Actul de naştere al ştiinţei spiritului, la Timişoara

Un şpalt al celei de-a doua ediţii din "Trilogia Culturii" cu însemnările lui Blaga pe file este cea mai nouă achiziţie a Bibliotecii Judeţene Timiş.

"Bijuteria" este de o incredibilă valoare documentară, susţin specialiştii, deoarece reprezintă actul de naştere al unei ştiinţe de avangardă, "noologia" – ştiinţa spiritului. Şpaltul cu adnotările lui Blaga a fost cumpărat contra sumei de 4.200 de lei, luna trecută, de la un anticar din Galaţi, a declarat managerul Bibliotecii Judeţene Timiş (BJT), scriitorul Tudor Creţu.

Până să fie achiziţionat, exemplarul a fost supus unei expertize din partea Ministerului Culturii, tocmai pentru a i se stabili autenticitarea. Au fost verificate scrisul şi semnătura poetului.

Ediţia a doua a "Trilogiei Culturii" a apărut la Bucureşti, în 1944, editată de Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă. "Se pot vedea acurateţea adăugirilor, stilul foarte precis, nu sunt completări dezordonate, ci foarte migăloase, precise, ceea ce demonstrează că era foarte atent", povesteşte directorul BJT, Tudor Creţu.

Printre adăugirile poetului naţional în acest şpalt apare şi introducerea unor concepte noi, în baza cărora s-a ajuns la varianta finală a "Trilogiei Culturii". În însemnările laterale Blaga, unul dintre cele mai îndrăzneţe spirite ale culturii naţionale, a menţionat pentru prima dată noţiunea de "noologie".

"Conceptul de noologie nu se regăsea în prima ediţie a monumentalului tratat de filosofie «Trilogia Culturii», apărut în 1943, la Bucureşti. El a apărut în cea de-a doua ediţie şi îl puteţi vedea scris de mână, cu creionul, pe acest şpalt", explică Tudor Creţu.

Astăzi, termenul "noologie" desemnează ştiinţa spiritului şi se găseşte în aproape toate dicţionarele de uz comun româneşti şi străine. Puţini ştiu însă că acest cuvânt, împreună cu întreg conceptul din spatele său, a fost creat de către poetul şi filosoful Lucian Blaga în România, în perioada 1943 – 1944. Documentul nu va putea fi răsfoit de curioşi decât în varianta sa electronică.

Potrivit reprezentanţilor BJT, în aceste zile volumul este fotocopiat. Apoi va fi pus la păstrare în condiţii severe de umiditate şi temperatură, el putând fi admirat la liber doar digital, pe pagina web a instituţiei, www.bjt.ro.

În cel mult şase săptămâni, şpaltul digitalizat va putea fi consultat de specialişti, dar şi de publicul larg. ACHIZIŢIE. Puţini din cei familiari cu conceptul de "noologie" ştiu că acesta s-a născut în România FOTO: ADI PÎCLIŞAN BIOGRAFIE

Trei ani de tăcere meditativă

Pe 6 mai 2011 s-au comemorat 50 de ani de la moartea marelui poet şi filosof. Căsătorit cu Cornelia Brediceanu, membră a uneia dintre cele mai ilustre familii de intelectuali bănăţeni, Lucian Blaga a locuit, între anii 1924 - 1926, la Lugoj. "A trăit trei ani de tăcere meditativă, schiţându- şi un program de plăsmuiri pentru următorii treizeci", povestea soţia.