Faimosul „Cowboy” român a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori, dar publicul l-a uitat la bătrânețe. Acesta a murit singur, chiar dacă a adus zâmbetul pe buze tuturor românilor.
Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat, de-a lungul carierei sale, în 42 de filme, dar a fost uitat într-o clipă de fani. El s a născut în prima zi a anului 1942, la Vișinelu, în județul Mureș și s-a stins din viață în 2008. Suferea de ani buni de ciroză, iar un stop cardio-respirator i-a fost fatal.
Într-un interviu acordat în anul 2004, el povestea că fiecare personaj interpretat a avut farmecul lui și că și-a iubit meseria mai mult decât orice.
„Greu de spus. Personajele astea mi-au fost dragi din diferite motive. Pe unele le-am iubit pentru că ele au reprezentat personalităţi emblematice pentru istoria Transilvaniei. Și când spun asta, mă gândesc la Horea – pe care l-am întruchipat în filmul lui Mircea Mureșan. Dar și la Avram Iancu – cel din piesa lui Lucian Blaga”, răspundea, totuși, Ovidiu Iuliu Moldovan, intervievatorului său.
Neglijat după o carieă impresionantă
El era apropiat de Ion Caramitru și Adrian Pintea, fiind toți trei pasionați de poezie și teatru.
„Relaţia mea cu Poezia datează încă din Institut… Împreuna cu Pino și cu Vali Seciu am avut marele noroc de a-l avea ca profesor pe A. Pop Marţian, alături de alţi dascăli care demonstrau o „înălţime” intelectuală cum azi nu se mai prea găsește. A. Pop Marţian ne-a inoculat acest „cult pentru poezie”.
El ne-a trimis la Eminescu, la teatrul în versuri scris de Schiller, de Goethe, de Racine, de Corneille. El ne-a familiarizat cu ceea ce se cheamă metrică, ritmică, muzicalitate, incantaţie. El ne-a trimis în lumea magică a teatrului antic. Acestui excepţional profesor din tinereţe, acestui studiu aprofundat făcut la timp le datorez marile mele bucurii de mai târziu”, povestea actorul, ani mai târziu.
Chiar dacă a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori, publicul l-a ignorat la bătrânețe, iar regizorii nu s-au mai înghesuit să-l bage în spectacole sau filme. Acesta era dezamăgit de teatrul din ziua de azi.
„Am senzaţia vulgarizării limbii române în multe spectacole. O parte a publicului savurează pitorescul de mahala, golănismele, şi am văzut actori care cultivă acest gen de succes comercial”, a declarat el ,potrivit Playtech.
Acesta a murit singur, iar aplauzele publicului au rămas doar o amintire.