Acord politic la Atena: guvern de uniune naţională. Georgios Papandreou nu se va afla însă la conducerea viitorului executiv

Acord politic la Atena: guvern de uniune naţională. Georgios Papandreou nu se va afla însă la conducerea viitorului executiv

Premierul grec Georgios Papandreou nu va conduce viitorul guvern de uniune naţională, a dezvăluit preşedinţia greacă după încheierea consultărilor dintre premier şi liderul opoziţiei conservatoare, scrie Reuters. Viitorul şef al executivului de la Atena va fi negociat mâine, în cadrul unei noi runde de tratative între puterea socialistă şi opoziţia conservatoare, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE 7. Comunicatul preşedinţiei elene mai arată că cei doi Papandreou şi Samaras urmează să se întâlnească din nou mâine dimineaţă pentru a stabili componenţa viitorului guvern şi cine va fi la conducerea sa. Papandreou nu se va mai afla însă în fruntea viitorului executiv, subliniază comunicatul citat care nu precizează cât timp va guverna viitorul executiv. UPDATE 6. Georgios Papandreou şi Antonis Samaras au ajuns la un acord privind formarea unui guvern de uniune naţională, a anunţat cabinetul preşedintelui grec Karolos Papoulias, la finalul negocierilor dintre actualul premier socialist şi liderul opoziţiei conservatoare, mediate de şeful statului. UPDATE 5. Papandreou se întâlneşte în această seară cu liderul opoziţiei conservatoare, Antonis Samaras, la reşedinţa preşedintelui. Cei doi vor negocia formarea unui guvern de uniune naţională. UPDATE 4. Un ministrul socialist a confirmat pentru Reuters că demisia lui Papandreou este aşteptată în seara aceasta sau mâine cel mai târziu. El a subliniat însă, sub protecţia anonimatului, că aceasta va avea loc doar după un acord cu opoziţia conservatoare. Papandreou a cerut preşedintelui Papoulias să medieze o întâlnire cu liderul conservator Antonis Samaras UPDATE 3. Aproximativ 80 la sută dintre greci nu vor ca ţara lor să părăsească zona euro, potrivit unor sondaje date publicităţii astăzi. Astfel, numărul celor care doresc păstrarea monedei unice europene este în creştere, de la 70 de procente cât arătau sondajele publicate în urmă cu o săptămână UPDATE2. Cabinetul de la Atena a anunţat că premierul Papandreou îşi va anunţa demisia după ce va fi strabilită formula noului guvern", transmite CNN. Informaţia este confirmată şi de un reprezentant al partidului PASOK, al şefului executivului. UPDATE1. Liderul opoziţiei elene de dreapta Antonis Samaras a declarat astăzi, după întrevederea avută cu preşedintele Karolos Papoulias, că premierul grec Georgios Papandreou trebuie să demisioneze pentru a debloca situaţia în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii pentru rezolvarea crizei politice.

"Atât timp cât Papandreou nu decide ce va face, el este un obstacol în calea oricărei soluţii. Eu sunt decis să-mi aduc sprijinul, dacă el demisionează totul îşi va urma cursul", a spus Samaras, presat de Georgios Papandreou să contribuie la formarea unui guvern de uniune naţională pentru a salva ţara din criză. Potrivit Biroului de presă al şefului guvernului de la Atena, reuniunea cabinetului elen este prevăzută pentru ora 16.00 GMT. La acea oră, se speră să fie deja cunoscut rezultatul întrevederii  Papoulias-Samaras, lider al partidului conservator Noua Democraţie (ND), convocat de preşedinte pentru astăzi, ora 11.00 GMT.

Şeful statului l-a convocat pe liderul conservator pentru a examina posibilitatea formării unui guvern de uniune naţională, cu participarea tuturor forţelor politice, care să aplice măsurile recent convenite la Bruxelles cu privire la salvarea financiară a Greciei. Samaras a reafirmat ieri necesitate desfăşurării de alegeri anticipate în luna decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu sunt legat de scaunul puterii", a declarat la rândul său premierul Papandreou, care a obţinut recent votul de încredere al parlamentului.

Comisia Europeană consideră că "opţiunea ideală" pentru Grecia ar fi un guvern de uniune naţională, rezultat al negocierilor începute de premierul Georgios Papandreou, a declarat Patrizio Fiorilli, purtător de cuvânt al executivului comunitar.