Evenimentul Zilei > Justitie > Activistă de partid reținută de DNA după ce a cerut bani pentru locuri în secțiile de votare de la europarlamentare
Activistă de partid reținută de DNA după ce a cerut bani pentru locuri în secțiile de votare de la europarlamentare

Activistă de partid reținută de DNA după ce a cerut bani pentru locuri în secțiile de votare de la europarlamentare

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Oradea au retinut-o pentru 24 de ore pe Mihaela Florentina Bodonea, la data faptelor președinte al filialei județene Bihor, a Partidului Verde, sub acuzația de folosire a influenței în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

În perioada aprilie – mai 2014, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în data de 25 mai 2014, Mihaela Bodonea, în calitate de președinte al filialei județene Bihor, a unui partid politic, folosindu-și influența și autoritatea conferite de calitatea deținută în această formaține, a pretins și acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunțător, reprezentant al unui partid politic, filiala Bihor.
Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secțiilor de votare din județul Bihor), care i-au revenit partidului din care facea partea inculpata, în urma unor înțelegeri cu formațiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorti, de catre Biroul Electoral Județean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunțător.

Cum se cumpără locuri în secțiile de votare

În prealabil, martorul denunțător a purtat mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții unei alte formațiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secțiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înțelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Mihaela Bodea. Astfel, în urma negocierilor purtate cu acesta, s-a stabilit că formațiunea politică din care făcea parte martorul denunțător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secțiilor de votare.
Fiind interesați de toate cele 651 de locuri la care partidul inculpatei avea dreptul, în comisiile secţiilor de votare, martorul denunțător i-a oferit Mihaelei Bodea suma de 150 de lei/loc, care a și acceptat oferta, comunicându-i totodată că va face demersuri astfel încât, partidului reprezentat de martor, să-i fie distribuite minim 50% din locuri în comisiile secțiilor de votare, respectiv minim 325 de locuri. Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare, urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până în ziua de duminică, 18 mai 2014.

A primit o parte din bani

În data de 17 mai 2014,  Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunţător suma de 6.500 Euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.
De asemenea, cu aceeași ocazie, Bodonea a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, încă cel puțin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI-Direcția Județeană de Informații Bihor.
Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.