Acord la ONU pentru deblocarea fondurilor libiene. VEZI cum ar putea fugi Gaddafi

Acord la ONU pentru deblocarea fondurilor libiene. VEZI cum ar putea fugi Gaddafi

Statele Unite şi Africa de Sud au ajuns la o înţelegere, aseară, la ONU, pentru deblocarea a 1,5 miliarde de dolari din fondurile îngheţate ale Libiei. Această sumă urmează să fie acordată ca ajutor umanitar. În paralel, rebelii au decis să îşi mute "guvernul" de la Benghazi, la Tripoli. În continuare, liderul libian Muammar Gaddafi rămâne de negăsit. Unul dintre apropiaţii săi susţine că, dacă nu se mai află în sudul capitalei, colonelul a plecat deja spre deşert.

Consiliul de Securitate al ONU a acceptat ieri să deblocheze 1,5 miliarde dolari din activele libiene îngheţate pentru a finanţa un ajutor de urgenţă în vederea reconstrucţiei ţării, afirmă surse diplomatice.  Decizia este rezultatul unui acord între Statele Unite şi Africa de Sud care se opunea de două săptămâni acestei măsuri.

Nici Africa de Sud, nici Uniunea Africană nu au recunoscut încă CNT, ai cărui susţinători controlează în prezent o mare parte din capitala Tripoli şi care caută să preia definitiv puterea din mâinile colonelului Muammar Gaddafi.

Deghizat în femeie

Ne puteți urmări și pe Google News

Gaddafi se află fie în sudul capitalei Tripoli, fie a plecat deja spre deşert, a afirmat, ieri, la Roma, fostul premier Abdessalam Jalloud care a fugit din Libia, în Italia, săptămâna trecută.

"Nu mai are decât patru persoane pe lângă el. Sunt două posibilităţi: fie se ascunde în partea sudică a capitalei Tripoli, fie a plecat deja de ceva vreme", a declarat acesta, la Roma.

Conform teoriilor lansate de Jalloud, Gaddafi va rămâne ascuns în sudul oraşului "până ce drumurile vor fi redeschise şi atunci va ieşi deghizat, posibil în femeie, pentru a părăsi  capitala."Cea de-a doua posibilitate ar fi ca el să fi plecat deja de câtăva vreme şi să se afle fie la frontiera cu Algeria, fie la Sirt sau Sebha, după care va traversa deşertul",

Rebelii libieni au anunţat astăzi că au decis să îşi mute comitetul executiv, aşa-zisul guvern, de la Benghazi, fieful lor din estul ţării, la Tripoli, oraş pe care l-au ocupat duminică,  a precizat un responsabil al insurgenţilor. CITIŢI ŞI:

  • Gaddafi, la fel de greu de localizat ca Bin Laden şi Karadjici?
  • Unul dintre fiii lui Gaddafi se oferă să medieze un acord de pace în Libia | VIDEO
  • Wikileaks: Gaddafi l-a felicitat pe Obama în 2008: "Sunteţi fiul Africii"