Administraţia Trump ar trebui să anunţe astăzi retragerea Statelor Unite din tratatul istoric cu Rusia privid controlul armamentelor nucleare , INF ((Intermediate-Range Nuclear Forces), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, care puseseră  ’’piatra milenară’’ a sfârşitului Război Rece. 

Vestea a fost dată de către preşedintele american Donald Trump în urmă cu câteva săptămâni care a anunţat scadenţa pe 2 februarie, acuzând Moscova de a fi violat în mod repetat acele acorduri. Acuzaţii mereu respinse de către Kremlin care la rândul său a ameninţat şi acuzat Casa Albă de o periculoasă cursă a înarmării nucleare.

Confirmarea hotărârii de a ieşi din tratat ar fi venit după eşuarea ultimelor negocieri dintre americani şi ruşi, desfăşurate săptămâna trecută la Pekin. Tehnic, retragerea din acordul INF, după anunţ, ar trebui să fie pusă în practică după 6 luni. Aceasta – explică experţii – lasă ceva speranţe ca istoricul tratat poate fi încă salvat cu un acord în extremis între Washington şi Moscova, notează Huffingtonpost.