Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş a ajuns miercuri la Mănăstirea Prislop, voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. S-a oferit să ajute măicuţele la treburile pe care le au în mănăstire cerând în schimb doar găzduire într-una dintre camerele destinate pelerinilor aflate chiar la intrarea în lăcaşul de cult (la circa 500 de metri de mormânt). În primele zile petrecute de bărbat la Prislop nimeni n-a observat nimic suspect la el.

 

Chiubăzan necredinciosul

Sâmbătă seara, după lăsarea întunericului, bărbatul a luat un târnăcop şi o lopată, şi a mers la mormântul situat într-o poiană, la 300 de metri de cea mai apropiată clădire a aşezământului monahal. În jurul orei 23.00 a fost surprins de una dintre măicuţe săpând pe mormântul la care mii de pelerini vin zilnic să se roage. Apucase deja să decoperteze mormântul pe toată lungimea şi lăţimea sa şi se afunde în pământ mai bine de o jumătate de metru.

Ioan Chiuzbăian a fost reţinut pentru cercetări şi urmează să fie prezentat Judecătoriei Haţeg cu propunere de arestare preventivă.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că bărbatul, care se pare că suferă de ciroză, ar fi declarat că a vrut să-l dezgroape pe părintele Arsenie Boca pentru a vedea cu ochii lui dacă trupul său a putrezit, sau s-a transformat în moaşte, astfel încât să-şi dea apoi seama dacă "Sfântul Ardealului" merită sau nu să fie canonizat.

Măicuţele de la Mănăstirea Prislop au refuzat să facă orice comentariu.

Azi dimineaţă mormântul era deja acoperit la loc.

 

Obiectiv păzit de firma ginerelui lui Blaga

Întrebaţi cum a fost posibil incidentul, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara ne-au declarat că, la Prislop, jandarmeria acţionează doar atunci când se înregistrează un aflux mare de pelerini, în special la sfârşit de săptămână şi la sărbătorile religioase, pentru a asigura ordinea publică.

Tot reprezentanţii jandarmeriei mai spun că, pentru servicii de pază Mănăstirea Prislop are un contract cu o firmă specializată, iar acea firmă se numeşte Axis Corporate Security, adică firma lui Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (Rudeanu este în prezent arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro).