Acord între statele europene. UE va dezvolta rachete de croazieră cu rază lungă
- Cristian Raducanu
- 12 iulie 2024, 16:12
Europa. Franța, Germania, Italia și Polonia au semnat joi un acord de intenție pentru dezvoltarea rachetelor de croazieră cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri.
Acord istoric semnat între Franța, Germania, Italia și Polonia
Prin semnarea acestui acord primele două economii din Uniunea Europeană împreună cu Italia și Polonia urmăresc să refacă stocurile de armament al Europei. Sebastien Lecornu, ministrul francez al apărării a declarat că Marea Britanie ar putea participa, de asemenea, la noua parte la noua înțelegere între cele patru state.
Oficialul francez a explicat în marja summitului NATO în ce ar consta noul acord. Astfel, rachetele vor fi utilizate în strategia de descurajare a Uniunii Europene. Totodată, ministrul francez a subliniat faptul că este vorba de o înțelegere care are și implicații financiare prin amortizarea costurilor.
O măsură menită să refacă stocurile de armament
Dacă lucrurile decurg conform planului, până la finalul anului ar putea fi prezentată o primă schiță a armei. Iar specificațiile precum raza de acțiune să fie elaborate pe măsură ce proiectul avansează. Anterior, Statele Unite și Germania au semnat un acord prin care rachetele americane cu rază lungă de acțiune SM-6 și Tomahawks vor ajunge la bazele militare de pe teritoriul german.
Măsura comună anunțată de Washington și Berlin a fost intens criticată de Moscova. Federația Rusă o consideră o amenințare foarte gravă la adresa securității naționale. Cu toate acestea, cancelariile europene susțin că este doar o soluție provizorie pentru Europa.
Acord criticat intens de Federația Rusă
Europa deține în prezent rachete de croazieră Storm Shadow, Scalp și Taurus. Rachete care au rază de acțiune de 500 de kilometri și care pot fi lansate și de pe avioanele de luptă. Spre deosebire de rachetele balistice, cele de croazieră pot zbura la altitudine joasă ceea ce le face mai greu de reperat.
O sursă militară a declarat că prin semnarea noului acord între cele patru state se urmărește dezvoltarea unei rachete cu o rază de acțiune între 1.000 și 2.000 de kilometri. Astfel încât cerințele NATO să fie îndeplinite, potrivit Reuters.