Evenimentul Zilei > Politica > Achiziționarea rachetelor Patriot, dezbătută și votată de Senat
Achiziționarea rachetelor Patriot, dezbătută și votată de Senat

Achiziționarea rachetelor Patriot, dezbătută și votată de Senat

Plenul Senatului votează și dezbate, luni, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care vor fi achiziţionate şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a inclus luni pe ordinea zi a plenului acest proiect, la propunerea Biroului permanent. 

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)' a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă. 

Comisia pentru apărare din Senat a dat luni, în unanimitate, raport favorabil acestui proiectul de lege, care ,după ce va fi votat de plen, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

De la tribuna plenului Senatului, liberalul Iancu Caracotă a spus: „Mă bucur astăzi să constat că Senatul României dă undă verde primului și cel mai consistent program al Armatei. PNl consideră că prezența acestui sistem de rachete pe teritoriul României aduce un plus de securitate țării noastre. Nu înțelegem de ce majoritatea colegilor noștri nu au înțeles asta, când au lipsit, săptămâna trecută, de la ședința Comisiei de apărare a Senatului. ”

Traian Băsescu a spus despre inițiativa legislativă, în plenul Senatului, următoarele: „Dincolo de necesitatea achiziției acestui sistem de apărare al spațiului aerian, vreau să vă dau o singură informație. Împotriva speculațiilor care au apărut, cu Tainul, asta mergea, dar poate la Bechtel. Vreau să sștiți că sistemul aerian al României are o eficiență majoră. Nu este primul program lansat pentru dotarea Armatei Române și securitatea României. Mai este programul f-16, programul Pirahna, etc. ”

Grupul senatorilor USR a anunțat că va vota proiectul de lege.  

În ședința din 8 noiembrie, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei.

Inițiativa legislativă vizează achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre – şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA, anunță Guvernul, într-un comunicat de presă.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: