Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. ACŢIUNE DNA. Percheziţii la şeful Parchetului Tribunalului din Slobozia, protector pentru interlopi. Magistratul nu şi-a declarat vila din cartierul Transmim. A amenințat polițiști
UPDATE. ACŢIUNE DNA. Percheziţii la şeful Parchetului Tribunalului din Slobozia, protector pentru interlopi. Magistratul nu şi-a declarat vila din cartierul Transmim. A amenințat polițiști

UPDATE. ACŢIUNE DNA. Percheziţii la şeful Parchetului Tribunalului din Slobozia, protector pentru interlopi. Magistratul nu şi-a declarat vila din cartierul Transmim. A amenințat polițiști

Autorităţile judiciare efectuează percheziţii la domiciliul şefului Parchetului din Slobozia. Procurorii au şi imagini din 2010 în care procurorul-şef apare lângă unul dintre cei mai influenţi lideri ai lumii interlope din judeţul Ialomiţa

Cristian Hristescu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Slobozia, este acuzat de comiterea mai multor fapte de corupţie ori în legătură cu corupţia şi abuz în serviciu. Autorităţile judiciare, sub coordonarea procurorilor DNA, efectuează percheziţii atât la domiciliul acestui magistrat, cât şi în biroul lui din sediul Parchetului, situat în municipiul Slobozia. Anchetatorii au imagini cu procurorul Hristescu alături de liderul lumii interlope din Ialomiţa, Victor Dinescu, zis Vivi.
Sifonar pentru infractori. Livra informaţii esenţiale din dosarele subalternilor
Procurorul practica pe scară largă traficul de influenţă şi şantajul. Conform surselor EVZ, magistratul se folosea de datele din dosarele parchetului, comunicându-le interlopilor din gruparea condusă de Vivi.
Vilă construită cu materiale obţinute prin constrângere
Un alt capăt de acuzare este legat de modul în care procurorul şef şi-a construit vila din Slobozia, din cartierul Transmim. El este acuzat că a constrâns un administrator de firmă să-i dea cu un discount foarte mare materiale de construcţii. În cartierul rezidențial, Cristian Hristescu este vecin de vilă cu fostul șef al DNA Slobozia, arestat pentru corupție, Dumitru Cristudor.
Intervenţii pe lângă poliţişti
Un alt caz de trafic de influenţă se referă la încercarea procurorului de a-l scăpa pe un alt cetăţean de dosarul penal pentru conducere sub influenţa alcoolului, sens în care procurorul a intervenit pe lângă poliţişti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Conform declaraţiei de avere datata mai 2012, procurorul Cristian Hristescu deţine un teren intravilan de 600 mp, un apartament în Slobozia, două maşini. Venitul lui declarat de 124.704 lei provine din salariul de prim-procuror. Soţia lui care lucrează la BRD Slobozia a declarat un venit de 50.000 de lei.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat luni percheziţia domiciliară şi la sediul parchetului a învinuitului Cristian Hristescu – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul din Slobozia.
Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Slobozia, Cristian Hristescu și alte 20 de persoane au fost ridicate de procurori. Ei au pornit deja către sediul structurii centrale din București, unde procurorul acuzat de corupție  și complicii săi vor fi audiați!
Tripletă norocoasă pentru infractori: doi procurori și un polițist
Conform surselor EVZ magistratul Cristian Hristescu nu este singurul protector al interlopilor din zona Ialomiței. Acesta făcea parte dintr-o tripletă care obținea câștiguri ilegale din favorizarea infractorilor, formată din doi magistrați și un polițist șef. Este vorba și de implicarea fostului șef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, arestat în iunie anul trecut tot pentru corupție, dar și de Cornel Tache, fostul șef al Serviciului de investigații economice de la Inspectoratul Județean Ialomița, și el arestat anul trecut în urma acțiunii DNA.
De altfel un element comun între cazurile celor doi magistrați îl constituie modalitatea de obținere a materialelor de construcții. Astfel și fostul șef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, ar fi ajutat trei persoane, apropiate afaceristului Daniel Taifas, să distrugă acte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, primind în schimb două mașini de piatră și un autoturism Audi A4. Pentru a livra informațiile confidențiale din anchetă, procurorul Cristudor a uzat de telefoane și numere de unică folosință, dar și de bilețele.
"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au început urmărirea penală faţă de Cristian Hristescu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea următoarelor infracțiuni concurente: – șantaj; – trafic de influență; – instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice", informează DNA.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 19 mai 2013 – ianuarie 2014, învinuitul Hristescu Cristian, uzând de prerogativele conferite de funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, l-a constrâns, prin amenințare, pe un administrator al unei societăți comerciale din Slobozia, să îi livreze „cu discount” materiale de construcție necesare finalizării imobilului personal pe care îl deține pe raza județului Ialomița.
Pentru vilă a promis că amână un sechestru
Materiale de construcție, precum și manopera unor lucrări pentru edificarea aceluiași imobil au fost pretinse și primite și de la un alt administrator de firmă. În acest sens, învinuitul Hristescu Cristian a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii și dispunerii unei soluții favorabile într-un dosar penal în care administratorul și societatea acestuia, au calitatea de învinuiți.
A amenințat polițiștii care nu au respectat ordinele ilegale
În cursul lunii aprilie 2013, învinuitul Hristescu Cristian, cu intenție, i-a determinat pe doi polițiști din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Fetești, județul Ialomița, să nu aplice măsurile legale, respectiv, constituirea unui dosar penal, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de conducere a unui autoturism pe drumurile publice faţă de o persoană care avea în sânge o îmbibație alcoolică peste limita legală. Urmare a faptului că, cei doi polițiști nu au dat curs actelor de instigare exercitate de procurorul Hristescu Cristian, acesta din urmă i-a constrâns, amenințându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești.
Învinuitului Hristescu Cristian i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Ştire în curs de actualizare

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: