Acțiunile celor mai mari bănci din Europa au cunoscut vineri dimineață cea mai mare scăderea din ultimele luni, ca urmare a modificărilor din sectorul bancar al SUA.
Prin urmare, indicele european STOXX a înregistrat o scădere de 4,2%, fiind cel mai mare declin produs într-o singură zi, din luna iunie a anului trecut încoace. Așadar, acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit cu 9,85%, în timp ce titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%.
Și la bursa de la Paris au fost schimbări semnificative. Acţiunile Société Générale au pierdut 5,14%, acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33%, iar titlurile Crédit Agricole au pierdut 3,35%. În plus, acţiunile băncii din Marea Britanie au înregistrat un declin de 5,04%, acţiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% iar cele ale băncii elveţiene UBS au scăzut cu peste 4%.
Turbulențele de pe piața americană au afectat băncile europene
Toate aceste scăderi au început joi seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acţiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo şi un declin de 4,10% pentru acţiunile Citigroup.
Potrivit analiștilor, scăderile puternice sunt cauzate de anunțul făcut de grupul SVB Financial Group, un partener bancar important pentru sectorul tehnologic. Acesta a anunțat că e nevoie de o majorare de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creștere a inflației.
Prin aceste acțiuni, SVB se chinuie să își revină din punct de vedere financiar, în urma retragerii masive a clienților. Analiștii financiari sugerează că aceste acțiuni ar putea destabiliza și mai mult economia, luând în considerare îngrijorările cu privire la majorarea dobânzilor şi situaţia fragilă în care se află economia americană, potrivit Adevărul.
Șeful FED anunță o majorare accelerată a dobânzilor
Zilele trecute, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că va trebui probabil să majoreze dobânzile mai mult decât se preconiza. „Cele mai recente date economice sunt mai solide decât ne-am aşteptat, ceea ce sugerează că nivelul final al dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât am anticipat anterior”, susţine acesta.
A fost prima declaraţie după ce autorităţile au anunţat că indicele preţurilor de consum în SUA a înregistrat în ianuarie cel mai rapid ritm de creştere din iunie, un indiciu alarmant că presiunea preţurilor afectează economia.