Evenimentul Zilei > Politica > Acțiune fără precedent la Biroul Electoral Prahova. Un ploieștean aruncă în aer alegerile locale
Acțiune fără precedent la Biroul Electoral Prahova. Un ploieștean aruncă în aer alegerile locale

Acțiune fără precedent la Biroul Electoral Prahova. Un ploieștean aruncă în aer alegerile locale

Un cetăţean a depus la Biroul Electoral Judeţean Prahova o contestaţie în care invocă încălcarea legii la strângerea semnăturilor pentru depunerea candidaturilor

Ploieşteanul George Naftan pune în discuţie calitatea de operatori de date personale ale strângătorilor de semnături într-un mod care, cel puțin la prima vedere, pare foarte inspirat fundamentat juridic.

Ce lege a fost încălcată

Potrivit legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, operatorii de date trebuie să notifice prelucrările pe care le efectuează la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Notificarea se transmite autorităţii de supraveghere, personal sau prin reprezentant, înainte de începerea oricărei prelucrări ori a oricărui ansamblu de prelucrări având acelaşi scop sau scopuri corelate. Procedura de înregistrare presupune completarea formularelor tipizate şi trimiterea acestora autorităţii de supraveghere.


FOTO: O contestație care va da mare bătaie de cap autorităților electoraleCe invocă Naftan

George Naftan susţine în contestaţie că „lipsa autorizării de către ANSPDCP pentru persoanele împuternicite în vederea obţinerii semnăturilor pe Listele de susţinători pentru alegerea autorităţilor locale, judeţul Prahova, din data de 5 iunie echivalează cu nerespectarea legalităţii Listelor cu susţinători pentru alegerea autorităţilor locale, judeţul Prahova, din 5 iunie 2016 – pentru partidele politice.

Faţă de nerespectarea legii mai sus menţionate, solicit să se constate nelegalitatea Listelor (…), respectiv anularea acestora cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”.

Mai mult, George Naftan a declarat pentru „Evenimentul Zilei” că „nimeni nu protejează sutele de mii de adrese, serii şi numere de cărţi de identitate, care sunt date cu caracter personal. Cei care le vehiculează nu fac notificări conform legii, chiar dacă sunt persoane autorizate”. El mai scoate în evidenţă că legea datelor personale şi cea a alegerilor locale „se bat cap în cap” şi autorităţile abilitate se fac că nu văd. „Ca să faci un partid îţi trebuie trei semnături, iar ca să depui o candidatură ai nevoie de mii”, ne-a mai declarat George Naftan.

Greșeala care i-a stopat lui Piedone candidatura!

Neatenția sau lipsa de aprofundare a legii electorale o demonstrează și ceea ce au consemnat judecătorii în motivarea prin care au respins ultima candidatură a lui Cristian Popescu Piedone. După ce a strâns alte semnături și a aderat la PPU, Piedone a fost validat candidat la primărie de către Biroul Electoral sector 4. Nimeni dintre reprezentanții autorității nu a observat, însă, ceea ce instanța Judecătoriei sectorului 4 avea să invoce și să-i respingă dreptul de a candida: lipsea semnătura președintelui filialei București a PPU!

„Întrucât intimatul a candidat la funcţia de primar al sectorului 4 din municipiul Bucureşti, municipiu care nu face parte din niciun judeţ, neexistând o organizaţie judeţeană a partidului, instanţa reţine că propunerea de candidatură trebuia să fie semnată şi să provină de la conducerea organizaţiei municipiului Bucureşti, cum de altfel este reglementat şi în Statutul Partidului Puterii Umaniste. Analizând dosarul de candidatură depus de intimat reiese că propunerea de candidatură a fost formulată de Președintele Filialei Sector 4 București a partidului Puterii Umaniste (social- liberal), domnul Mititelu Cristinel Vlad, fiind aplicată ștampila Filialei sectorului 4 București a partidului, și nu de către Filiala Municipiului București condusă de domnul Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai, în calitatea sa de conducător al Filialei municipale care să își fi asumat în numele partidului propunerea de candidatură a intimatului”, se arată în motivarea judecătorilor.