Evenimentul Zilei > International > Acordul cu privire la Brexit a fost semnat de preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului. Ce va urma?
Acordul cu privire la Brexit a fost semnat de preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului. Ce va urma?

Acordul cu privire la Brexit a fost semnat de preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului. Ce va urma?

Vineri a fost semnat Acordul cu privire la Brexit de către Comisie şi Consiliu, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene. Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare

Iar, apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii. „Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză:”Ţin să scriem această nouă pagină împreună!”.

Pasul următor: Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat deja consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE (…).

Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei aleşi europeni care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunţat un Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic”. El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie. Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020.

Potrivit Agerpres, Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părţi să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere.