Anunțul a fost făcut după ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Acordul istoric semnat cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a fost semnat de România pe 9 octombrie 2020
„Acordul interguvernamental între Statele Unite ale Americii și România în domeniul cooperării nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că prin această avizare putem spune că suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cu parteneri strategici, Statele Unite, și cu parteneri din UE și suntem foarte fericiți că am primit acest acord din partea Directoratului de Energie al CE, care ne va permite să semnăm acordul în formă definitivă și să pornim toate demersurile pentru construcția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat Ludovic Orba, în județul Suceava.
Comisia a dat avizul Acordului României cu SUA pentru începerea construcției reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă
Proiectul de acord interguvernamental pentru cooperare în vederea extinderii și modernizării programului de energie nucleară civilă din România a fost semnat la începutul lunii octombrie de secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, anunțau atunci într-un comunicat comun de presă Secretariatul pentru Energie din SUA și Ministerul Economiei.
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, anunța că valoarea proiectului va fi de 8 miliarde de dolari
Reamintim că parteneriatul anterior cu chinezii pentru construcția reactoarelor, vechi de cinci ani, a încetat, la cererea ministrului Economiei. Acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA din 12 iunie 2020 încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Anul trecut, proiectul cu chinezii a fost analizat și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după ce în urmă cu aproape patru ani, compania implicată - China General Nuclear Power Corporation a fost acuzată, în 2016, de spionaj nuclear, de Guvernul SUA.