Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii lui, angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii

Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii lui, angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a umplut ministerul pe care îl conduce cu membri de partid şi de apropiaţi de-ai lui Dan Voiculescu. Câţiva sunt şi foşti angajaţi ai firmelor controlate de el şi soţia sa.

Pentru postul de şef de cabinet, Daniel Constantin a ales-o pe Carmen Georgiana Ioaniţescu, fost asistent de relaţii publice la cabinetul europarlamentarului PC George Sabin Cutaş. Legătura directă cu ministrul Agriculturii e reprezentată de soţul şefei de cabinet, Cătălin Marian Ioaniţescu, angajat ca şef de departament la firma SC Logicons SA. Această firmă se ocupă cu accesarea fondurilor europene pe diverse domenii, inclusiv agricultură, şi este controlată în proporţie de 99,99% de Dan Voiculescu, prin grupul de firme GRIVCO. În perioada 2006 - 2009, Daniel Constantin a fost pus de Dan Voiculescu ca administrator şi director general la această firmă. Deşi nu mai este director general al Logicons, Daniel Constantin are legături foarte strânse cu această firmă. O maşină de teren VW se află în fiecare dimineaţă în faţa vilei ministrului. El a refuzat să explice EVZ ce caută maşina Logicons în faţa casei sale. Vecinii ne-au declarat că maşina de teren de la Logicons e condusă de membrii familiei Constantin. Firma controlată de Voiculescu a reuşit să-şi infiltreze încă o cârtiţă la Ministerul Agriculturii în persoana lui Cristian Ionuţ Popa, care a primit un post de consilier personal la cabinetul secretarilor de stat. El este soţul directoarei generale a SC Logicons SA, Roxana Gabriela Popa. Un alt personaj interesant este Vlad Mustăciosu, directorul de cabinet al ministrului Daniel Constantin. Şeful PC l-a ales pentru această funcţie importantă chiar pe secretarul executiv al Partidului Conservator. Curierul Partidului Conservator e şi curierul ministrului Pentru postul de curier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin l-a ales chiar pe curierul Partidului Conservator, Ionuţ Alexandru Bucur. Pe lângă funcţia de curier la PC, Ionuţ Alexandru Bucur a fost şi angajat ca funcţionar administrativ la firma Event Trade Consulting, celebra florărie deţinută de soţia ministrului Daniel. Pentru serviciile sale, Bucur a fost recompensat anul trecut de către soţia ministrului doar cu 1.395 de lei. Soţia lui Bucur, Maria Rozalia, a lucrat anul trecut ca asistent relaţii publice al europarlamentarului PC George Sabin Cutaş şi ca funcţionar administrativ la florăria familiei ministrului, Event Trade Consulting. Şi cu Maria Rozalia soţii Constantin au fost foarte zgârciţi, ei plătindu-i anul trecut doar 1.145 de lei.

Personalul din cabinetul unui demnitar este încadrat pe baza încrederii personale Daniel Constantin, ministrul Agriculturii PR-iştii lui Cutaş, angajaţi de Daniel

Alţi doi asistenţi de relaţii publice ai europarlamentarului George Sabin Cutaş au fost angajaţi de şeful PC la el, la cabinet, pe post de consilieri personali. Este vorba de Iuliana Alexandra Cozac şi Cristian Cosmin. Primul caz este ceva mai interesant, deoarece soţul Iulianei Cozac, Nicolae Sorin Cozac, este angajat ca producător al postului de televiziune Antena 3, organ de presă controlat de familia Voiculescu. Întrebat cum explică angajarea acestor persoane în posturi publice remunerate de la bugetul de stat, Daniel Constantin ne-a dat un răspuns sec: "Conform ordonanţei nr. 32 din 30 ianuarie 1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din ad­mi­nis­traţia publică centrală, art. 5, personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din funcţie numai la propunerea demnitarului în subordinea căruia func­ţio­nează". Aşa cum este menţionat şi în legea funcţionarului public (Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici), personalul din cabinetul unui demnitar este încadrat pe baza încrederii personale". 295.000 de euro este suma pe care a împrumutat-o ministrul Agriculturii de la Dan Voiculescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Interese de 60 de milioane de euro

Şeful Antenelor şi-a impus omul la Agricultură, susţinut de Victor Ponta. Miza este dosarul ICA. Când a fost pus pe hârtie actualul cabinet, premierul Victor Ponta a spus: "Singurul nume care nu va suportă modificări este Ministerul Agriculturii, unde îl voi susţine pe liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin". Explicaţia e simplă: Dan Voiculescu are interese de peste 60 de milioane de euro la acest minister. Surse EVZ susţin că şeful Antenelor a purtat negocieri dure pentru impunerea pupilului său în această funcţie. Motivul poate fi legat de un proces pe care Voiculescu îl are cu Ministerul Agriculturii, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), unde ministerul este parte civilă şi solicită grupului de firme GRIVCO peste 60 de milioane de euro. Dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA a mai fost închis, în 2005, când Parchetul General şi Direcţia de Investigare a Fraudelor s-au văzut puse în imposibilitatea de a declanşa urmărirea penală, deoarece Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a fost prejudiciată în niciun fel de pe urma privatizării. Director juridic al ADS din acea perioadă era Jean-Cătălin Sandu, membru al PUR (astăzi PC) şi administratorul altei firme controlate de Voiculescu. Abia în octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă şi a solicitat 60,58 milioane de euro. În acest dosar, Voiculescu e acuzat "de folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani sau alte foloase necuvenite, respectiv spălare de bani".

Limuzina din faţa vilei ministrului Daniel Constantin aparţine firmei Logicons, care e controlată de Dan Voiculescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

GRIVCO şi accesul către fondurile europene

Grupul de firme GRIVCO SA, controlat de Dan Voiculescu, are multe afaceri în agricultură. Unele se derulează cu instituţii subordonate Ministerului Agriculturii, precum ICTID Băneasa, cu care are încheiate contracte de închiriere şi de prestări servicii depozitare. În judeţul Călăraşi, Grivco Agro SRL şi-a construit propriile depozite la Perişor. Firma nu face parte, oficial, din GRIVCO SA, dar unicul asociat este din anturajul grupului. Un anunţ al GRIVCO SA face referire expresă la depozitul din Perişoru: "GRIVCO poate (...) să preia producţia în silozul GRIVCO Agro de la Perişoru (Călăraşi) şi Băneasa (Giurgiu)". Grivco Agro a primit finanţare europeană, de multe milioane de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru achiziţia de tractoare şi maşini agricole performante. Consultantul proiectului a fost SC Logicons SA, societate controlată tot de GRIVCO, una dintre firmele cele mai "căutate" pentru proiectele de la Agricultură. Surse din minister susţin că preluarea portofoliului de către Partidul Conservator ar putea face ca Logicons să devină firma cea mai căutată de doritorii de finanţări europene în domeniul agriculturii.

Prin Logicons, Voiculescu vrea să acceseze cât mai mulţi banii europeni CITIŢI ŞI:

  • Daniel Constantin, dator vândut lui Voiculescu: vilă în Corbeanca şi 295.000 de euro
  • Dilema lui Daniel Constantin: Cum să-i plătească lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafă de 288 de euro
  • EXCLUSIV. Ministerul Agriculturii, o miză de 60.000.000 € pentru Voiculescu
  • Voiculescu ia Ministerul Agriculturii, primul mare tun al Guvernului Ponta
  • "Preşedintele-jucător" al USL a intrat în scenă. Ideile trasate de Voiculescu pentru guvernare: "În 60 de zile îl suspendăm pe Băsescu"