şi aşa-zisele stimulente oferite unui club de fotbal pentru a-i motiva pe jucători să câştige sau să piardă un meci.

De altfel, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a desfăşurat vreme de aproape doi ani, din 2006 până în 2008, o amplă anchetă privind „stimulentele“ din fotbal. DNA preciza atunci că procurorii „efectuează cercetări privind posibile acte de corupţie săvârşite cu ocazia acordării de stimulente unor fotbalişti pentru a determina un comportament mai combativ sau mai puţin combativ pe terenul de fotbal şi care ar fi putut să influenţeze clasamentul în prima divizie“.

În final, procurorii DNA au închis acest dosar cu soluţia de „neîncepere a urmăririi penale“ (NUP), întrucât nu au reuşit să descopere pe parcursul anchetei faptele de corupţie pe care le căutau. Valiza cu banii lui Gigi Becali, finanţatorul Steaua Bucureşti, descoperită la Cluj, relansează însă cercetările procurorilor anticorupţie în această direcţie.

DEZVĂLUIRE

Flagrantul eşuat de la Arad

Un procuror din cadrul DNA, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a făcut ieri, pentru EVZ, dezvăluiri incendiare. Potrivit sursei, DNA urmăreşte de mult timp practicile lui Gigi Becali, iar cursa de la Cluj a fost întinsă de oamenii legii din Bucureşti. Aceştia au fost la un pas de a-l prinde pe Gigi Becali cu mâţa-n sac încă pe 19 aprilie, la Arad.

Conform procurorului, patronul Stelei ar fi trimis în cantonamentul arădenilor, tot prin nişte intermediari, în jur de 350.000 de euro, înaintea meciului cu CFR Cluj. Banii trebuiau împărţiţi fotbaliştilor de la UTA ca primă, în cazul în care „Bătrâna Doamnă“ nu pierdea meciul. Procurorii au ajuns însă în vestiarul arădenilor prea târziu, tot după o pândă şi după ascultarea unor convorbiri telefonice.

Dacă la Cluj omul de legătură a fost fotbalistul Gigel Coman, legitimat în trecut în Ghencea, cel care trebuia să împartă banii la Arad trebuia să fie tot un fost stelist: Dorel Zaharia (foto). În plină discuţ ie cu coechipierii despre banii lui Gigi, Zaharia ar fi primit un telefon misterios. În acel moment, fotbalistul i-ar fi dat geanta în care se aflau banii unui apropiat, iar acesta a fugit din oraş.

Eşecul acţiunii de la Arad i-a ambiţionat pe procurori. Telefonul misterios primit de Zaharia ar fi fost dat de o persoană de la DNA, unde Gigi Becali are „cârtiţe“.

„Şepcile roşii“, avertizate de Boc

„Caracatiţa“ lui Gigi a funcţ ionat şi la Cluj. Geamantanul cu bani pe care Gigi Becali l-a trimis în capitala Ardealului era aşteptat încă din noaptea care a urmat derby-ului Dinamo-Steaua, pentru că oamenii latifundiarului din Pipera au înroşit telefoanele fotbaliştilor de la „U“.

Aceştia, dar şi oficialii grupării clujene, ar fi fost atenţionaţi să nu accepte niciun ban de la Gigi Becali, dar nici de la rivalii din Gruia. „Jucaţi corect, că altfel va fi deranj. Aveţi grijă să nu faceţi prostii!“, ar fi fost cuvintele rostite de Emil Boc, primarul oraşului şi bun amic cu Arpad Paszkany, patronul de la CFR. (Adi Dobre)

NERVOS

Patronul stelist a luat foc: „Ei spun că m-au ascultat trei luni. De ce nu l-au ascultat pe Paszkany? M-au ascultat pe mine, jigodiile, ca să facă imagine urâtă Stelei!“

Scandalul banilor trimişi de Gigi Becali la Cluj este pe cale să provoace un cutremur de proporţii în fotbalul românesc. Până la aflarea unui verdict oficial de la Direcţia Naţională Anticorupţie, lumea fotbalului s-a împărţit în două tabere, în funcţie de preferinţ e şi de interese. Pe de-o parte, rivalii Stelei cer sancţiuni drastice, în timp ce alţii au trecut cu arme şi bagaje alături de Gigi Becali.

Latifundiarul din Pipera a glumit la început, spunând că oamenii săi aveau 1,7 milioane de euro pentru a cumpăra bomboane. Apoi a lansat varianta unor tranzacţii cu terenuri în zonă.

„Procurorii vor să-şi facă imagine cu mine“

Ieri, după ce a aflat că e urmărit penal pentru dare de mită, fostul oier a schimbat foaia, acuzând un complot. „Da, sunt banii mei! E vorba de 1,7 milioane de euro. Dar totul este o înscenare. Aici e mâna ungurilor. Iar aceşti procurori vor să-şi facă imagine cu mine. Le-au luat banii oamenilor fără să aibă niciun mandat. Probabil, mi-au ascultat telefonul şi au aflat că vreau să fac afaceri cu terenuri la Cluj. Gigel Coman e prieten cu Teia Sponte, de aceea probabil că s-au întâlnit la masă. Sau poate că Teia l-a chemat să-l ajute să care banii. Chiar dacă Gigel Coman va spune că banii erau pentru jucătorii Universităţii, tot n-au ce să-mi facă, pentru că fapta nu s-a produs. O să dau în judecată DNA-ul pentru că mi-a reţinut oamenii fără nicio probă“, a răbufnit Becali.

Ca de obicei, Gigi a coborât nivelul discursului, jignind în stânga şi în dreapta. „Nu mă interesează că sunt urmărit penal, pe mine mă deranjează că sunt nişte trădători şi nişte gunoaie, pentru că acţionează la ordinul ungurilor în Ţara Românească. Ei spun că m-au ascultat trei luni. De ce nu l-au ascultat pe Paszkany? M-au ascultat pe mine, jigodiile, ca să facă imagine urâtă Stelei“, a continuat Becali atacul.

Genţile cu bani au circulat de ani buni în fotbalul românesc, dar ceea ce s-a întâmplat la Cluj a reprezentat primul moment în care o instituţie a statului s-a implicat.

Pachetul cu bani din 2004

Ştefan Dediu, unul dintre bodyguarzii reţinuţi la Cluj alături de Teia Sponte, a mai păzit un pachet cu bani. În 2004, înaintea unui meci Dinamo - Apulum, latifundiarul s-a dus la hotelul unde stă- teau ardelenii şi le-a arătat un pachet de 150.000 de dolari. După ce le-a explicat ardelenilor ceea ce au de făcut, Becali a plecat şi l-a lăsat pe Dediu la hotel. Bodyguardul s-a aşezat cu fundul pe teancul de bani.

Teia Sponte este mâna dreaptă a lui Becali, care l-a uns vicepreşedinte al Consiliului de Administraţ ie al Stelei. Cei doi au dezvoltat împreună mai multe tranzacţii imobiliare. (Octavian Cojocaru)

REACŢII

Mircea Sandu a înmuiat tonul

Mitică Dragomir a pozat fără menajamente în avocatul lui Gigi Becali, în direct la B1. Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal a sărit la gâul procurorilor, acuzându-i că n-au procedat corect.

„Ăştia au ştiut, au venit la 16.30 în felul următor: «Dacă îi lăsăm după meci, câştigă pe drept CFR Cluj şi nu mai putem să le luăm banii». De ce nu i-a lăsat să vadă unde se duc banii? Poate cumpărau vreun teren!“, a răbufnit „Corleone“ la adresa anchetatorilor.

Dragomir crede că oamenii lui Becali au fost reţinuţi înaintea meciului dintre echipele clujene pentru a bloca Steaua în lupta pentru titlu! „Şi-or fi zis: «Îi luăm acum, că dacă „U“ Cluj bate pe drept pe CFR, Steaua este depunctată între şase şi nouă puncte». A fost o strategie. Din toate punctele de vedere, Steaua nu putea lua campionatul“, a explicat Dragomir.

Cu jumătate de gură, şeful LPF a acceptat până la urmă vina lui Becali: „Steaua, indiferent de ce va spune cine va spune, este implicată şi, din punct de vedere regulamentar, a încălcat regulamentul, chiar dacă va spune că a fost după terenuri“.

Marian Iancu, virulent

Mircea Sandu părea intransigent miercuri seară: „Dacă se va dovedi că banii erau pentru stimularea lui «U» Cluj, cei de la Steaua riscă mult, inclusiv depunctarea. Nu ştiu dacă se pune problema ca Steaua să fie retrogradată“.

Ieri, preşedintele FRF s-a hotărât dintr-o dată să nu mai comenteze la telefon. „Să vedem dacă se ajunge la judecată. Păi, ce... noi ne sesizăm aşa, de la o declaraţie?“, a răbufnit Sandu.

Cel mai virulent atac la adresa Stelei a venit de la Marian Iancu, patronul de la Poli Timişoara. „Dacă sunt dovezi clare şi dacă FRF are de gând să facă ceva concret, atunci Steaua trebuie retrogradată, pentru că nu e cu nimic mai presus decât echipele italiene care au greşit şi au luat-o de la început“, a tunat Iancu. Atacul vine de la un om care recent a girat recentul blat Ceahlăul - Poli Timişoara, scor 2-1.

Ca să nu fie criticaţi că-l apără pe Becali, şefii fotbalului românesc pregătesc astăzi, la Comitetul Executiv de la Piatra Neamţ, o măsură fără prea mari repercusiuni împotriva lui Becali: va fi declarat persona non-grata în fotbalul românesc. (Octavian Cojocaru)

REGULAMENT

Legea „anti-sacoşă“ e ambiguă

Pe 17 iulie 2006, Comitetul Executiv al FRF a decis interzicerea „indirectelor“, adică banii oferiţi unei formaţii pentru a încurca o rivală. Litera de regulament este îndeajuns de ambiguu construită astfel încât cei care cad sub incidenţa ei să aibă „portiţe“ de ieşire. „Echipele riscă suspendarea de la un an la doi ani, penalitate pecuniară, iar echipele ar putea fi chiar depunctate de la trei la nouă puncte“, a anunţat atunci Mircea Sandu. Decizia a fost ironizată a doua zi de Gigi Becali: „Legea e bună, dar nu e valabilă pentru mine“. Interzicerea „indirectelor“ a fost introdusă în regulament după ce Becali a alergat prin oraş după jucătorii Gloriei Bistriţa, încercând să-i convingă cu bani mulţi să nu se predea în faţa Rapidului. Latifundiarul a fost implicat în numeroase scandaluri. Când Steaua a plecat la Liverpool, în toamna lui 2003, a trecut prin aeroport cu un pachet cu 100.000 de dolari, deşi legea îi interzicea să scoată mai mult de 10.000 de dolari odată. El a trecut graniţa şi în Bulgaria, cu peste 100.000 de euro, dar nici acolo n-a fost controlat. O altă geantă a oamenilor lui Becali a ajuns în maşina cu care a plecat Sorin Cârţu de la restaurantul „Doi Cocoşi“, chiar în ziua meciului Steaua - Mioveni. „Erau tablele lui Neţoiu“, s-a apărat Becali. Cel mai tare autodenunţ marca Becali - „anul trecut am dat un milion celor de la Dinamo ca să bată pe CFR“ - n-a fost anchetat nici până astăzi. (Octavian Cojocaru)

CFR SE FEREŞTE

Paszkany: „Nu ne interesează subiectul!“

Imediat după ce a fost dată în vileag, afacerea urât mirositoare de la Cluj şi-a găsit un apărător „de vază“ în vechiul aliat al lui Gigi Becali: Mitică Dragomir, şeful LPF.

În noaptea ce a urmat, Corleone (el însuşi anchetat de DNA pentru luare de mită) a insinuat că în spatele acestei acţiuni s-ar fi aflat şefii de la CFR Cluj, care au simţit că Steaua vrea să-i premieze pe cei de la „U“ şi i-ar fi pus în gardă pe procurori. Gigi Becali a îmbrăţişat şi el imediat această ipoteză.

„Nu cunosc niciun procuror“

„Nu ne interesează subiectul“, ne-a declarat ieri Arpad Paszkany, patronul campioanei CFR Cluj. „Sunt atât de fericit pentru titlul cucerit încât, credeţi-mă, chiar nu îmi pasă ce fac alţii. E treaba lor. Nu îl cunosc personal pe niciunul dintre procurorii despre care se spune că mi-ar fi apropiaţi. Sunt de acord ca autorităţile statului să- şi facă datoria, chiar dacă unora nu le convine asta“, a adăugat şeful din Gruia.

După ce a auzit că mai mulţi dintre fotbaliştii de la „U“ sunt audiaţi de procurori, Paszkany a admis că nu s-ar simţi bine dacă un jucător de la CFR ar face o vizită la DNA.

Surprize, surprize

Silvăşan şi Goga, atacanţii echipei „U“ Cluj, s-au numărat ieri printre cei anchetaţi de DNA. Ei au fost chemaţi de procurori la audieri după ce „Evenimentul zilei“ a dezvăluit miercuri că aceştia au avut un dialog în vestiarul echipei cu privire la oferta de 100.000 de euro de om din partea lui Gigi Becali în cazul în care „U“ scoate cel puţin un egal în faţa rivalilor de la CFR.

„Spune, mă, ce mi-ai zis şi mie!“, a povestit un martor ocular că-l îndemna Silvăşan pe Goga în faţa lui Doboş.

Atacantul i-a spus şefului său că a fost sunat de oameni de la Steaua, care l-au anunţat că fiecare fotbalist de la „U“ va primi 100.000 de euro în cazul în care vor încurca liderul CFR! „Ni-i daţi voi?“, l-a întrebat Goga, la final, pe Doboş.

Chemat şi el la DNA, Doboş le-ar fi spus unor apropiaţi că îi bănuieşte pe oficialii de la CFR pentru declanşarea acestei anchete! (Adi Dobre)

LA ALŢII

Măsuri drastice în Polonia şi în Italia

În Italia şi în Polonia, curăţenia în fotbal s-a făcut temeinic. În 2006, Peninsula a fost zguduită de scandalul meciurilor trucate. AC Milan, Fiorentina şi Lazio Roma au fost depunctate, iar Juventus Torino a fost retrogradată. Luciano Moggi, principalul protagonist al afacerii, a fost exclus pe viaţă din activitatea sportivă. În Polonia, ancheta a dat de pământ cu blatiştii. Zaglebie Lubin a fost retrogradată pentru blaturi, sancţiunea urmând să fie aplicată în ediţia 2008/2009. Justiţia a condamnat recent 17 oameni din fotbal la detenţie cu suspendare de la trei la şapte ani! Campioana Poloniei a fost nu numai retrogradată, ci şi penalizată cu zece puncte. În total, în Polonia au fost arestate peste 70 de persoane! Arka Gdynia şi Gornic Leczna au primit sancţiuni similare în decembrie 2007, iar Widzew Lodz a fost retrogradată în luna ianuarie. (Daniel Conţescu)

Citiţi şi:

Adrian Năstase: "Cazul Becali este un show mediatic"

Ne puteți urmări și pe Google News