Evenimentul Zilei > Actualitate > ACT REVOLTĂTOR. Un pelerin a încercat să-l dezgroape pe Arsenie Boca. Bărbatul a PROFANAT noaptea trecută MORMÂNTUL ”SFÂNTULUI ARDEALULUI”. Firma ginerelui lui Blaga trebuia să asigure paza Mănăstriii Prislop, unde este mormântul
ACT REVOLTĂTOR. Un pelerin a încercat să-l dezgroape pe Arsenie Boca. Bărbatul a PROFANAT noaptea trecută MORMÂNTUL ”SFÂNTULUI ARDEALULUI”. Firma ginerelui lui Blaga trebuia să asigure paza Mănăstriii Prislop, unde este mormântul

ACT REVOLTĂTOR. Un pelerin a încercat să-l dezgroape pe Arsenie Boca. Bărbatul a PROFANAT noaptea trecută MORMÂNTUL ”SFÂNTULUI ARDEALULUI”. Firma ginerelui lui Blaga trebuia să asigure paza Mănăstriii Prislop, unde este mormântul

Un bărbat este acuzat că a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca. Individul ar fi vrut să se convingă dacă "Sfântul Ardealului" merită sau nu canonizat. Autorităţile îl cercetează acum pe cel care a făcut acest gest revoltător. Din punct de vedere legal, o astfel de faptă este grav pedepsită ca infracţiune. Autorul faptei riscă până la doi ani de închisoare pentru ”Infracţiune contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate”. Cine este bărbatul care a comis acest act şi de ce a făcut fapta pentru care va avea acum mari probleme cu legea.

Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş a ajuns miercuri la Mănăstirea Prislop, voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. S-a oferit să ajute măicuţele la treburile pe care le au în mănăstire cerând în schimb doar găzduire într-una dintre camerele destinate pelerinilor aflate chiar la intrarea în lăcaşul de cult (la circa 500 de metri de mormânt). În primele zile petrecute de bărbat la Prislop nimeni n-a observat nimic suspect la el.

 

Chiubăzan necredinciosul

Sâmbătă seara, după lăsarea întunericului, bărbatul a luat un târnăcop şi o lopată, şi a mers la mormântul situat într-o poiană, la 300 de metri de cea mai apropiată clădire a aşezământului monahal. În jurul orei 23.00 a fost surprins de una dintre măicuţe săpând pe mormântul la care mii de pelerini vin zilnic să se roage. Apucase deja să decoperteze mormântul pe toată lungimea şi lăţimea sa şi se afunde în pământ mai bine de o jumătate de metru.

Ioan Chiuzbăian a fost reţinut pentru cercetări şi urmează să fie prezentat Judecătoriei Haţeg cu propunere de arestare preventivă.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că bărbatul, care se pare că suferă de ciroză, ar fi declarat că a vrut să-l dezgroape pe părintele Arsenie Boca pentru a vedea cu ochii lui dacă trupul său a putrezit, sau s-a transformat în moaşte, astfel încât să-şi dea apoi seama dacă "Sfântul Ardealului" merită sau nu să fie canonizat.

Măicuţele de la Mănăstirea Prislop au refuzat să facă orice comentariu.

Azi dimineaţă mormântul era deja acoperit la loc.

 

Obiectiv păzit de firma ginerelui lui Blaga

Întrebaţi cum a fost posibil incidentul, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara ne-au declarat că, la Prislop, jandarmeria acţionează doar atunci când se înregistrează un aflux mare de pelerini, în special la sfârşit de săptămână şi la sărbătorile religioase, pentru a asigura ordinea publică.

Tot reprezentanţii jandarmeriei mai spun că, pentru servicii de pază Mănăstirea Prislop are un contract cu o firmă specializată, iar acea firmă se numeşte Axis Corporate Security, adică firma lui Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (Rudeanu este în prezent arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro).