Acord cu FMI: Vom lua noul împrumut mai devreme decât ne aşteptam
- Raluca Florescu
- 9 noiembrie 2012, 20:54
Deşi trebuia să dureze până în luna martie a anului viitor, actualul acord pe care România îl are în derulare cu Fondul Monetar Internaţional se va încheia mai devreme, în prima lună a anului viitor. Guvernul recurge la această strategie pentru a putea semna un nou acord în luna februarie, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
"Încheiem în ianuarie acordul actual şi probabil în februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială (BM). Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor', a declarat astăzi Georgescu, citat de Agerpres.
Acordul de împrumut poate lua două forme: stand-by (cum a fost cel din 2009) şi preventiv (cum este cel care se derulează în prezent şi care a demarat în martie 2011).
Dacă va fi vorba de un acord stand-by, atunci România va utiliza sumele puse la dispoziţie de Fond, care au costuri mult mai mici decât cele ale împrumuturilor la care statul are acces.
În schimb, un acord de de tip preventiv presupune că sumele sunt accesate de statul beneficiar doar în caz de extremă urgenţă, ţara având însă în permanenţă puşi la dispoziţie banii de către Fondul Monetar Internaţional.
Şi într-un caz, şi în celălalt, statul respectiv se află sub asistenţa FMI, ceea ce înseamnă că beneficiază de coordonarea Fondului în materie de reforme structurale. Existenţa unui acord cu FMI este astfel şi o garanţie în ochii investitorilor că nu se produc derapaje şi climatul economic rămâne stabil.
Această garanţie permite ţărilor care se află într-un acord cu Fondul şi celelalte instituţii înternaţionale să beneficieze de costuri mai mici la împrumuturi, considerându-se că riscul asociat statului respectiv este mai mic decât dacă s-ar afla în afara unui acord.
Rămâne de văzut pentru care din cele două forme de împrumut va opta Guvernul.
Florin Georgescu a mai spus că misiunea FMI va reveni la Bucureşti cel mai probabil în jurul datei de 15 ianuarie, când bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern.
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale. Vizita se va încheia pe 14 noiembrie
Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.