„Acţiune!” pentru TIFF

Festivalul de la Cluj s-a deschis ieri cu pelicula „Soul Kitchen”. În următoarele zile vor putea fi urmărite 240 de producţii din 47 de ţări.

O comedie a dat startul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar un film de ficţiune cu personaje reale îl va încheia. Proiecţia lungmetrajului „Soul Kitchen”, de Fatih Akin, a umplut Piaţa Unirii din Cluj în prima zi a festivalului.

Distinsă la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului, pelicula de deschidere este o comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant pe nume Zinos, care pare urmărit de ghinion.

Cât despre lungmetrajul care va încheia festivalul, acesta e proaspăt revenit de la Cannes, unde a fost proiectat în afara Competiţiei: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică. Acesta propune un portret al dictatorului într-o ipostază complet nouă pentru publicul român, realizat exclusiv din imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, unele dintre care nu au mai fost difuzate până acum.

Secţiuni noi

Între aceste două lungmetraje care înrămează festivalul, programul său va fi alcătuit atât din secţiunile devenite deja tradiţionale, cum ar fi Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, 3x3, Ce se întâmplă, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din trei noi secţiuni tematice: „Less is more”, compusă din filmeomnibus, „Profesiune: actriţă”, în care personajele principale sunt actriţe de film sau de teatru, sau „Terapii Extreme”, producţii ce abordează diverse tratamente neconvenţionale la care recurge omul atins de „bolile” lumii moderne: alienare, incomunicabilitate, stres şi conformism.

12, pe alese

Pentru a doua oară în istoria TIFF, România este prezentă în Competiţie cu două producţii: mult-aşteptatele „Felicia, înainte de toate” (regizată de Răzvan Rădulescu şi de Melissa de Raaf), lansată în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo 2009, şi „Medalia de onoare” (de Călin Peter Netzer), premiată cu cinci trofee la Festivalul de Film de la Salonic 2009.

Principala secţiune a TIFF include 12 lungmetraje, printre care „Reverse”, de Borys Lankosz, câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Varşovia, „Mundane History”, de Anocha Suwichakornpong, primul film tHailandez din istoria festivalului, „Devil’s Town”, de Vladimir Paskaljevic, premiat la Palm Springs şi Trieste, precum şi „A Rational Solution”, de Jorgen Bergmark, o tragicomedie despre relaţii de cuplu.

Invitaţie la comedie neagră

Regizorul Daniel Sanchez Arevalo, prezent în competiţia din 2007 cu „Albastru închis aproape negru”, unul dintre filmele preferate ale publicului de la Cluj, revine la TIFF 2010 cu „Gordos”, spectaculoasa comedie neagră prezentată la Festivalul de la Veneţia şi distinsă cu Premiul Goya pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Raul Arevalo).

Altfel, lista de „must-see” a TIFF 2010 include titluri din secţiunea Supernova precum „The Refuge”, în regia lui Francois Ozon, distins cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian, „Submarino” (regia Thomas Vinterberg), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, „Hadewijch” (regia Bruno Dumont), „Mother” (regia Bong Joon-ho), câştigător la Asian Film Awards pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu şi Cea mai bună actriţă, şi „La fille du RER” al lui André Téchiné.

Cineaşti pe centimetru pătrat

Invitatul special al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania este regizorul, scenaristul, directorul de imagine şi producătorul german Wim Wenders.

El este preşedintele Academiei Europene de Film din 1996 şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Noului Cinema German, mişcarea- manifest care a marcat istoria filmului în anii ’70. Actorii Johannater Steege şi Victor Rebengiuc vor fi doi dintre invitaţii speciali ai TIFF-ului.

Două premii speciale

Juriul celei de-a noua ediţii a TIFF este compus din Christine Dollhofer - fondatoarea şi directorul festivalului Crosing Europe de la Linz, Martin Blaney - jurnalist la publicaţia „Screen International”, Monica Bârlădeanu - actriţă şi Geoffrey Gilmore - directorul artistic al Festivalului Intl.

Festivalul de la Cluj pregăteşte în acest an două premii speciale: unul de excelenţă pentru Liviu Ciulei, care va fi omagiat şi prin prezenţa a trei dintre filmele sale în secţiunea tradiţională a festivalului, 3X3, şi acela pentru întreaga carieră, acordat actriţei Dorina Lazăr. „Evenimentul zilei” va oferi premiul pentru scenariu unei pelicule din Competiţia TIFF.

PE ORE

Prima zi de weekend

  • Cel dintâi lungmetraj disponbil, astăzi, la TIFF este documentarul „Videocraţia/ Videocracy”, în regia lui Erik Gandini, care este programat la Cinema Victoria, începând cu ora 12.00. Filmul analizează impactul pe care anumite canale media, dominate de Silvio Berlusconi, l-au exercitat asupra populaţiei italiene în ultimele trei decenii.
  • La cinema Victoria vor fi proiectate, de la ora 18.00, respectiv 20.00, două lung metraje: „Caravana cinematografică”, în regia lui Titus Muntean, ecranizarea unei proze semnate Ioan Groşan, şi clasicul „Metropolis” (foto), de Fritz Lang. Cel din urmă va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras.
  • De la ora 17.00, la TIFF Lounge (Galeria Muzeului de Artă din Cluj), iubitorii de artă fotografică pot participa la vernisajul expoziţiei de fotografie semnat de Andrei Pandele, expoziţie care va putea fi vizitată apoi pe tot parcursul festivalului.