ACORD LA ATENA. Grecia are guvern. Samaras a depus jurământul de prim-ministru

ACORD LA ATENA. Grecia are guvern. Samaras a depus jurământul de prim-ministru

Grecia are guvern. Anunţul a fost făcut cu puţin timp în urmă de liderul socialiştilor, PASOK, Vangelos Venizelos. Reuters anunţă că liderul conservator Antonis Samaras va fi desemnat prim-ministru de către şeful statului.

UPDATE 3: Antonis Samaras, liderul Noii Democraţii, a depus jurământul de credinţă, ca nou premier al Greciei. Ceremonia a avut loc la puţin timp după ce partidele politice Noua Democraţie, Pasok şi Stânga Democratică au anunţat că au ajuns la o înţelegere privind formarea unui guvern de coaliţie. Samaras a declarat că executivul pe care îl va conduce va face tot posibilul "pentru oameni, pentru ieşirea din criză". "Mâine voi cere ca noul guvern să fie format şi vom munci din greu pentru a oferi speranţă poporului", a spus el. UPDATE 2: Actualul preşedinte al celei mai mari bănci comerciale din Grecia, Natinal Bank of Greece (NBG), Vassilis Rapanos, urmează să fie desemnat în funcţia de ministru de finanţe al noului guvern de coaliţie, a anunţat, azi, postul public de televiziune Net.

Cei trei parteneri ai viitoarei alianţe guvernamentale au ajuns la un acord de principiu cu privire la nominalizarea lui Vassilis Rapanos, 65 de ani, la Finanţe.

De profesie economist, Vassilis Rapanos este preşedinte al Natinal Bank of Greece din luna decembrie 2009, iar în perioada 2000-2004, în momentul aderării Greciei la zona euro, a condus consiliul de experţi al Ministerului Economiei şi Finanţelor. Anterior, Rapanos a condus, timp de doi ani, grupul de telecomunicaţii OTE. Vassilis Rapanos este doctor în economie al Universităţii canadiene Queen's.

Ne puteți urmări și pe Google News

National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească UPDATE 1: Liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, se va întâlni cu preşedintele elen Carolos Papoulias la ora locală 16.00, pentru a-l informa că are un guvern, a anunţat un oficial al formaţiunii, citat de Reuters. "Grecia are guvern", a anunţat liderul PASOK, Vangelos Venizelos, vorbind despre acordul la care au ajuns socialiştii cu dreapta si stanga moderată, care va permite constituirea unui nou Cabinet la Atena."Mâine vom face acest anunţ şi în Eurogrup", a precizat Venizelos după întrevederea avută cu liderul conservatorilor, Antonis Samaras.  Anterior, televiziunea elenă NET anunţa că partidele au ajuns la un acord pentru formarea guvernului şi pentru nimirea în funcţia de ministru al finanţelor a preşedintelui Băncii Naţionale, Vassilis Rapanos. Liderul dreptei conservatoare elene, Antonis Samaras, spera încă de ieri să poată prezenta un guvern de coaliţie, în timp ce Eurogrupul urmează să se întâlnească mâine pentru a discuta despre modalităţile menţinerii unei asistenţe financiare a ţării. Samaras susţine că va respecta înţelegerile încheiate cu Uniunea Europeană, dar va încerca să renegocieze măsurile de austeritate deja acceptate de ţara sa în schimbul ajutorului financiar internaţional Partidul grec de dreapta, Noua Democraţie, a obţinut 29,66 % din voturi la alegerile legislative care au avut loc duminică în Grecia, fiind urmat de formaţiunea stângii radicale Syriza cu 26,89% din sufragiile exprimate şi de Mişcarea Socialistă Panelenă PASOK, votată de 12,28% dintre alegători.